dilluns, 31 de gener del 2022

"El taverner és de bon vore i templadot" *

dissabte, 29 de gener

Sempre pense que no hi ha ningú del meu voltant que no conega Ca Pepico (Mediterrani, 1. Barri de Roca, Meliana - 961 491346), però si alguna vegada passa, intente posar-hi remei com més prompte millor. Doncs resulta que Auro, una xica de la Marina, encara no hi havia vingut, perquè a més a més, pel que siga, havia de ser jo la que els presentara. Ha passat temps, molt de temps, però tot arriba, i ací estem, a dinar un dissabte amb un solet preciós.
No tenim el corralet, clar, que només en som tres; ni la tauleta que mira a la porta màgica del celler; però estarem ben rebé en una tauleta redona al bell mig de la casa.
I comencem ja, amb el vi, com Pep mana.

Domaine Charvin Côtes-du-Rhône 2019 AOC Côtes du Rhône
75-81% garnatxa tinta, 7-10% monastrell, 7-10% syrah, 5% carinyena
14% vol.
Domaine Charvin. Orange
28 €
Fruita, espècies, molt agradable de beure.


Aigua (Benassal 1l 2,40 €)
Pa i oli (1,90 € x 3)



Detall de benvinguda, crema de peix.


Un altre detall, un blanc que és "meleta".

Quasi sempre cauen, però si ve Carme... sí o sí,
mandonguilles d'abadejo (2,60 € x 5).

En la seua arcàdia personal, hi ha unes mandonguilles amb què ja no es pot reencontrar, però jo puc assegurar que estan molt bones, saboroses, esponjoses...



Carxofes a la planxa (9 €)

Hi ha l'opció d'afegir-hi tòfona, però les xiques convenen amb mi que no cal; les carxofes no necessiten res més que eixe pessiguet de sal, el raget d'oli, i molt d'amor, clar.




Tellines (10 €)

Si veig que n'hi ha a la carta, no sé resistir-m'hi.
Abans només en menjàvem a l'estiu, acabadetes d'agafar (moltes vegades, pel pare); ara, en mengem quan podem, i ací les fan ben bones.




Potes de sépia amb ceba (9 €)

Ara soc jo la que no he arribat a l'èxtasi, però és que arribar-hi sempre perdria la gràcia. Tot i això, em suque el caldet amb pa fins que deixe el plat ben net.
[No sé jo si dient açò m'allunye definitivament que el plat porte algun dia de nom "la sépia amb ceba de la reina mora", o "de la Biot", o "de la rabosa"...]

Arròs sec amb cigales, gambes i carxofes (18 € x 2)

Tot i que ja ho tenim bé, demanem postres, unes ben especials: 

Flam de cassalla Tenis (3,95 €)
Gelat de plàtan amb oli (5 €)

Dos regalets més: una copeta de porto i una de PX.

Café (1,75 €)

Total: 41,26 € x 3

Pep es fa pregar... però finalment ens mostrarà el celler, eixe temple menudet però grandiós on només ell coneix cada altaret, cada santet...

I sí, em toca dir que parlen valencià, "perquè vull", perquè no puc deixar de dir-ho; sobretot perquè em fa feliç, "perquè vull", però també perquè sempre ho remarque en les entrades d'aquest blog, "perquè vull".
I encara que açò no ho solc dir, hui també àfegiré que el parla "un xic ben retemplat", un home que viu l'horta i el producte de proximitat i de temporada, que parla del vi amb passió; un home que ens fa felices una estoneta ací i unes estonetes en el record... Gràcies.
*["Qui en té la culpa? La tavernera. La tavernera és de bon vore i templadota, o animosa i alegre". Carles Salvador, Les festes de Benassal]

Després, un passeget breu per l'horta. I com diuen Pep Ferrer i Lluís Penyafort al programa Terra Viva "El món a cullerades" (min. 19,10-23,30), "Qui estiga bé, que no es menege". Encarà estaran allà...?

Ca Pepico és un dels 55 millors restaurants de la CV segons Levante-EMV
"Pep Ferrer al desnudo", Jesús Terrés, Guía Hedonista