dimecres, 17 de novembre del 2021

Reunió gormanda a ca Rafa & Pili

diumenge, 14 de novembre
Mira que tinc amics i amigues a qui agrada la cuina i que són gurmets que tenen seleccionades les botigues específiques on comprar un producte determinat (pa, pernil, dolços, formatge, saladures...) i que són capaços de recórrer quilòmetres i quilòmetres per trobar-lo, però Rafa és el més gran dels grans: cada menja que tastarem avui a sa casa té una història darrere i prové d'un mercat o una botiga diferent (Russafa, Cabanyal, Central, Benimaclet, Mallorca, França...) 
[gurmet: Persona que sap distingir i apreciar la bona cuina i els bons vins. / Persona aficionada a menjar bé. // gormand -a: Que li agrada menjar bé i amb plats bons i abundants. / Molt menjador.]

Algun restaurant porta el nom de "Sangonereta", o "Sangonera", i fins i tot hem vist que el menú llarg un restaurant reputat, també. No entrarem ací a discutir el tòpic de si "sangonereta" és despectiu o afectiu, el cas és que potser avui acabem com Sangonereta -fill de Sangonera- (personatges de Blasco Ibàñez a Canyes i fang), que morí rebentat d'una fartada; això sí, ell estava sol a la barca, i nosaltres en som vuit (tenim dues baixes notables que ens fan molta llàstima) i compartim una taula molt ben parada.

                                                    Comencem amb l'aperitiu

(Els vins són gentilesa de Carlos i Laura)


Albariño Finca Casa Julia 2020 DO València
100% Albariño
14% vol.
Fermentació en roure americà; sobre pòsits en dipòsits Galileu (esfèrics de ciment amb superfície radiant)
Bodegas Hipano+Suizas. El Pontón, Requena
Aprox. 27 €
Elegant, redó, bona acidesa. Molt bo

Llonganissa seca, olives, pimentons cherry amb formatge, cebetes confitades, guacamole casolà, 
ametletes,

sépia amb maionesa (ooh, no tinc foto)


ouets de guatla amb sobrassada de Mallorca.


Tantum Ergo Brut Nature 2016
DO Cava
Chardonnay, Pinot Noir
22 mesos criança
12% vol.
Aprox. 22,50 €

I passem a taula

Ensalada de tomaca, tonyina, vitet i anxoves López (Alaquàs)










Cocotxes de lluç amb salsa





Cloisses guisades a la marinera
(grandària de luxe; estan im-pressionants)

Alión Magnum 2016
DO Ribera del Duero
100% Tinta Fina
12 mesos en roure nou 80%, francés i 5% americà
15% vol
Vega Sicilia. Valbuena de Duero
Botella 5.909 de 258.458 bordeleses, 7.017 Magnum, 578 doble Magnum, 72 Imperial, 3 Salmanazar
Aprox. 160 €
Fruita, xocolate, espècies... Perfecte.



I no, encara no hem dinat, que arriba el plat principal: gaspatxos
També ix a taula una safata de galtes guisades, i tot i que tenen molt bona pinta ningú no gosa ja tastar-les (no he fet foto). Per si de cas algú no volia menjar carn, a la cuina hi havia peix preparat per a fer en un moment. Vist el panorama, ens hem atrevit a preguntar per l'opció vegana... Ací hi ha de tot i més!

Hem dit que no volíem formatges; amb la boca xicoteta, això sí, i menut festival!

-Camembert de Normandie AOP Xavier David (fromi)
-Formatge Blau Savel (cultivo)
-Roquefort AOP Xavier David (fromi). De llagrimeta
-Gumartini Gamoneu de Puerto

Sabeu que és un afinador de formatges? L’afinador compra directament als grangers productors o a artesans organitzats en obradors el formatge anomenat “en blanc”, que és un producte molt jove, de pocs dies a 6 setmanes. Després, gràcies a les seues caves, els “envellirà, criarà” fins a diferents etapes de maduració segons les necessitats del seu comerç i els gustos dels seus clients. El protagonista d'avui és Xavier David (de Tolosa?)

Amb pa de Jesús Machí (forn San Bartolomé) i del forn de Toni


Per a les postres, fruita natural (pinya i mango)




David i Rosalía posen el dolcet de trufes Martínez


I nosaltres, un pastís de xocolate negre de La Sucrera (Alboraia fb)



Veuve Clicquot Ponsardin
Champagne AOC
50-55% Pinot Noir, 28-33% Chardonnay, 15-20% Meunier
12% vol
Aprox. 42,445 €

Fruita blanca, forn... Un clàssic.

Què vos ha paregut? Tot un luxe.
Gràcies, parella.