dimecres, 25 de gener del 2023

Teràpia de bellesa*

divendres, 20 de gener
Vins escumosos - JJH-Susa
Avui ens espera una sorpresa: serà Susa la que prepare la kata. Després d'una explicació sobre l'elaboració dels diferents escumosos, sabrem que hi ha un xampany, un cava, un prosecco i un raret; també sabrem que un és car i difícil de trobar.

1. Jérome Prévost La Closerie Les Béguines Extra Brut Champagne NV
94% Pinot Meunier; Pinot Noir i Chardonnay
12,5% vol. 
Sarl Jérôme Prévost. Gueux, Marne-Reims
Aprox. 83,80-90 €

-Daurat rogenc, "or egipci", bombolla enigmàtica
-Molta fruita, aranja, cítrics, forn però no massa... molt ric en matissos
-Llarg, bona acidesa, és "molt vi", en boca no es nota la bombolla, elegant, potent; diuen que fàcil de beure, a mi no m'ho sembla tant
Magnífic.

Jérôme Prévost fou alumne d'Anselme Selosse, i aquest l'ajudà en el seu projecte familiar. Les Beguines Extra Brut té una filosofia "Bourguignonne": una única varietat de raïm, Pinot Meunier, una pedra calcària arenosa i una criança 100% en fusta. Produeix unes 6000 botelles, difícils d'aconseguir ja fins i tot a Mesquevins/Ca Pepico.

2. Tantum Ergo 2020 Brut Nature DO Cava
Chardonnay, Pinot Noir
1a fermentació en roure americà; segona en botella, 22 mesos amb mare.
12% vol.
Bodegas Hispano-Suizas. El Pontón, Requena
23,50 € - 26 € (celler)

- Claret
-"Oh, sole mio". Molta bombollla en nas, poc de nas, eucaliptus, llorer, margarides
-Mentolat, gasosa, no hi ha tanta bombolla com en nas

3. Le Contesse Prosecco Treviso DOC Brut Nature
100% Glera
11% vol.
2-3 g/l sucre
Le Contesse. Vazzola, Treviso, Véneto
21,50 €

- Claret
- Sulfúric, mineral, caramel, poma Granny Smith, òxid, se'n va de seguida
- Dolç, poc complex. 
És el prosecco, clarament

4. Nyetimber Classic Cuvée  DO Anglaterra
51% Chardonnay, 36% Pinot Noir, 13% Pinot Meunier
60% inox, 40% roure vell; 30 mesos en botella
12% vol.
8,5-10 g/l sucre
Nyetimber. West Stiltington, West Sussex
45 € (Corty)

-Daurat brillant, bombolla gran
- Forn, rent fresc (diuen que pets, bonyiga)
- Acidesa alta, rent, no hi ha fruita, untuós
M'agrada molt

Per al sopar,
BARRAT-MASSON  Extra Brut
Champagne
50% Chardonnay, 50% Pinot Noir
70% 2018, 30% 2017
0 sucre
12,5% vol.
Degollament: 11-2021
Barrat-Masson.Villenauxe-la-Grande, l'Aube, Gran est (Xampanya-Ardenes)
Aprox. 40-45,50 €




Paté de formatge de cabra amb ceba caramel·litzada i de faisà amb tòfona

Hummus de remolatxa

Panets diversos

Verdura (carlota, bròquil) per a sucar (dipear, diuen)

Pepitos de tomaca

Croquetes de pernil



Cucurutxos de pa amb ensalada russa

Truita de creïlla









Pastís de carn


La Royal 2019
(?)
80% Royal (varietat auòctona quasi extingida), 20% Boval
9 mesos en roure
14,5% vol.
6º Elemento/Rafael López. Venta del Moro
900 botelles
Aprox. 18,50 €





Per a les postres,
mandarines, 
pastís Guinness de xocolate: espectacular!




I per si fora poc, unes llepolies
i fruites seques amb xocolate






I ací teniu unes quantes frases famoses amb el xampany com a protagonista:

1. “Je bois seulement du champagne à deux occasions. Quand je suis amoureuse et quand je ne le suis pas”, Coco Chanel 
*2. “Le champagne : c'est le seul vin qui laisse la femme belle après l'avoir bu.”, Madame de Pompadour 
3. “My only regret in life is that I didn't drink enough Champagne”, John Maynard Keynes 
4. “There comes a time in every woman's life when the only thing that helps is a glass of champagne”, Bette Davis 
5. “Je ne peux vivre sans champagne, en cas de victoire, je le mérite ; en cas de défaite, j'en ai besoin.”, Napoléon Bonaparte 
6. “Les grandes histoires d'amour commencent avec du champagne et finissent avec une tisane”, Honoré de Balzac 
7. “Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.”, Scott Fitzgerald, The Great Gatsby
8. “Okay. I don't think I've ever drunk champagne before breakfast before. With breakfast on several occasions. But never before, before.” Breakfast at Tiffany's 
9. “Only the unimaginative can fail to find a reason for drinking champagne”, Oscar Wilde
10. “Champagne is one of the elegant extras in life”, Charles Dickens