diumenge, 22 de setembre del 2024

Rerevera 24

Ben segur que si vos demane que em digueu què vos suggereix la tardor em dieu coses relacionades amb les fulles seques, la pèrdua d'hores de sol, l'ocàs,  la decrepitud... En català trobem moltes paraules per a referir-nos a l'estació que comença hui 22 de setembre a les 14,43 h: tardor, primavera d'hivern, autumne, rerevera, autunjo (en alguerès)...  Tardor ve del llatí tardatiōne, ‘tardança’. Rerevera, per oposició a 'primavera', la primera verdor.  Autumne, del llatí autumnus, que curiosament fa referència a l'arribada de la plenitud de l'any. També tenim otoño en espanyol, automne (fr.), outono (gal.), autumno (it.), outono (pt.), toamnă (rom.)
En anglés, a través del francés, diuen autumn (i fins i tot antigament harvest, collita), però els americans diuen fall (problablement desviació de “fiaell” i “feallan”, “caure des d'una altura”; "If you were coming in the Fall, Emily Dickinson, catorze).
En àrab, الخريف (al-hariif) fa referència a la senilitat (també al deliri, a la superstició).
Robin Pieterse catorze.cat
En aquesta entrada aniran apareixent els tasts sense entrada pròpia al llarg de la tardor.

dimarts, 24 de setembre

Avui comence amb el club de lectura "Llibres al ventre", i el llibre triat és La conformista, d'Alba Dedeu. Ens reunim al voltant d'una cervesa a El abrazo de la china (Pere III el Gran, 13. Russafa).

Per a vosaltres és positiu o negatiu ser conformista? En el sentit de "resignar-se, donar-se per satisfet" supose que sí. Però si ho entenem com "que s'adapta fàcilment a les circumstàncies" potser no tant.
Hi trobem una dona que es planteja “És això i prou, la teva vida?”. Hi ha, en una novel·la molt breu, una reflexió molt ben contada.




dissabte, 5 d'octubre
Quin gust passar el dia a la platja d'Oliva, en eixa caseta plena de llum que té una terrassa amb un llenç marí incorporat encisador. A més a més, hi celebrem aniversari.

Després de passeget i banyet, arriba l'hora de dinar.

Anna ha preparat uns aladrocs en vinagre exquisits; també berberetxos al vapor i escamarlans torrats que, pobrets, fa no res estaven a la mar.

La paella, de conill i pollastre amb mandonguilles i pimentó, és de Ca Pepica de Inma (Oliva). Ni un granet ha quedat, boníssima.



Venta del Puerto Nº 5
  2023 DOP València
Blanco Singular
70% Chardonnay, 20% Malvasia i 10% Viognier
5 mesos en roure americà  -  12% vol
Anecoop. Vinos de la Viña. Venta del Puerto. La Font de la Figuera
Jorge Caus
Botella 3.106 de 9.845
10,60 € (9,75 € al celler)
Fruita blanca, flors; untuós, agradable; llarg

Hoya de Cadenas Chardonnay 2023 DO Utiel-Requena
Chardonnay    12,5% vol.
Aprox. 4-6 €
Fruita blanca i tropical. Fresc.

Chardonnay és un poble francés de la Borgonya (del llatí Cardonacum, lloc on creixen els cards).
Hi ha una llegenda que diu que el nom Chardonnay és l'adaptació al francés de la paraula hebrea Sha'har-adonay, que significa “Porta de Déu” en referència a la ciutat santa de Jerusalem; seria una varietat de raïm introduïda a França pels croats des de Palestina.

Per a les postres hi ha pinya natural; hi afegim un poc d'amarg d'angostura i recordem el gran Mario.

Alícia ha fet un pastís deliciós de bescuit amb xocolate i gerds. Dora ha posat els ciris luminosos. Que grans!
Queda una bona migdiada i xarradeta, fins que toca tornar a casa. 
Sadly now, we sing again... Wish it never had to end🐷🎶

Per molts anys!🎂🎉



11-13 d'octubre
Ja he parlat alguna vegada del privilegi que suposa que et conviden a passar un cap de setmana en un apartament amb terrassa cara a la mar. Buf! Hem sopat, desdejunat, fet l'aperitiu i dinat perdent-nos en el blau immens de la mar, en la presència grandiosa del Montgó...
Magdelenes casolanes amb fruites del bosc, coca amb taronja i xocolate, melmelada de cítrics, fruita natural, pa torrat amb oli, o amb tomaca i alvocat...
Salmorejo, ensalades variades, verdura al forn, sardines marinades, aladroc en vinagre, truites, formatges, ensalada russa, sépia, bistec tàrtar...
CVNE Crianza 2020 DOCa Rioja
85% Tempranillo, 15% Mazuelo
12 mesos en roure americà usat  - 14% vol.
6,95 €

Hi hem jugat a la nit al Dixit (al Código Secreto no ha donat temps).
I també hem eixit a la muntanya (circular gloriosa pel Montgó des de l'ermita del Pare Pere) i a la mar (cap Prim i cala Sardinera amb un banyet octubrer meravellós).
Un luxe. Milantamil gràcies, reina!

