dimecres, 2 de març del 2022

ALVENTOSA, al vent del món

dissabte, 26 de febrer
Quant de temps sense fer excursions en grup! I avui en serà un gran, i amb molta gent desconeguda. Amb un poquet de prevenció i molta il·lusió comencem l'escapada de cap de setmana. La primera parada és als afores de Sarrió, al restaurant La Fragua (Carretera Sagunt-Burgos, km 81,3 - 978 780 443)
Com en qualsevol bar de carretera com cal, hi ha una taula amb guàrdies civils (quina casualitat, ahir a València n'hi havia una amb policies locals), i s'ho prenen amb calma, fins i tot amb alguna copeta de vi. La gent ja hi ha anat arribant i comencen les presentacions, a poquet a poquet, fins a dèsset persones.

Detall a taula: olives, envinagrats i pebreretes, com a València, però també hi ha morro, que açò és Aragó.







Biante 2020
Campo de Borja
Garnatxa i Tempranillo
14% vol
Crianzas y Viñedos Santo Cristo. Ainzón, Saragossa
Aprox. 2,20 - 3 €

La gent el beu mesclat amb gasosa, però jo, sol.
També hi ha aigua, cervesa...

I ara ve l'esmorzar, que bé podria ser un dinar:
embotit (llonganissa, botifarra, xoriç), creïlles fregides, pimentons de Padrón,

Carn de corder, cansalada...

Tot està boníssim, saborós i ben torrat.


També hi ha allioli i bon pa.






No sé si algú ha demanat postres, trobe que no. El que sí que hi ha són cafés en les seues múltiples varietats, infusions i, no ho creureu: cremaet! Així com sona.

Total: 14 € x 17


Plou, i no fem la volteta per Sarrió que m'hauria agradat fer. Anem directament a la casa rural, Casa Vicenta, una antiga fonda (1750) darrere de l'estació de Mora de Rubielos-Albentosa (1900 València-Calatayud). Una preciositat. Verema/Abreunvinito
Alventosa (Albentosa en espanyol i Arventosa en aragonés; comarca de Gúdar-Javalambre) sembla que prové de l'àntropònim àrab Abin Tusar, "fill de". I a que no endevineu quina és la cançó que apareix de tant en tant a plena veu? Síííí: "Al vent... els ulls al vent/al vent del món / buscant la pau"
Continua plovent i anem a veure la piscifactoria de l'Esturió de Sarrió, una inversió russa on hi havia l'antic criador de truites proveït de l'aigua del riu Millars. Supose que és interessant, però fa llàstima veure tant de peix junt en tant poc d'espai.
Un passeget en cotxe fins a la presa de Toranes i al lloc on es junten els rius Millars i Albentosa, de temperatures molt diferents.

I a dinar, sí, sí, a dinar a La Escaleruela. Barri La Escaleruela, Sarrión - 978 780 140
En aragonés és Escaliuela, que podria ser un "lloc on s'abandonen els cavalls morts", encara que a la península hi ha topònims semblants que s'interpreten com "camins estrets amb moltes revoltes i molt  de pendent".

Els nostres amfitrions ens han comprat unes llandetes de caviar (50 gr 30 €) i  ens ho han preparat tot perquè el tastem com toca: pa torrat, mantega, vodka... Insuperable.






Ramon Bilbao Crianza 2018
DOCa Rioja
100% Tempranillo
12 mesos en roure americà
14% vol.
Enòleg: Rodolfo Bastida
18 € x 5 (Aprox. 9,75 €)
Fruita negra, espècies, pebre negre, vainilla... Clàssic, no falla.

També hi ha vi blanc de Rueda (18 €)
Aigua, cervesa i refrescos (20,20 €)


Morro de porc  (5 € x 4)








Migas
amb ou fregit




Canelons de pollastre
Hi ha un sector bastant crític, perquè potser la pasta i el formatge estan un poc corretjosos, però jo no els trobe malament.


Ous remenats amb bolets









Olla de fesols
És només un tast per a compartir (he posat la cullera perquè es veja que és un tassó menudet). Molt bons.


El Menú de la casa (16,50 € x 3), amb xulletes de corder
És el que jo he demanat. 
La carn un poc massa feta, poc suculenta



El Menú amb suplement (23,50 € x 14) és una cuixa de corder de llet.
(Hi ha hagut algun malentés, i hi ha massa menjar, però hem fet un bon forat.)


Per a les postres, maduixes, flam, pastís de formatge...

Infusions, cafés, tallats i també cremaets (24,50 €)
Detall d'aiguardent o mistela per a qui en vulga

Total: 32,41 € x 17

A la vesprada visitem el poble d'Alventosa i la casa dels amfitrions, que ens conviden a xampany, café... He de dir que jo, tot i poder ser acusada de desagraïda, m'hi resistisc.

