dilluns, 8 de juliol del 2013

VIEJAS Y GRANDES REVOLUCIONES PRESENTES

 Kata 92 - Diego, 5/7/2013 (Viejas y grandes revoluciones presentes. 4 vinos y medio)

Ahir era un dia molt especial: la primera kata preparada per Diego, i sabíem que hi havia molta il·lusió i moltes ganes al darrere i que deuria ser GRAN.
D'altra banda era un dia difícil per a alguns membres del klub, de fet LA més gran se la va perdre.
Jardí perfecte i piscina il·luminada amb animetes enceses, i els més puntuals ens esperen amb una cervesa Inèdit.
colnect
Sols se'ns informa que el títol te molt a veure amb els diferents vins. Preguntant preguntant també sabrem que són espanyols, i al final, que hi ha una varietat que hi predomina i que tenen una elaboració semblant i tradicional.

"El mejor vino es el que se comparte" diu Abreunvinito, i maedéu el que hem tastat!
Tots els vins visten una història: on es van comprar, quan, per què, qui els va regalar...
Tots són Rioja, d'anys Excel·lents (la de 1970 sols és MB, una collita potser "massa abundant", "grande")
*DO Rioja des de 1925; DOCa des de 1991.

Això del "mig" és un estretagema de l'amfitrió per a no eixir-se'n de les normes, ja que el tastem ben tastat. 


1/2.  Faustino I Gran reserva 1964
Raïm: 80 % tempranillo, 10 % graciano, 10 % mazuelo
30 mesos en bóta
Bodegas Faustino. Oyón, Àlaba       
Preu: (No és el preu de compra. 101,85 € a Univinum, 102,44 € a Vinorema)

verema

-Color marró dàtil, capa-mitja baixa
-Nas dolç, dàtil, refresc cola / poliment de roure ("Casa Guillermina de Foios"), òxid, fèrro
-En boca, no respon als aromes; fruita, un poc vinagre (però sembla que sóc jo la més exagerada), serradura?, aquós, tanic???
"venerable ancianito", "zombi",
He de confessar que al final el trobe mooolt millor.



catalogomoda
1. Rioja Bordón 1970  
Raïm: tempranillo i garnatxa (?)
Bodegas Franco-Españolas. Logronyo, La Rioja       
Preu: (pot estar entre 50 i 168 €)

-Capa baixa, marró amb rivet taronja, evolucionat, fusta, brillant, "vampíric: sense color ni reflex"
-Aromes de dàtil, plàtan molt madur, xampinyó, terra, suor? / en moure'l no canvia massa, s'accentua el cuir, marroquineria, guinda, vímet
-En boca, salat, espècies, postgust amarg, com un licor de molts anys
"zombi errant"
Tots el relacionem molt amb l'anterior
verema

2. Muga Gran Reserva 1982 
Raïm: 80 % tempranillo, 20 % garnatxa, graciano i mazuelo
Celler: Muga. Haro, La Rioja.
Preu: (entre 60-70 €)

-Marró, tella, rivet taronja, brillant, semblant a l'anterior, capa baixa
-Mesc, café, pebre, espècies, mantega, llet, oleós; herbes, timó, herba-sana vella, espècies (clau, nou moscada), cuir, pasta de carn
-Acidesa interessant. Per a tots és més agradable que l'anterior; per a mi, no.
Comença a intuir-se que seran tempranillos.
"Otro zombi, que anda porque no sabe que está muerto", "vino otoñal, árbol sin hojas".

verema

univinum
 3. Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1994
Raïm: 75 % tempranillo, 13 % mazuelo, 10 % garnatxa, 2 % garnatxa
Celler: Marqués de Murrieta. Logronyo
Preu: (46,35 € a Univinum)

