dilluns, 20 de maig del 2019

Balmoral, aquest lloc de la Manxa el nom del qual no vull oblidar...

dissabte, 18 de maig

No és que hàgem hagut de matinar molt, i no és que Alpera (Albacete) estiga lluny (133 km), però mira que ens agrada xafar el bar només arribar a un lloc!
Los Arcos està tancat i anem a La parrilla, amb una terrasseta agradable. Són poc més de les 10 i el bar està ple d'homes esmorzant, alguns amb entrepans, però molts amb esmorzar de plat, i tots amb olives, pebreres, cacaus i faves amb corfa al centre de la taula.
Jo només volia un talladet, però no m'hi he sabut resistir...
A la foto falta la truita amb espàrrecs, alls tendres, bolets i alguna cosa més. I m'he quedat sense les faves, xe!
Ara ja estem preparats per a qualsevol cosa.
----------------
A la Comunitat Valenciana podem trobar moltes mostres de pintura rupestre:
-l'art paleolític (entre 40.000 i 10.000 aC; es representen quasi únicament animals)
-l'art llevantí  (entre el 6.000 i 4.000 aC; l'home és el protagonista, sovint caçant animals, ballant o lluitant)
-i l'art esquemàtic (entre 4.000 i 1000 aC, amb dibuixos abstractes, figures humanes i d'animals  sintètiques).
A Albacete també n'hi ha algunes, com la de la Cueva de la Vieja d'Alpera (declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 1998), on veiem quasi dues-centes figures de l'art llevantí i esquemàtic, amb homes, dones, xamans; cérvols, cavalls, bous, cabres; rius... Hi ha escenes de caça i també de costums tribals. Llàstima que l'aigua que hi tiraven en el passat per veure les figures millor haja fet una capa de calç que en dificulta la visió actualment. S'ha de demanar una guia al Centre de Visitants per poder entrar-hi.

Per carreteretes i camins que voregen camps verds de forment i roselles d'un roig ben viu, passem de l'art prehistòric a l'art modern de l'elaboració del vi (tot i que hi ha testimonis arqueològics d'un celler del 8.000 aC), a Viñedos Balmoral, en la finca El Moralejo (Alpera).
Sembla que fa dos dies que hi vinguérem la primera vegada, però comprove (ací) que ja fa any i mig, han passat dos hiverns! Ens reben Antonio Garcia i la seua família. Salutacions, abraços i de seguida cap a dins, que ens espera un aperitiu de benvinguda.

Edoné Gran Cuvée Extra Brut  VT Castella
90% Chardonnay, 10% Pinot Noir
5% en botes de 225 l de roure francés
40 mesos de criança mínima en segona fermentació
16 €
El vi sap que parlem d'ell, i es posa de vint-i-un botons, ho dona tot. Quin luxe beure el vi amb la persona que l'ha criat des de ben menut i que ho sap tot d'ell!
Fruita blanca, forn, flors, torrats, mineral... Molt bo.

I què significa "Edoné"? A mi em suggereix "plaer", per allò de l'hedonisme, i també em remet a "dona". Al web llig que significa "originalitat, singularitat, rebel·lia". M'agrada.

També hi ha cerveses i vi blanc Maravides Chardonnay.

Amb clòtxines XXL en escabetx , ametles i cacau, cotna de porc,
i una amanida fantàstica de tomaca i abadejo anglés.

Cal estirar les cames una miqueta abans del dinar, així que eixim a veure la finca i el celler.
Però abans comprovem que el gaspatxo i la careta de porc porten bona marxa...

L'altra vegada estàvem en plena tardor, i ara en plena primavera, així que els colors, les olors i els cants dels ocells són ben diferents.




Antonio ens va contant com va la vinya, com anà l'última verema, com reposa el vi a les botes i a les botelles, com van els diferents mercats... Estima la terra i hi ha tanta passió en les seues paraules!

En febrer Bodegas Balmoral va rebre el Premi Verema al millor celler de 2018, i els seus vins han rebut nombrosos premis internacionals; però d'això, no ens en parla massa.

Mireu la màgia del solatge del rent en una botella d'escumós quan la despertem.

Avui tindrem el gran honor de veure el degollament manual de dos botelles de la collita fundacional, 2008. Espectacular.


I amb elles, novament a taula:

Atascaburras, embotit, anxoves amb tomaca, pimentó al caliu,

formatge canari de cabra, foie,

pernil, llom adobat,

guisat de carn (gloriós),

chirrinelas (caragols avellanencs),

manetes de porc,
careta de porc,

moixama i ous de peix,

Tot açò només eren els entrants, ara ve el plat principal, acompanyat d'una ensalada amb encisam, tomaca, cogombre, alvocat, dacsa i ventresca de tonyina.

Gazpachos (per a nosaltres, gaspatxo manxec). Hem de felicitar a Trini, que li han eixit boníssims.


Per a les postres, fruita variada (meló tendral, meló d'Alger, pinya i cireres),

flam de café i dolços casolans i tradicionals. Amb café.

Jo m'he fet acompanyar tot el dinar per la inestimable companyia d'Edoné Gran Cuvée.
No sé si s'hauran molestat el Maravides Chardonnay, el Maravides 12 meses (Syrah, Tempranillo, Merlot i Cabernet Sauvignon) o el Mediterráneo (Tempranillo) però prompte els tindré a casa i els sabré malcriar.

I xarrant, xarrant, en un bufit, se'ns han fet quasi les vuit de la vesprada.
MOLTES GRÀCIES per la vostra generositat, família. Sabeu fer que la gent se senta millor que a casa.