diumenge, 20 d'octubre

Avui la ruta del CUM és a Gúdar.
Comencem al·lucinant amb els preus del café a La Virgen de la Vega (Rincón de Juanjo). 
Caminem per les gorges del riu Blanc i dinem a la font de la Devesa de Gúdar. Hi ha gent com jo que es porta un entrepà de pernil i au, però n'hi ha que es munta bé la paradeta, amb tapetet de tela, carmanyola...




dimecres, 23 d'octubre

Hi ha personetes que han entrat en la teua vida i que, tot i que ja a penes les veus, són llumenetes que sempre estan ahí. Avui hem quedat amb Maria a l'hora de l'esmorzar al Bar Congo (Regne de València, 51. L'Eixample); sí, hem quadrat un dia que podíem disposar d'una hora sencera, i res, com si haguérem estat amb ella ahir.
Un pinxo de truita de creïlla i un café amb llet. 
Està molt bona, encara que jo pense que al Marabú (el de davant de l'institut) es nota menys l'ovoproducte.

Ha pagat ella i ens ha portat el regalet d'una barra de pa integral del forn Úbeda (GuíaHedonista) que sap que ens agrada molt. Es pot ser més rebonica? No vull anar-me'n a treballaaaar!

dissabte, 26 d'octubre

Aquesta setmana el dissabte és dia feiner, toca examen de Valencià, eixe C1 tan polèmic, a la Fira (jo sempre li he dit "Fira de Mostres").

Ens donen esmorzar (entrepà, aigua i café) 
i dinar: ensalada de marisc, cervesa 0.0, fideuà, cap de fruites i café. Què més es pot demanar?






dissabte, 2 de novembre Dia d'Ànimes

Hem eixit a caminar. Sembla mentida que a dues passes de la tragèdia tot semble tan bonic.
Prenem un tallat i una empanadeta de formatge i anxova o un pastisset de cabell d'àngel al forn Les Netes (Alt de la Mar, 61. Natzaret, Poblats Marítims). El tenen de gom a gom.
Parlen valencià.


A la vesprada, inesperadament, hi ha proposta de cine: Juror nº 2. La crítica hi ha vist Hitchcock, Sidney Lumet (12 Angry men, Veredicto Final) Dostoyeski, Fritz Lang, Billy Wilder (Testigo de cargo)... Jo no en sé tant. M'ha inquietat, sí.
I després fem un beure al Kiosko (dels Drets, 38-pl. Dr Collado)
Casagrande Boval. Vinícola Requenense (4,20 € x 3)
Detall: cacaus i quicos. 

Calamaronets fregits (11 €). Bons

Ens convida Carme. Gràaacies!

No parlen valencià.

eltipoquenuncacenaencasa GuíaHedonista (15/10/21)



Guardianes de la Tierra Monastrell 2022
 
The LandCare Project 
Monastrell   14% vol. 
Embotellat. TorreOria 4,99 € (molt bona relació qualitat-preu) 
Fruita madura, terra, cacau... agradable.






divendres, 8 de novembre
Avui, perquè sí, m'he convidat a dinar a casa del meu cosí.

Abans, a la parada Mamuthones Gourmet (59-69) del mercat de Russafa (610 940 693), compre unes cerveses Ichnusa per a casa i uns formatges (gorgonzola i pecorino) i mortadel·la per a portar-los-hi.

[Els mamutonis (en sard, mamuthones) són personatges tradicionals de la festa de carnestoltes de Mamoiada, a Sardenya. Representen figures infernals que desfilen pels carrers, al costat dels Issohadores, per Sant Antoni i carnestoltes]


Xavi ha fet un arrosset al forn de peix (rap) per a quatre; extraordinari. 

Davant, només una ensalada d'endívia i tomaca.

Henri Marc 03 Malvasia 2022
DOP València
100% Malvasia
12% vol
5,30 €
Fruita blanca, de pinyol, seca; sec; agradable.
Altolandón by Rosalía 2017 DO Manchuela
100% Garnatxa
8 mesos en àmfora de fang
13,5% vol.
Altolandón. Landete, Conca
20 €
Fruita madura, flors, café, terra; lleuger però amb caràcter, especial.

I per a les postres, uns bunyols de poma acabats de fer. Mmmmmm


Que bo tot, per favor!

Una companyia fantàstica. Gràcies!




dissabte, 9 de novembre

Res es comparable a aquells vermuts en el balcó infinit cara a la mar... però fem el que podem. Hui, amb un Campari i suc de pomelo natural; uns cogombrets i un llibre.

