dijous, 24 de desembre - Nit de Nadal
Ja sé que no és habitual començar el sopar de la nit de Nadal amb una cervesa... És per allò de l'edició especial nadalenca. Com explicar que enguany no serà sopar sinó dinar? El dinar de la Nit de Nadal! Hem tornat a la casa pairal, amb les portes obertes perquè córrega l'aire...
La taula ben parada, com sempre
Riesling
13,5% vol
Heymann-Löwnstein. Winnigen, Alemanya
Aprox. 38 €
Comencem amb unes boletes de foie i fruites seques i un puré de creïlles (amb unes tonalitats precioses que no es veuen a la foto)i no hi podien faltar les tradicionals flors de carabassa farcides
Sauvignon Blanc
12% vol.
Palacio de Bornos. Rueda, Valladolid
Aprox. 6 €
Pa casolà
Tampoc hi poden faltar les anguiles de la mamma, amb el punt de cocció i de picant perfectes.
El plat principal d'enguany, per votació popular que no m'hi inclou, ha sigut el porquet, ben rostidet, això sí.
I el mestre cuiner ha fet els honors al pur estil Càndido.Garnatxa i Carinyena
18 mesos en roure francés
15% vol.
Família Nin-Ortiz. Porrera
Ester Nin
Aprox. 82 €
Pegament, mineral, fruita... fantàstic quan va obrint.
Una ensalada ben especial. Que com es diuen aquestes fruitetes? Alquequengi ([Physalis alkekengi], alicàcabi, bosses de pastor, bosses vermelles, bufeta, bufeta de ca, bufeta de gos, ceroses, fesol bord, fesol de gos, metes de burra, orval, orval arbret, orval fi, tomaquera borda, tomata d'hivern, tomàtic d'hivern, tomàtics d'Amèrica, tomàtiga borda... alquequenje, alquejenje amarillo, alchechenge, alfefengi, alkekengi, farolillos, halicacabo, tomate encarnado, tomate inglés, uva espina de El Cabo, vejiga de perro, yerba mora...) També hi ha tomaques verdes (tomàquet de closca mexicà, tomatillo [Physalis philadelphica]), tomaques tradicionals i burrata.
i un dolç amb caqui i formatge (al qual he oblidat fer la foto)
(millor vi escumós del món de l'any 2020 segons The Drinks Business)
60% Parellada, 40% Xarel·lo
12,5% vol
Vins Família Ferrer. Sant Quintí de Mediona, Barcelona
Aprox. 60 €
Enguany el panettone és de Fartons Polo (katablok), el del primer premi internacional. Està bo, però és que és tan difícil sorprendre...
Com que el dinar s'allarga, encara ix a taula un altre cava
Com que el dinar s'allarga, encara ix a taula un altre cava
Raor Brut Nature DO Pla i Llevant
60% Parellada, 40% Chardonnay
12% vol.
Vinámica. Lloseta, Mallorca
Josep Maria Pujol-Busquets
Aprox. 15 €
divendres, 25 de desembre - Dia de Nadal
Aisss, quines ganetes de plorar... si fa temps que no ens reunim tota la família...! En fi, avant les atxes!
La mare ha fet hui el putxeret amb electricitat, sí, al pis; amb l'olla gran, això sí. Només en som 6.
85% Tempranillo, 10%Graciano, 5% Mazuelo
22 mesos en roure francés i americà
13,5% vol
CVNE. Haro
Aprox. 26,50 €
Clàssic, elegant.
Unes entradetes (pernil, llonganisseta, formatge, salmó, olives, papes...) i a dinar!
L'arrosset boníssim (aquesta vegada sense oueretes; és la primera vegada en ma vida que hi veig ou bullit)
Després les verdures (cardet, carlota, creïlla, moniato, nap, cigrons...) i la carn (amb pilota inclosa; la botifarra s'hi ha desfet).I per a les postres, pinya, taronges, pastissets de moniato i casca de Reis (sí, el que va davant, va davant...) de Terra de pa (katablok). Un èxit.
Macabeu, Xarel·lo, Parellada
12% vol.
dissabte, 26 de desembre - Segon dia de Nadal, Sant Esteve
Diuen que la tradició del dia de Nadal és dinar amb la família materna, i el segon dia de Nadal, amb la família paterna. Ja he contat moltes vegades que de menuda dinàvem amb una o l'altra segons el dia que treballava el marit de ma tia materna. Les tradicions canvien, i des de ja fa uns anys el que fem és menjar-nos les sobres del sopar de la nit de Nadal a ca la germana del xic, però enguany hi ha altres cosetes a ca la mare de JJ: salmó, xoriç, carn de gerra, cavalla amb oli, ensalades, salicòrnia amb allets tendres, ensalada russa, formatge provolone fumat...
Mireu quin arbret de Nadal amb formatge tan graciós ha fet Mari100% Chardonnay
12,5% vol.
Vicente Gandia. Utiel
Aprox. 5,50 €
Per a les postres, taronges acabades de collir, pinya natural; el que queda del panettone i una ensaïmada mallorquina amb cabell d'àngel, directament de S'alat. I cava, clar, Prima Vides de Codorniu.
dijous, 31 de desembre - Nit de Cap d'Any
Si hem aprés alguna cosa és que hem de saber adaptar-nos a qualsevol circumstància. L'any passat, a Tànger; enguany, a casa; i és la primera vegada que passem l'hivern a la platja; però no estem sols, uns bons amics ens hi acompanyen.
