dijous, 14 de març del 2024

Beníssim benifet benigne*

dimarts, 12 de març
Avui tenim la Ruta literària medieval amb el CCC Octubre (Sant Ferran*, 12. El Mercat, Ciutat Vella); entre el recital i la ruta esmozem a la Cafeteria CCCO (650 711 723)

Cistina ens havia dit que ací havia menjat una truita amb carxofes deliciosa, i ens n'havien entrat ganes; però no tenim sort i avui no n'hi ha; tant se val, la demanem amb carabasseta; entrepà molt bo. 
Mig esmorzar, amb café: 5,80 € x 3); pa torrat amb pernil i café (4 €); tallat: 1,50 €)



*Carrer de principis del segle XIX (en temps del General Elio, que va promoure la seua obertura) sobre un tros de la muralla àrab, l'ex-convent de Magdalenes i els antics cementeris parroquials de Sant Martí i Santa Caterina (en 1805 van ser prohibits els cementeris urbans), en una àrea de transició entre dos zones comercials molt diferents: el carrer Sant Vicent, amb botigues de luxe, i una zona més popular, el mercat. Dedicat al rei sant Ferran per ser el Sant Patró del monarca absolutista Ferran VII qui ja tenia llavors dedicada l'actual plaça de la Mare de Deu.
En 1840 passà a ser carrer Lacy, militar i polític liberal Luis Roberto de Lacy i Gautier que va morir afusellat al castell de Bellver a Palma (1819); en 1844 tornà a ser San Fernando.
De 1937 a 1939 el carrer va ser batejat com a Tripulació del Komsomol, en homenatge als mariners soviètics del vaixell de càrrega Komsomol afonat el 14 de desembre de 1936 amb el seu carregament d'aliments i armes per al bàndol republicà. (callesyplazasdevalencia)
En CallesHistóricasdeValencia llig: "En su trayecto recordemos al primer centro comercial que tuvo la ciudad y que fue el célebre “Siglo valenciano” (1879), hoy ocupado por una entidad que glosa las “excelencias culturales catalanas”."
En ValenciaPlaza trobe que la farmàcia històrica que feia cantó amb Maria Cristina ha sigut desmuntada i convertida en botiga de lloguer de bicis.
---------------------------
Al migdia he quedat a dinar amb les "Guinness"; aquesta vegada a Benimàmet: Las Palmeras (Campament, 65 - 963 630 392 fb), molt prop de l'estació Les Carolines i la Fira.
És una casa antiga, amb terrasseta a l'entrada i pati descobert per als xiquets a l'interior.
Hi ha menú del dia, però Amparo ha encomanat una paella d'arròs del senyoret.

Cervesa (1,70 € x 5)

Com a entrant, demanem un Maño: papes, clòtxines en escabetx, berberetxos, aladroc, ametles i olives (7 €).



I arriba l'arròs del senyoret, amb bona cosa de trossets de peix i marisc (15 € x 3).
Molt bo; racions abundants (ens en posen per a emportar-nos-en sense cobrar res)

Per a les postres, dues llesques amb ou i gelat de vainilla (5 € x 2).
Estan bones, però no les han descongelades bé per dins; llàstima de presentació.
(Després veiem un pastís de xocolate i galeta amb molt bona pinta.)
Café (1,20 €) i tallat (1,30 € x 2)
Total: 24,77 € x 3

Lloc recomanable.
No parlen valencià.


Fem un passeget pel poble. L'antiga estació de Les Carolines és un bon lloc per fer-se un altre cafenet, però preferim caminar. 
Acabem al Casino/Sociedad Instructiva del Obrero Agrícola. Musical; antic cine Cervantes (1921) i ens fem un d'eixos gintònics (1/3) que ens agraden.
Convida l'amfitriona.
Lloc agradable i recomanable (també tenen menú del dia).


-------------------------

Benimàmet va ser un municipi independent fins a 1882, any en què va passar a ser una pedania de València. El prefix àrab Beni- sol traduir-se per «fills de» o «propietat de»; l'alqueria hauria pertangut a Mamet (probablement desviació de Muhammad); al Llibre del Repartiment consta Benimahabe

----------------------
*
beníssim: adv. Molt bé
benifet: m Benefici
benigne: adj. Saludable; que manifesta benevolència