-Marró, tella, rivet evolucionat, brillant,  capa mitjana alta
-Panses, café, brioix, mantega / magnèsia, herbes, sotabosc, rosella, espècies, cuir, càrnic, llebre macerada, sang
-Pas agradable per boca (jo continue amb el puntet negatiu dels anteriors). Acidesa present. Especiat, picant. Tancat, amargós, trist.

verema

[Es fa el salt del 95 perquè és molt pròxim al 94]


4. Artadi Grandes Añadas 2001
Raïm: tempranillo
Bodegas y Viñedos Artadi. Laguardia, Àlaba
Enòleg: Juan carlos López Artadi
Preu: (340,95 € Vinissimus)

-Capa alta, granat fosc, rivet violaci, "amb caiguda godet"
-Espècies, corfes de nous, fruita / cuir, poliment, més sucre, prunes seqyes, fruites seques de Nadal, més intens, més viu
-Raïm madur, seda, suau /astringent, tànic, acidesa de la bona, saborós, "rico, rico"
"La Nancy acaba de ser mujer, se li han despegat les vores" (ho sent, no ho podeu entendre si no coneixeu Javier. Açò ve després  d'una altra que deia "más cerrao que el coño la Nancy")
verema


Ha sigut difícil, però alhora un gran privilegi i un luxe haver pogut tastar aquests vins que, per si no fóra poc, no s'han fet malbé amb el temps (els taps... això ja és una altra història).
Gràcies, Diego.
Ah, i encara hi ha més, no ens passa factura!!!

Però açò no pot acabar així, i ara entra en acció la Masterxef Amparo, que ens ha preparat un soparot veneçolà, i per a acompanyar-lo:

univinum
San Valentín 2012  MEDIUM Semi dulce  DO Catalunya
Creat per Miguel Torres Carbó (1909-1991) com a regal per a la seua esposa Margarita Riera el dia de Sant Valentí.
100 % parellada
Celler: Torres. Penedés
Arox. 7,65 € (Univinum)
Curiós, perquè sona al cava però no ho és, i sí que és dolç, afruitat (pinya, plàtan...), floral...
verema/abreunvinito

Castillo de Haro 2004 Magnum Edició Limitada
Embotellat per Santiago Ijalba (de Bodegas Santalba. Gimileo, la Rioja)

Una altra raresa...

Fruita, espècies... hi falta un poc de cos.

abreunvinito



I ara sí... tots els plat preparats per ella (amb una maneta de la seua cosina veneçolana Joselin, a penes perceptible).

-Tequeños (o ditet de formatge), típics de Colòmbia i Veneçuela: una massa de farina de forment farcida de formatge blanc i fregida.
hallacas.es
-Rotllets farcits de pesto d'espinacs i embolicats amb cansalada fumada (cocinandoconsencillez)

-Banana mascle fregida

-Arepa: una espècie de panet torrat de farina de dacsa;
(doralnewsonline)
-farcida de carne mechada,


-acompanyada de caraotas negras o frijoles negros (fesolets negres) guisades amb sucre.
frijoles i pan de jamón
Pan de jamón (com un braç de gitano de pasta de full farcit de pernil fumat, olives, panses...)

ideasdemanualidades
Hamburgueses d'ibèric amb pistatxos i pinyons i amb pa de quètxup. El pa, espectacular... quin color...!


3 formatges (gentilesa de Rafa):
-Gorgonzola artesanal, blau, cremós...
-de cabra, Heretat de Pere (Quatretonda)
 -de vaca, francés



Abans de passar al dolç, una copeta de sorbet de mojito:

-Coulant de coco i almívar de llet
-Flautes de xocolate
-Roles de canyella

Què vos podria dir? Tot ben casolà, diferent, saborosíssim...
Gràcies, Amparo (i Joselin)

I una raresa més:

Rosat Brut Nature Can Rich
Sirà
Bodegas Can Rich. Eivissa
Agricultura ecològica
Aprox. 12,70 € celler
Curiós, agradable, encara que curt.
abreunvinito

SALUT!