Albiyo Mayor
13% vol.
Bodegas Arrocal. Gumiel del Mercado, Burgos
(Altres vins d'aquest celler: Gallinita ciega, Y el asno vio al ángel, PerroGatoRatón...)
Aprox. 8-9 €
Pernil; sépia amb maionesa; berberetxos; cloïses amb ceba, tomaca i all; anxoves; foie amb tòfona; tomaca amb ventresca de tonyina;
90% Tempranillo, 10% Sirà
14,5% vol.
16 mesos en roure francés i americà
Bodegas Mauro. Tudela de Duero, Valladolid
Aprox. 29,20 €
Sépia amb ceba; emperador en escabetx; olives; crema d'alvocat i ceba; formatges (Catí, d'ovella; Manxec anyenc, Tembleque, d'ovella; ermesenda, l'alt Urgell, de vaca...);
Per als formatges,
80% Verdejo i 20% Moscatell
8 mesos en roure francés
10% vol.
Javier Sanz Viticultor. La Seca, Vallaadolid
Aprox. 24 € (500 ml)
Figues, albercocs, pell de taronja... dolç agradable.
Llangostins
Pastís de carn
57% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 3% Meuinier
12% vol.
Maison Ruinart. Reims
Aprox. 45,50 €
Fruita blanca, seca, forn... molt bo.
Per a les postres, torrons i un pastís de tiramisú
100% Pinot Noir
12% vol.
Codorniu. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 12,71 €
I enguany sí que hi haurà raïm, al toc de les campanades de la tele.
divendres, 1 de gener de 2021 - Ninou / Cap d'Any
I tornem a veure'ns per a dinar, que ha quedat molt de vi (l'únic que s'acabà anit fou el xampany) i molt de menjar a taula.
El xic, a més a més, fa un arrosset amb fetget, alls tendres i mandonguilletes
dimarts, 5 de gener - dinar de la nit de Reis
De xicotets no sé si sentíem més fascinació pel rei negre o més por, però és ben segur que la majoria de nosaltres volíem que el nostre rei fora Baltasar, el negre, que segons sembla no sempre ha sigut representat d'aquest color. No és segur que en foren tres (tres races: blanca, groga i negra, o les tres edats de l'home), potser n'eren quatre, o dotze; eren mags, reis, savis, astròlegs? Eduardo Magallón ens ho conta a "¿Cómo cambió de color el rey Blatasar?"
Enguany no hi ha sopar de reis a València després de la cavalcada, i ja no cal fer els trucs de màgia perquè apareguen els regals... dinem a casa de la mare, amb les finestres ben obertes, i els reis venen a plena llum del dia.
Parellada
Pago de Tharsys. Requena
6,49 € (Consum)
Un arrosset amb carn pollastre i verdures; bacallà esgarradet amb pimentó i ou bullit; tomaca pimentó i tonyina; tomaca amb embotit i hamburguesa...
Per a les postres, taronges, caquis; moniatos i codonys torrats; xocolate...
Coneixeu algun embarbussament amb els codonys?"
"De genollons collia codonys, quant més m'agenollava, més codonys trobava. Quant més m'ajupia, més codonys collia."
"Quan m’ajupia, codonys collia. Quan m’aixecava, codonys agafava. De genollons, collia, collia. De genollons, collia, codonys."
"A l’hort de la tia Maria, que entrava i sortia, collia codonys, codonys collia."
dimecres, 6 de gener - dia de Reis
I avui tornen a vindre els Reis de dia.
Mireu quina taula...
Pernil, mandonguilles d'abadejo (que bones, per favor!), favetes tendres amb allets, ensalades, salmó...
Chardonnay, Premsal blanc
14% vol.
Binigrau Vins i Vinyes. Biniali,Mallorca
Aprox. 15,90-17,45 €
100% Tinta de Toro
24 mesos en roure francés i americà
14,5% vol.
Bodegas y Viñedos San Román. Pedrosa del Rey, Valladolid
Aprox. 27,30 €
Núria Claverol Gran Reserva Homenatge 2014 DO Cava
Per a les postres, taronges, caquis...
Mari ha fet uns tortells boníssims, un d'ells amb xocolate, amb figureta a l'interior i tot.
Núria Claverol Gran Reserva Homenatge 2014 DO Cava
Xarel·lo
12% vol.
Sumarroca. Gelida, Barcelona
41,50 € (Vinissimus)
Obrim també un dels regals dels Reis
Whisky Nikka from the barrel
Maltes de Miyagiko i Yoich
51,4% vol.
Maltes de Miyagiko i Yoich
51,4% vol.
Nikka. Japó
(Aprox. 44,50 € Bodeboca)
Fruita madura (bresquilla, pruna), fusta, brandi, fumat, fusta, vainilla... extraordinari
(Aprox. 44,50 € Bodeboca)
Fruita madura (bresquilla, pruna), fusta, brandi, fumat, fusta, vainilla... extraordinari
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada