Diuen que dimecres 20 de març a les 4,06 h ha entrat la primavera. Ja no sabem massa bé què són les estacions, però ací tenim l'entrada primaveral que anirà recollint les notes soltes d'aquests mesos. De moment, una foto de "Flors: poesia al plat", de Carme Ruscalleda.
dijous, 21 de març
Enguany, l'alumnat de 2n de Batxillerat ha llegit Junil a les terres dels bàrbars, del perpinyanés Joan-Lluís Lluís, i avui anirà a la Facultat de Filologia per dialogar amb ell.
Després, el professorat hem pogut gaudir-ne mentre dinàvem al bar de la facultat.
Verdura torrada (ceba, pintentó verd i roig, espàrrecs, xampinyons, albergínia, carabasseta, tomaca);
croquetes de bolets;
arròs amb verdures.
Per a les postres, cap de fruites (o flam, natilles, arròs amb llet...)
Café.
Amb una conversa literària deliciosa. Un luxe. Gràcies, Carme.
dissabte, 23 de març
Unes cendres ens porten a Almedíxer. Dolor i molt d'amor.
La germanor actua des del bancal de Castellnovo.
Però hi ha galetetes de cereals i pipes de Le Roi, formatge de romer, olives, clòtxines, berberetxos.
Vermut Ciento Volando (Fernández Pons, Godella. 10 €)
Creïlles a l'estil de Núria
Sardines marinades amb formatge blanc.
Una gran fideuà
100% Mandó
6 mesos en fang - 12% vol.
Celler del Roure/Les Alcusses. Moixent
Aprox. 12,50 €
Fruita roja, herba; fresc, agradable.
Beberás de la copa de tu hermana 2019 DOP València
45% Macabeu, 20% Monastrell, 20% Verdil, 15% Malvasia (Subirat?, Parent?)
8 mesos en acer i roure - 12% vol.
Fil·loxera et Cia. Fontanars dels Alforins
Botella 5.002 de 5.935
Aprox. 12,95 €
Fruita blanca i de pinyol, rent; untuós; molt bo.
Celeste Verdejo DO Rueda
Aprox. 8 €
"On els estels s'uneixen amb la terra"
Maduixes, gelats
Directament de Nador, briuat (بريوات) farcit d'ametla, amb mel i aigua de flor de taronger.
Coca de nous i pances del forn València.
Formes ben curioses, no? "Lemon Dance" made in Almàssera
diumenge, 14 d'abril 💓💛💜
L'excursió del CUM d'avui és des de Xert i les moles fins a Canet lo Roig (el Baix Maestrat); la cerveseta a Lo Sarao, des d'on visitarem algunes oliveres mil·lenàries.
Aquest cap de setmana se celebra a Canet l'Oleum, unes Jornades de l'Oli d'Oliva.
També, la recuperació del retaule de Sant Miquel (s.XIV), i Maria ens porta un flaó del festival de què ha gaudit (ací en diuen "pastisset", i és de confitura de carabassa).
Aquest cap de setmana se celebra a Canet l'Oleum, unes Jornades de l'Oli d'Oliva.
També, la recuperació del retaule de Sant Miquel (s.XIV), i Maria ens porta un flaó del festival de què ha gaudit (ací en diuen "pastisset", i és de confitura de carabassa).
dissabte, 27 d'abril
Hui toca celebració, que Imma C n'ha fet 60 i s'ha jubilat (Imma B ho feu a principis d'any, i Imma A ho farà en breu).La casa ens rep amb una oloreta de cuina xup-xup que despertaria la gana del més mal dels menjadors -que no és el cas-.
Unes entradetes: caragols de mar, clòtxines, papes, olives, formatge, ensalada amb remolatxa i sal de sèsam (gomashio)...
Masía de La Hoya Syrah 2011
Masía de La Hoya. Sogorb
Roger ha fet una paella de llagrimeta, amb sépia, peix, carxofes, faves...
Ha fet ell tot el procés: la compra, el fumet de peix, la salmorreta (nyora, all, tomaca i oli directoalpaladar); cuinar, escudellar...
pastís de xocolate i mandarina d'alícia;
pastís de garrofa i de panses i nous de L'aixada com eixida;
bombons casolans...
Per molts i bons anys, Imma C! 🎂🎉
diumenge, 28 d'abril
Que bonic poder celebrar en família qualsevol cosa, i si són 25 anys de casats, més meravellós encara! Com avui, que tenim la celebració de Maria i Salva.
Primer a missa, i després a l'alqueria de Garrofa.
