diumenge, 29 de gener del 2023

A ratxes

dijous, 26 de gener
Mare meua, que lluny queda allò de quedar el primer dimecres de mes (la veritat és que no recorde quin dia era el que quedàvem aquelles del 25 d'abril), però el cas és que continuem quedant a dinar de tant en tant des de fa més de vint-i-cinc anys. Avui, en un quasi pensatifet, provarem un lloc que no coneixem, el Mama Racha (Císcar, 15. L'Eixample -960 065 558). No sé per què es diu així el restaurant, i no vull pensar que m'insulten, clar. No sabria dir per què em ve al cap la Pacha Mama, la gran deïtat, la Mare Terra.
Un-a mamarratxo -a és una "persona que no pot ser presa seriosament per la seua falta de formalitat o de trellat. / Persona malforjada. / Cosa imperfecta o mal feta".
Podria ser que hi trobàrem la cuina de la mamma Racha (Racha és un nom de dona a Egipte, Marroc, l'Índia...)
I el que mama acaba borratxo, no? I més si beu d'una morratxa (marraixa)
Una ratxa és un "període breu de fortuna o desgràcia en alguna activitat". /a ratxes: Amb impulsos sobtats i breus. 
En fi, passem cap a dins.
Mentre hi anem arribant, un vermut, amb unes olivetes de detall
De Categorila 
Airén, Malvasia; romer, orenga, taronja amarga...
Bisila. Utiel-Requena
Bisila Bokoko (activista)
(3 € x 3; Aprox. 7,25 € 75 cl) 
Ens agrada el punt amarg. Quan m'han ensenyat la botella no m'he fixat en el gori·la ni en el nom, pensava que es referia només a l'expressió tan valenciana "xe, de categoria"

Demanem el Menú del dia (15€, inclou una beguda, pa -no ens n'han tret- i postres o café) 


PRIMERS 
Totes demanem Poke de tonyina marinada, quinoa, ceba morada (elles, sense), ruca, tomaquetes, algues wakame i dacsa. Ens agrada.

Les altres opcions:
Ensalada Popeye: espinacs, braó de porc (lacón), encenalls de formatge parmesà i vinagreta de mostassa
Baos de porc esmicolat, ceba morada, fulles de coriandre i pico de gallo
Tempura d'espàrrecs verds, salsa romesco i terra de pernil

Jo, una copeta de vi
Las Dosces Tinto 2020 DO Utiel-Requena
Boval
(Aprox. 7,50-9 € 75 cl)

SEGONS
Jo, Ous trencats amb llagostins, creïlles palla i salsa japonesa. Quin gust, una cosa tan senzilla!

Elles, Rigatoni amb tomaques cherry confitades, olives negres, parmesà i pesto d'alfàbega
L'altra opcció, Galta de porc amb parmentier de creïlles 


POSTRES (xarrant, xarrant, no n'he fet la foto)
Dos pastissos de crema de llima i merenga (Lemon pie)
Un pastís de xocolate i almívar de llet 
(Fruita del dia: pinya)
Café (1,20 € + 1,30 € x 2)
Ens conviden a un didalet (només n'acceptem un de limoncello)

Total:18,85 € x 3
No parlen valencià

Lloc agradable. Bona relació qualitat-preu. Atenció exquisida.