diumenge, 6 de febrer
Quantes coses trobem a faltar en aquesta època: abraços, besos, festes, dinars familiars, dinars i sopars amb amics i, sobretot, el putxero de Nadal de ca Xavi. Després de dos anys, per fi, arriba el dia tan esperat, amb alguna baixa pel puto virus. I el que no canvia és fer-lo "fora de data".
La festa comença dissabte, amb la foto del cuiner-amfitrió al mercat Central, i continua amb el típic bodegó abans de començar el xafarranxo.
Ha eixit un dia quasi primaveral, així que fem l'aperitiu a la terrassa.Quina sort tenim amb els vins! Aprofitem un regalàs que Jacinto Fernández ha fet a Diego i a JJT i disfrutem d'uns francesets blancs i un negre interessants (un altre negre s'ha quedat sense obrir).
Le faite blanc 2016 AOC Saint-Mont
Petit Manseng, Gros Manseng, Petit Courbu
13,5% vol.
Plaimont Terroirs & Châteaux. Sent Mont (el Gers, occitània)
16-19 €
Sembla que serà dolç, però no; bona acidesa. Curiós
Si ens heu sentit parlar alguna vegada d'aquest putxero, sabreu que Xavi parteix de la tradició, però cada any ens presenta plats diferents. Sí, sí, heu llegit bé, cada any plats diferents a partir de l'olla de Nadal.
Comencem:
Xoriç i panxeta d'olla amb mel
A qui se li pot ocórrer aquest plat? A ell, a Javier!
Una mescla de sabors molt interessant.
Poma amb botifarra d'olla i salsa Thai
Sabem que no hem de menjar pa, que queda molt de concert per davant, però està tan bo, i encara més si està ben sucadet...!
Folie de Roi 2017 AOC Pacherenc du Vic-Bilh Sec
Gros Manseng, Petit Courbu
13,5% vol.
Cave de Crouseilles
13 €
Flors, sílex; és com si anara a ser un xampany, sense bombolla.
Montesquiou Cuvade Préciouse 2019 AOC Jurançon
Petit et Gros Manseng, Courbu, Carmaralet
14% vol.
Domaine Montesquiou. Monenh (Monein), Pirineus Atlàntics
Aprox. 10,50-16,95 €
Profund, redó i mineral. És el que més agrada dels tres
Passem a taula a pels entrants
Bonic, original, saborós...
Tots els barrets per l'aire.
Intensitat en l'arròs, delicadesa en la carxofa... Brutal!
Tannat, Cabernet Sauvignon
12 mesos en bota (1/3 nova, 1/3 d'un ús, 1/3 de 2 usos)
14% vol
Marie Maria. Croselhas (Crouseilles), Pirineus Atlàntics
Aprox. 17,49 €
Fruites negres, sotabosc, punt dolcet. Agradable
[L'altre negre és Grèvière 2017]
Redoble de tambors i arriba el moment de l'Olla
Arròs a banda de Nadal, caldoset, amb pilota.
De veritat, creieu-me, no pot haver-hi al món ningú que siga mala persona si ha tastat aquest arròs.
Garnatxa Tinta i Pinot Noir
12%
Roger Goulart. Sant Esteve Sesrovires
Aprox. 9,45 €
Per últim, la carn i la verdura. Ací ja hi ha poca variació, però tot i això encara trobem algun ingredient diferent o una presentació distinta respecte a altres anys.
Carn del putxero,
pilotes,
cansalada, panxeta,
botifarra
Cigrons, creïlles, carlota,
col rulla, moniato, carabassa, bajoca
Pollastre
Gran Reserva Brut Nature
Macabeu, Xarel·lo, Parellada
12% vol.
Juvé i Camps. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 17,70 €
Carpaccio de pinya
Menut colofó...! Deliciosos.
Però encara queda una altra joieta:
100% Moscatell
15% vol.
Cherubino Valsangiacomo. Xiva
Botella 2.986
Aprox. 33,90-40 € 50 cl
Caramel, panses, figues, café... Encertadíssim
Veritat o no, conten que Bodegas Cherubino tenia en el Grau de València una gran cuba de fusta de castanyer a la qual anaven a parar restes de partides de misteles de Moscatell per a l'exportació. Quan l'empresa es va traslladar a les noves instal·lacions de Xiva, van trobar 40.000 litres d'un ‘vi de licor’ exquisit. En l'actualitat el seu contingut està en un depòsit d'acer inoxidable, del qual s'ha fet una saca de 2.500 litres i s'ha tornat a omplir amb vi de licor Moscatell jove. L'anyada més antiga que han pogut acreditar és la de 1980 però, sens dubte, aquella vella tina va contindre vins de collites anteriors.
Cinc horetes que passen en un no res, però que queden al rebost per anar assaborint-les al llarg de l'any, i una altra vegada més, i una altra...
Si teniu la sort d'eixir vencedors amb el joc de la fúrcula (os en forma de V de la cintura pectoral dels ocells; forqueta; espoleta, Wihsbone), no ho dubteu, demaneu viure aquesta experiència.
Milanta mil gràcies, Xavi.
I perquè comproveu que cada any és diferent, ací en teniu la prova:
2016 "Allarguem Nadal"
2017 "La màgia dels 40 i del putxero de Javier"
1 comentari:
"Enhorabona a l'amfitrió, i felicitats als comensals."
Publica un comentari a l'entrada