Tomaca pimentó i tonyina casolana, esgarradet, mandonguilles d'abadejo; coquetes salades, frivolitats, papes, cacau i olives; formatge, pernil i embotits secs...
Tempranillo 13% vol.
12 mesos en roure francés i americà
El Coto. Oyón, Àlaba
Aprox. 6,30 €
Coto de Hayas 2022 DO Campo de Borja
70% Garnatxa, 30% Sirà
13,5% vol.
Bodegas Aragonesas. Fuentedejalón, Saragossa
Fruita; fresc, suau.
Aprox. 4,40 €
Coto de Hayas 2023
Chardonnay 13% vol
Aprox. 4,40 €
i arròs al forn.
Molt "atinats".
Pastís de nata i maduixa
Café
Brindem amb
Señorío de Requena Brut DO Cava
Macabeu - 12% vol
TorreOria. Requena
Aprox. 3,30 € (Mercadona)
Correcte
I moltes llepolies, per a xiquets i majorets.
Enhorabona, bonicos! A per l'or!
dijous, 2 de maig
Que bé, acabar de treballar i anar-te'n a casa d'una amiga, que té terrasa, a dinar.Vicente Gandia. Xiva
(Aprox. 5,95 €)
Espàrrecs,
anxoves, gildes,
sardina amb ceba de la mare,
formatges, pernil, salsitxó.
180 Noches Malvasía DO Calatayud
100% Malvasia
Bodegas Esteban Castejón. Ibdes, Saragossa
Aprox. 6,90 €
Fruita tropical, punt dolç, original.
Verdures al forn (carxofa, albergínia, creïlla...).
Broquetes de pollastre.
Pa i coca de MÒLT
Per a les postres, taronja amb canyella;
llesca amb ou i milfulls amb poma de MÒLT.
I un gintònic fluixet de Blumara 15 (Pazo de Valdomiño?) i tònica Royal Bliss, amb notes de iuzu i cardamom (Coca-Cola)
dijous, 9 de maig
La mare es fa major, sí, però jo no diria que és tristesa el que sent quan la veig com va perdent facultats, il·lusions... Conxeta sol fer-me un bon dinaret cada setmana, i fins i tot em prepara menjaret que m'emporte a casa amb les "carmanyoles de la Piquer", com els baguls. Quina tendresa he sentit avui quan he arribat a casa (a sa casa) i l'he vista assegudeta a la cuina preparant les broquetes de fruita!
Mireu quina delícia: ensalada variadeta (ruca, ou, formatge, nous, tomaca, olives picades comprades expressament per a mi....), carn guisada i fruita (pinya, raïm, plàtan, maduixes). De mares, només n'hi una, i la meua és molt gran.
divendres, 10 de maig
Tot i la rinorrea, les picors d'ulls i de paladar, l'astènia, els exàmens de 2n de Batxillerat... Que bonic és el mes de maig! 🌷🌼🌹 I quanta gent del meu entorn ha nascut aquest mes (que bé s'ho devien passar els nostres pares en agost...)! No, avui no celebrem cap aniversari ni res especial, però ho volem celebrar tot, tot, tot. I Marichu ens ha fet un arrosset al forn propi de la més gran de les celebracions.Mentre la gent va arribant a casa, una cerveseta amb papes, tramussos i olivetes.
Ja a taula, formatge blau i botifarra d'arròs de Pamplona.
Pa de cúrcuma i pa amb oli i pebre roig del forn de Vicente García (fb).
Vicent ha preparat l'ensalada amb encisam, ruca, remolatxa, xampinyó...
Las Moradas de San Martín Libro Siete Las Luces 2007 DO Vinos de Madrid
100% Garnatxa - 14,5% vol.
21 mesos en roure francés nou de 500 l
Las Moradas de San Martín. San Martín de Valdeiglesias, Madrid
Enòloga: Isabel Galindo Espí
Aprox. 33,90 €
Ja vellet, va perdent la força, però aguanta la fruita, amb un toc de mineralitat, regaléssia, balsàmics; interessant.
En les etiquetes dels vins es poden llegir extractes de relats literaris creats per escriptors contemporanis com Lorenzo Silva, Marta Rivera, Ramón Acín, Óscar Sipán, Ángeles Caso, Luis Zueco, Luz Gabás o Andrés Trapiello.
En aquest vi: "La luz del enano". A través de la alta ventana del taller entraba la luz de Madrid, la luz de plata, agitada, de aquella mañana de invierno, poderosos rayos que atravesaban los vidrios y se expandían por el aire iluminando como si fueran minúsculas mariposas las motas de polvo. ÁNGELES CASO.
