dilluns, 14 de febrer del 2022

Amunt i avall amb el vi

divendres, 11 de febrer
Avui m'ha tocat organitzar la kata. Estic un poc despistada, que fa més de dos anys que no en prepare cap (l'última fou el dia de Sant Antoni de 2020). El dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, podria buscar alguna relació amb produccions, cellers, noms o etiquetes... Massa complicat. En la setmana de l'amor 💗, podria recuperar vins que ja hem tastat i que ens han marcat per alguna circumstància (Pintia, Valtosca, Radix, Vilosell, Penfolds, Maduresa...). Després d'anar amunt i avall, demane a Guillaume (Entrevins), que em presente alguns dels seus amors. I això és el que tenim, dos blancs i dos negres, uns de més amunt, i uns altres de més avall.

1. Le Vermentino 2020 
100% Vermentino 
6 mesos amb les mares en roure francés amb battonage regular; no filtrat 
13,5% vol 
Dussart-Pedrón. Los Pedrones, Requena 
Botella 266 de 900 
16 € 

- Color palla
- Floral, fruita blanca i de pinyol, cítric, dolç, vainilla; records de xampany
- Postgust amarg, bona acidesa, salí; oliós, sedós
Navarra? Atlàntic? Curiós, encara que no enamora.

2. O Con 2019 
Albarinyo 13,5% vol 
Xose Lois Sebio. Gomariz, Leiro, Ourense 
1220 botelles 
24 € 
[ALTRES VINS del celler: Salvaxe, Hush, Máis Alá, Coio, Super Héroe, Wish, Heaven & Hell, Largo camino a la cima / VINOS FAMILIA: Village, As Viñas / CERVESA La rubia de rizos]

El projecte de Vinos de Encostas respondria al que està de moda ara i que podríem veure en aquests quatre vins: "cerca de vins més directes, de personalitat única i amb una elaboració diferent i arriscada de zones amb identitat molt acusada, moltes vegades oblidades o poc habituals, i que tracten de traure el millor d'un raïm d'alta qualitat, però que pel seu baix rendiment i alt cost de cultiu fan difícil la seua elaboració com un vi convencional".

- Color palla, daurat intens
- Francés, mantega, fruita madura, mineral, dolç...
- Glicèric, amb cos, salí, equilibrat, saborós
Riesling? Podria ser un gallec? Ho és, JJT!
Aquest sí que enamora.

3. La Servil 2020 DOP Jumilla 
96% Monastrell; Merseguera, Moravia agria i Rojal 
Vinyes velles prefil·loxèriques 
12 mesos en roure francés de 500 
l 15% vol. 
Stratum Wines Bodega Cerrón. Fuente Álamo, Albacete 
Enòleg: Carlos Miguel Cerdán García 
Botella 0936 de 1.608 
22 € 
[Altres vins del celler: Los Yesares, La Calera del Escaramujo; El sentido de la vida, El tiempo que nos une, Rabia, Todo sobre mi, Remordimiento]
- Caiguda de guipur. Capa mitjana baixa
- Puromoro roig, maduixa, palote, balsàmc, rosat, 
- Dolç, refresc, jove, falta botella, astringent
Del nord? Gallec? Donc és de Jumilla, encara que de la zona més freda, no sembla monastrell.

4. Tinto Dos Mission 2017 
60% Mencia, 20% Garnatxa Tintorera , 10% Merenzao, 5% Tempranillo i 5% Palomino 
10 mesos en roure francés usat 
12% vol (11,8) 
Mission Wine. Chantada, Lugo  [el nom fa referència a les missions de franciscans que introduïren el cultiu de la vinya a Califòrnia a finals del XVIII]
Zach Elfman (Califòrnia), amb l'enòleg Roberto Regal 
1.200 botelles 
21 € 

- Tèrbol
- Clavegueram, tancat, humit, sulfurós, vainilla, cacau
- Sobremadurat, fosc, complex.
No té gens d'èxit, però a mi em sembla interessant.

Dokument kata

Per a sopar, 

la tradicional i esperada truita de creïlla (amb dotzena i mitja d'ous),




i la col fregida amb embotit.


Amb pa de La Tahoneta



També hi ha una ensalada del tipus trempó (encara que a ca JJ hi diuen "salpicó", amb tomaca, pimentó roig i verd, ceba i tàperes) 
i una d'endívia amb aranja (que només ha arribat a eixir a taula en el meu plat).

Olives variades 
Sardines marinades


Casa Don Ángel Bobal 2009
DOP Requena
100% Boval
15 mesos en roure
15% vol
Aprox. 18 €


Conill amb allada i corfa de llima ratllada











Uns formatges de "Formatges i més", del mercat de Russafa
- Tartera, llet crua de vaca. Mas d'Eroles, l'Urgellet
- Corazón Joven, cabra. El de Sereix, Mutxamel.
- Extramuros, llet crua d'ovella. Los Corrales, Almedíxer

No direu que no té gràcia la post per a servir-los! És regalet d'una Mare Nadal amb molt de trellat.




Per a les postres, un poc de fruita, 
carabassa torrada, 
coca de panses i anous de la Tahoneta 
i galetes d'anous i palmeretes de La Chata.




Café, algun vi dolcet i alguna raresa com aquest aiguardent de taronja