Avui, en la manifestació a València de més de 130.000 persones, s'ha enviat els polítics a pastar fang, i s'han tocat Campanades a morts. 
Al final, una cerveseta a la plaça dels Patos, a Pinoccio, amb unes braves i uns natxos. 
Total: 7,50 € x 5








dijous, 14 de novembre

Tornem a estar en alerta, però eixim a passejar i arribem al forn de Les netes (Natzaret). 
Avui, a més a més del tallat, un pastisset de carabassa i ametla.







divendres, 15 de novembre 

Per fi, després de diversos ajornaments, avui, amb una lluna plena preciosa i una temperatura que ens permet estar a la terrassa, celebrem la jubilació de Miquel. 
Que no ens falte de res: cervesa; papes, olives, formatges, llonganissa seca, pernil, braó de porc cuit, llom embotit, fruites seques, empanades...
Alícia ha fet unes mandonguilles de putxero boníssimes, i també unes de pernil exquisides; com no, la seua famosa truita de creïlla.
Miquel ha fet l'ensalada russa i algunes panadetes.

828 Crianza 2021 DOCa Rioja
Tempranillo  - 14% vol
Aldeanueva de Ebro
Aprox. 5,95 €

Prado Rey Origen 2023 DO Ribera del Duero
95% Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot 
3 mesos en roure europeu i americà; 10% tina de fang - 14% vol.
Prado Rey. Gumiel de Mercado, Burgos
Aprox. 7,50 €

Melior de Matarromera 2022 DO Ribera del Duero
Tempranillo - 14,5% vol.
Matarromera. Valbuena de Duero, Valladolid
Aprox. 9,69 €


Per a les postres, una coca de pasta fullada amb cabell d'àngel extraordinària del forn Martínez (Císcar, 29. L'Eixample)

A disfrutar-ho bona cosa, rei!






dilluns, 18 de novembre

Al cine club del Lys hui tenim la pel·lícula Marco, i la presència d'Eduard Fernàndez. Gran!

Després canvie la piscina per un vinet i bona companyia al Federal.
Vermell (Garnatxa i Mandó; criança en gerra de fang; Les Alcuses; 9 €): 3,50 € x 4
No tenen ni olivetes perquè "han tancat la cuina".
Novament ens fan fora abans de les 20 h "uy, pues irá adelantado el reloj". En fi... 
No parlen valencià 

dimarts, 3 de desembre
Serà poc bonica aquesta foto de la taronja del corral en les mans de la mare?
dimecres, 4 de desembre

Així, dimecres i bon dia, quede amb una parella d'amics perquè em deixen unes claus per anar a la platja, i damunt em conviden a una copeta de vi a l'Angolo Divino (Almirall Cadarso, 14. L'Eixample): Barbera d'Asti DOCG Fabio Perrone (6 €)






dijous, 5 / dissabte, 7 de desembre 

Hi ha un lloc molt agradable a la platja de Dénia, Los Baños Sunshine, ideal per fer-se un vinet de dia o de nit, amb el detall d'un cóctel salat.

Chan de Rosas Clásico DO Rías Baixas
Albariño   13% vol.
PremiumFincas Chan de Rosas. Ribadumia, Pontevedra
Copa: 4,50 € (Aprox. 12,50 €)
Fruita blanca, flors, herba; fresc, agradable.






divendres, 6 de desembre

Com sabeu, la Constitució prescriu desdejunar pa torrat amb formatge Philadelphia i melmelada de taronja amarga, i aconsella fer-ho de cara a la mar. Així que puc, ho complisc.










diumenge, 8 de desembre - Dia de la Immaculada Puríssima Concepció

Avui és el sant de la mare, i cal que ens ajuntem per a dinar; havia d'haver sigut fora perquè la dona no fera faena, però al final serà a sa casa. 
Papes, fuet, formatges, mandonguilles d'abadejo, coca amb tomaca, llagostins cuits, calamarets a la planxa... (la cuina, de Casa Maru)

Mucho Más
Tempranillo-Syrah  - 14% vol.
3-4 mesos roure americà
Félix Solís. Valdepeñas, Valladolid
4,29-6,15 €

Per a les postres, taronges acabades de collir; pastissets de moniato, cocotets i rossegons.


dimarts, 17 de desembre
Avui la mare m'ha preparat un putxeret per a xuplar-me els dits, amb la seua piloteta, el seu moniato, la botifarra blanca, els cigrons, les oueretes... Mmmmmm
I damunt me n'emporte amb una carmanyola per a demà.
dimecres, 18 de desembre

La nostra fantàstica companya Susana ens ha preparat la 2a Edició del Llibreter Misteriós i l'hem celebrada a l'hora del pati a la biblioteca. Fins i tot ens ragala un marcador de llibres personalitzat.
Amb algun aliat han preparat bufes, coca de tomaca, coca de cansalada fumada, trufes de xocolate, tiramisú... Ei que són encantadors?










dijous, 19 de desembre
Avui l'AFA (Associació de Famílies d'Alumnes) ha preparat una xocolatada, amb ensaïmada, per a tot el centre. Que bonic és Nadal!


Després hem tingut el privilegi i el plaer de comptar amb Martí Dommínguez que ha conversat amb el nostre alumnat de 1r de Batxillerat a l'aula Magna de la Nau. 
En acabant només ens hem pogut fer un café/tallat.