Las Moradas és el títol de l'últim llibre de Santa Teresa de Jesús, un tractat d'oració escrit en la zona de San Martín de Valdeiglesias.
Pruno 2021 DO Ribera del Duero
90-95% Tempranillo, 10-5% Cabernet Sauvignon
12 mesos en roure francés de segon i tercer any
14% vol.
Finca Villacreces. Quintanilla de Onésimo, Valladolid
Lluís Laso
Aprox. 11,75 €
"El vi que val molt més del que costa"
Fruita roja madura, cacau, regaléssia; agradable.
Té bona pinta o no, l'arroset? I tant! Rausell s'ha quedat tots els alls, quasi tots.Per a les postres, maduixes, coca amb anous i panses, i rotllets de V. García.
Novament, moltes gràcies, parella!
divendres, 17 de maig
Hui la mare ens torna a fer dinar: ensalada variada, arròs al forn (d'abadejo, clar), fruita natural i café gelat. I que contenta estava!
dijous, 23 de maig
Dia de reivindicacions. Toca fer vaga i anar a la concentració-manifestació. La gent de l'institut quedem al quiosc del Parterre però, clar, allà no ens podem fer un café; ens el fem al Café de les Mones, on no parlen valencià. Fa goig veure com van apareixent camisetes verdes, encara que trobe a faltar estudiants.
"La historia del kiosko del Parterre" (2024)
-Freche Nudel, pasta de sémola de forment dur Ampelmann (amb oli i sal, o pesto...)
- Berliner currywurst Mago (salsitxa alemanya cuita, amb tomaca i curri, comprada a KaDeWe)
- Formatge holandés de vaca Golden Whisky Jubilee Cheese Henry Willig
- Brètzel i focaccia amb za'atar de The Baker
(El za'tar sol estar compost d'hisop, sumace, llavors de sèsam i sal; herbes aromàtiques com ara sajolida, almoraduix, timó, comí o fenoll)
- Cervesa Amstel i Franziskaner. Aigua
- Ensalada amb encisam, carlota i tomaca seca; ensalada d'algues wakame.
Garnatxa, Carinyena
6 mesos en inox
14,5% vol.
Mas d'En Perí. Porrera
Iduvina Olmedo
20 €
Fruita roja madura, un punt d'agulla.
Per a les postres, cireres, raïm i dolços de The baker.
divendres, 31 de maig
Dinaret amb la mare, amb una bona ensalada i un arròs amb conill, pollastre i verdura.
Després, la iaia ha preparat un berenaret per a la neta menuda, que dilluns feu 15 anys: llonganissetes, snacks, empanada de carn, maduixes amb nata, pastís de nata, bescuit...
Per acabar bé el dia, celebre el meu aniversari (amb un poc de retard) amb les amigues raboses on sempre, el Gurugú de Meliana: cervesa, creïlles braves, llesca amb rabasseta, formatge de cabra i pernil, tallat...
Boval 13% vol.
Vicente Gandía. Xiva
7,99 €
Fruita fresca, suau.
dissabte, 1 de juny
Avui hi ha un sopar solidari, amb mercadet d'artesania i música en directe de Mateo Falgás i Muno Na Baka (fb, youtube).
Les i els cooperants han fet un treball extraordinari en el sopar: cerveses, truites diverses, vi, formatge, pisto riojano, ensalada russa, tabulé, tzatziki, embotit, ensalades de pasta, coques, hummus...
Pastissos de formatge, de xocolate, coques en llanda, de carabassa, flams...
També hi ha barra solidària.
diumenge, 2 de juny. Dia del Corpus a València
Quina il·lusió tinc de veure hui la poalada del Corpus, que és el llançament d'aigua, en poals blaus, des dels balcons, a la cavalcada de la Degolla mentre passa pel carrer de les Avellanes. Esta cavalcada rep altres noms com la cavalcada del Convit, dels cavallets o de les dansetes.
I la veuré des de l'únic balcó de la zona amb una quatribarrada penjant, i amb la millor companyia. Comença a les 12 h i per ací passa cap a les 13 h.
Diuen que no sempre se celebrava el mateix dia, per què? En l'edat mitjana quan els reis i altres autoritats visitaven València, se'ls organitzava la processó del Corpus per a rebre'ls, fora la data que fora.
A la vesprada hi tornaré a veure part de la processó, i ens menjarem la moma dolça que, com he dit en una altra entrada ("dolça virtut"), és un bescuit de merengue i melmelada de taronja.