Després passem pel forn del poble a replegar la comanda, un forn ben curiós que cou el pa a la nit i no al matí.



Podríeu pensar que perdonaríem el sopar, però vos enganyaríeu; no ens coneixeu. 


Ja a la casa,
ensalada de tomaca, ceba i olives negres d'Aragó;

truites de creïlla, de ceba, de creïlla i ceba i de faves;





Azpilicueta Crianza 2018
DOCa Rioja
85% Tempranillo, 10% Graciano, 5% Mazuelo
12 mesos en roure americà i francés
13,5% vol
Bodega Campo Viejo (Grupo Rioja) Logronyo
Aprox. 8 € 

Fruita, espècies... agradable.

coca de tomaca (impressionant) i pizzes.






Fruita natural





I pastís de poma, que no volíem no volíem però en vola la meitat. Deliciós, molt finet, no massa dolç...
I encara beurem un poquet de cava per celebrar-ho tot.
diumenge, 27 de febrer
Comença bé el dia, que ha eixit el solet. I de seguida ja tenim la taula parada per al desdejuni, que finalment serà desdejuni-esmorzar: café amb llet, pa torrat, tomaqueta, suc de taronja natural, fruita, coca de iogurt, rotllets d'anís, magdalenes, melmelades...

L'oli, Oleo Cazorla, de picual i royal (aprox. 12,90 € gerra girafa de 500 ml).
Anxoves del Cantàbric i sardines Bruimar/Macana Fish. Aquesta empresa s'ha traslladat de Sarrió a la Venta de l'Aire (Alventosa). I sabeu qui n'és el director general? Vicent Bruixola, de Foios!

Fem un passeget preciós per la Via Verda d'Ojos Negros (Via Minera, 161 km, d'Ojos Negros a Algímia  d'Alfara), passant pel poble d'Alventosa (hi ha gent que es fa l'aperitiu al bar de la plaça i gent que juga una partida als futbolins), pel riu, pel Molí de Baix...


Arribem a La Casa de la Estación (Estació de Mora, Alventosa, Terol - 600 670 807) per veure com els gossos busquen les tòfones (Tuber melanosporum) als camps de carrasques.

I ara toca menjar-se les tòfones. Com veureu, hem dedicat el cap de setmana als productes de proximitat, potser algun un poc exòtic, però amb empresa a la zona. Tenim demanat el Menú Homenatge a la Tòfona Negra (36 €). Ens indiquen que tota la tòfona del menú és conreada, recollida i seleccionada en la finca. Pa i café inclòs.
Sembla un banquet de boda en miniatura, amb tres taules redones molt grans.
Ens donen a triar entre el vi Azpilicueta i una raresa aragonesa, i clar, ens decidim per aquesta, però no ens informen dels preus, i la sorpresa vindrà amb el compte.
Lagar d'Amprius Garnatxa 2017
Edició Limitada IGP Baix Aragó
45 dies en roure francés
100% Garnatxa
14,5% vol.
Amprius Lagar. Terol / el Matarranya
10.000 botelles
55 € x 9 (25,60 € al celler) 
Lleuger, subtil; flors, violetes, lactis, café. Interessant.

El Matarranya -riu i comarca- pertany a la Franja de Ponent, Aragó, zona catalanoparlant, i el nom dels vins prové del molt "amprar"; al web expliquen que és "demanar prestat un bé a condició de tornar el mateix o un igual".

Per al vi blanc, ofereixen un Oinoz Verdejo (Matarromera, 15 € [6,29 €]
- La Tòfona i les seues textures: 
carpaccio de tòfona de la finca en oli, amb pa torrat 


Mousse
de tòfona




-Foie de Santa Eulalia, Tuber melanosporum i Reineta: 
Lingot de foie, poma i pera al Porto i tòfona fresca



-Mar, Muntanya i Tòfona: 
Caneló de velouté trufat de lluç i gambes sobre cremós de bolets i tòfona ecològica
[la salsa velouté, de consistència cremosa, està feta a base de caldo de carn o peix, lligat amb un roux -farina i greix-]



-Terrina d'Aragó: 
Lingot de corder de llet (Ternasco d'Aragó DO) glasssejat en el seu suc, sobre llàgrimes de creïlla i pluja de tòfona



Per a les postres
-La Nostra Llesca en ou: 
llesca en ou de pa de brioix, guarniment de xocolate blanc i tòfona amb gelat trufat de figues seques (Postres guanyadores del 3r Premi Fiftruf 2013) 
Total: 60 € x 24
Tot està boníssim, i ho hem passat molt bé amb la companyia a taula, que també és de l'Horta -o almenys hi viu- i parla valencià.
Gràcies per tota l'organització, Juan i Maria José.

 


1 comentari:

abreunvinito ha dit...

Un placer de fin de semana.
El vino blanco verdejo de Rueda fue Oinoz 2020.