També berenem amb coca de nous i panses (de Mislata) i orxata (Daniel).
dimecres, 5 de juny
He vist que avui, després de molt de temps de reforma, obri un nou negoci al costat de casa, Piadineria torri's (Russafa, 45 - 644 671 699 info@torrispiadineria.com), i voldria que els anara bé; després de classe passe a veure què podria dinar, però el taulell no és massa abellidor. Em demane, per endur-me a casa, una piadina Giuseppe: brull de cabra, espinacs, vinagre balsàmic, pipes (8 €; francament, res a veure amb la de L'alquimista)
La piadina, o piada, tradicionals de la regió Emília-Romanya, és una fina focaccia de farina de blat, saïm o oli d’oliva, bicarbonat o rent, sal i aigua, que es cuina tradicionalment en una planxa de terracota, («teglia»; tégia en romanyol) o «testo» (tëst).
dissabte, 8 de juny
Entre una pluja sobtada, i llamps i trons ben escandalosos, tinc un tranquil i deliciós sopar a ca Xavi.
Vermut Artesano Rojo 38 Botánicos Cruz Conde
Elaborat a partir de vi blanc (PX) aromatitzat mitjançant maceració d'herbes durant un període de 9 mesos, destacant la genciana.
15% Vol
Bodegas Cruz Conde. Montilla, Còrdova
Saborós, però no excessivament aromatitzat ni dolç.
Perdius a la pequinesa, cuites en suc de taronja, amb cacau i soia, sobre carabasseta. Fantàstiques.
A casa no solc esmorzar aquestes coses, però com que la mare m'ha comprat la sobrassada amb tant d'amor, faré un esforç (autèntica de Mallorca, de ca Guillermo. Sant Dalmai? Girona?)
Gràcies, família. Per molts i bons anys!
Carn freda amb crema de taronja i mostassa.
Per a repetir i repetir...
Perdius a la pequinesa, cuites en suc de taronja, amb cacau i soia, sobre carabasseta. Fantàstiques.
L'ànec a la pequinesa (pato laqueado) és un "plat de la cuina xinesa consistent en un ànec untat tradicionalment amb una barreja de mel, espècies i soia, que es rosteix al forn en un ast i se serveix amb la carn tallada en rodanxes, acompanyada de verdura, generalment ceba i cogombre, salses i unes petites creps.
Javi ho fa a la seua manera, clar.
55% cabernet sauvignon, 28% petit verdot, 12% merlot, 5% cabernet franc - 13% vol.
Château l'Inclassable. Blaignan-Prignac, Gironda-Nova Aquitània.
Aprox. 14,80 €
Burdeus senzill; fruita, espècies... agradable.
Per a les postres, maduixa i kiwi
Quin luxe! Quin plaer!diumenge, 9 de juny
A casa no solc esmorzar aquestes coses, però com que la mare m'ha comprat la sobrassada amb tant d'amor, faré un esforç (autèntica de Mallorca, de ca Guillermo. Sant Dalmai? Girona?)
Tempranillo - 14,5% vol.
6 mesos en roure
Matarromera. Valbuena de Duero, Valladolid
Aprox. 9 €
Fruita, espècies, regaléssia, café... agradable.
dissabte, 15 de juny
De nou el Montgó ens acull dos dies, i no és que no hàgem menjat bé, però no he fet fotos.
El desdejuni, a la terrassa, màgic: café amb magdalenes, pa torrat, melmelada de cítrics, fruita, formatge...
Per a dinar o sopar: ensalades, salmorejo, truites, quiche casolana, formatges, pernil, hummus...
Monastrell 13% vol.
Vicente Gandia. Xiva
Aprox. 6,59 €
"elegant, modern, transgressor"... No diria jo tant; fruita, senzillet.
diumenge, 16 de juny
Sabia que hi arribava tard, però he volgut dinar amb la família xufera, que el tio, encara que no ho parega, ha fet 83 anys. M'han guardat de tot: ensalada, picadeta, i un bon plat de paella; això sí, fan broma que ma mare s'ha menjat tot el garrofó, eixe de la cella negra, o l'ala morada, o fesol del confit...
Per a les postres, s'acaba el món: cireres, meló, taronja, flam de café, de formatge, pastís de tres xocolates i la corona de l'horta (forn Amparo, passatge Rei En Jaume, 2. Alboraia)dijous, 20 de juny
Esta nit comença oficialment l'estiu, però quan sopem amb dues de les xiquetes encara no, tot i que ho sembla, i ben avançat.
La mare ha fet tomaqueta amb carn, embotit i mandonguilles; boníssim.
També tenim tellinetes, formatge amb salmó...
Per a les postres, meló i pinya. Jo he comprat un Misteri de xocolate per a la menuda, i un pa socarrat, de Vicente García.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada