dijous, 5 de desembre
Hi ha llocs que, tot i no conéixer-los, estimes i sents com una part teua; te'ls ha fet estimar la teua gent. És el cas de la Cerdanya, de la grandesa de la natura de la qual ens han parlat tant M. Elena, Jordi, Neus... I ha arribat el moment de passar a l'acció: tenim un cap de setmana llarg i l'aprofitem per celebrar-hi l'aniversari de la castellnovenca, a Can Canà, la preciosa casa rural que tenen la Neus i el seu germà Roger a Bor (tripadvisor.fr amb fotos de Dora).Està un poquet lluny de València, això sí, però la bona companyia, la conducció compartida i els quicos fan que el viatge passe en un tres i no res.
Hi arribem ben entrada la nit, però no perdonem el sopar, per descomptat.
Juan de Juanes Vendimia Oro 2016 València
35% Sirà, 35% Merlot, 15% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon
14 mesos en roure americà i francés
14,5% vol.
Vinos de La Viña. Venta de Puerto. Anecoop. La Font de la Figuera
5,05 €
La família Picó ho ha portat tot preparadet.
Mandonguilles d'abadejo; casolanes, autèntiques (ben bones, Carmina).
Salmó a la sal amb oli d'oliva (no cal que et digam com de bo l'hem trobat, M.Elena; cada vegada que n'ha eixit un plat a taula, s'ha acabat).
Truita de creïlles (de mestra, Yolanda)
Formatge amb tòfona
Per a les postres, fruita (mandarines) i el pastís d'aniversari, de taronja i xocolata (deliciós, Carmina).
divendres, 6 de desembre
Comencem el dia patint, amb un desdejuni lleugeret: café amb llet; pa de motle casolà i melmelada de taronja que ha fet Pura; iogurt que ha fet M.Elena; ah, no, aquesta vegada ha sigut Jordi; pernil, carn freda, formatges... i al final, un altre café!Tot i que el dia s'alça gebrat i boirós, a l'hora de caminar el sol ens fa companyia, i s'agraeix. Hi ha una ruta preciosa pel Camí dels Bons Homes (de Berga a Foix); només fem un trosset des de l'ermita de Sant Serni de Coborriu, amb el riuet de Santa Maria a la vora. [Hi ha una altra ruta que també m'agradaria fer algún dia, el Camí de l'Últim Càtar].
En arribar a casa, un gotet d'aigua i... el moment gloriós del vermut, en un lloc privilegiat de la casa, amb el solet entrant per la finestra, de cara al riu (torrent de la Fou de Bor, el Segre)...
Vittore Vermouth
15% vol.
Valsangiacomo. Xiva
4,50 €
No pot ser! No hi ha papes Maribel!!!
Tot i ser greu l'assumpte, no es trencarà l'encís del moment...
I mentrestant es va enllestint el dinar que ja venia també preparat:
Guisat de galtes amb verdura (boníssimes, Placi). Alguns hi afegeixen un poc de quinoa.
Viñas del Vero Crianza 2015 DO Somontano
Cabernet Sauvignon i Tempranillo
8 mesos en roure americà
14% vol.
Viñas del Vero.
5,99 €
Bobal Único 2017 DO Utiel-Requena
100% Boval
9 mesos en roure francés Allier
13% vol.
Vicente Gandia. Xiva
3,99 € (Aprox. 7,99 €)
Pimentons vegetarians, farcits de tonyina vegetariana (un encert, Carmina)
I una miqueta de fruita i dolços
A la vesprada, alguns jocs o lectures vora el foc, algun passeig pel poble i novament a taula a sopar, amb variacions dels plats del dinar.
Hoya Cadenas Chardonnay 2018 DO Utiel-Requena
100% Chardonnay
12,5% vol.
Hoya de Cadenas. Vicente Gandia
3,99 € (Aprox. 5,49 €)
I tornem a celebrar l'aniversari de M.Elena, que Blanca ha fet un pastís d'avellana de premi
Un poquet de tertúlia, una misteleta, i a descansar.
dissabte, 7 de desembre
No pot ser, desdejuni a Can Canà i brevetat van trencar palletes fa temps. No passa res, tota la calma del món.Passem per Bellver de Cerdanya, un poblet molt turístic però boniquet, i comprem la carn per al dinar a Cal Quera, un pa extraordinari al forn Pous i uns dolcets suposadament típics per a casa a la pastisseria Vila: cerdans (avellana i canyella) i bellverencs (amb anous)
Dora em regala una botelleta de vi amb un nom preciós, Baldufa, de l'enòloga Míriam Chivite. Al web del celler reprodueixen unes paraules de Josep Pla:
“La vida, la salut, el seny són inseparables d’una bona, continuada, ampolla de vi. L’humor, la fantasia, la tolerància s’esterilitzen si no reviscolen amb aquest amables sucs de raïm. El que el vi ha fet per crear coses de qualitat, per produir espurnes d’intel·ligència, per afinar els sentits i el gust, per evitar el ridícul, per suscitar l’amor […] és inenarrable per la seva mateixa desorbitada extensió. El vi constitueix un element inseparable de la vida.”
El dia avui també ha començat amb la rosada blanca, però el sol li ha declarat la guerra i ens ha fet gaudir d'un dia preciós; el passeig comença al Camí dels Enamorats (Puigcerdà; antic camí de Sant Jaume) i ens du a Llívia, passant pel poble francés d'Ur (hi ha una ruta circular, però nosaltres anem i tornem pel mateix camí)
Curiosa la història en què pel Tractat dels Pirineus (1659) s'hagueren de cedir a França el comtat del Rosselló i part de la Cerdanya, però s'hi mantingué Llívia, en una espécie d'illa, gràcies al títol de Vila concedit per Carles V.
No arribem a hora de veure el museu de la farmàcia Esteve, una de les farmàcies medievals més antigues d'Europa. 😥
A Llívia fan el vermut de pagès El Bosc Cerdanya (El Torb Cerdanya)
En tornar a casa, el foc ja està en dansa
Mentrestant ens fem un vinet o una cervesa amb bull de fetge, llonganissa seca,
i papes Bufet
La carn a la brasa, espectacular, tant que ni trobem a faltar l'allioli.
Miracle Mariscal 2017 DO València
100% Garnatxa Tintera
8 mesos en roure francés
13% vol.
Vicente Gandia
4,99 € (Aprox. 7,49 €)
La Tremenda 2017 DO Alacant
Monastrell
6 mesos en roure francés i americà
14% vol.
Enrique Mendoza. L'Alfàs del Pi
Aprox. 5,70 €
Un poquet de fruita per a les postres, i un altre pastís sensacional de Blanca, un tatin.
Novament, el foc de la llar acompanyarà jocs i lectures fins l'hora del taller
De veritat de veritat que jo no volia sopar res, però Yolanda ha fet una quiche de verdures i no m'hi he pogut resistir.
Tampoc al pa amb oli i sal, que està de vici...
A taula apareix un vinet amb una etiqueta graciosa
Cabrameu
Garnatxa i Ull de llebre
12% vol.
Tot Natural. Besalú
Aprox. 5 €
Mooolt dolç
diumenge, 8 de desembre
Llàstima que estiguem tan lluny i que es preveu molt de trànsit a la carretera perquè només tindrem temps de disfrutar del desdejuni; això sí, serà un àpat de luxe: pa torrat amb oli i sal, iogurt natural, café amb llet, embotits i formatge...El termòmetre del cotxe marca -2º a les 10,30 del matí quan hem d'eixir.
Davant la possibilitat d'un cutredinar en un restaurant de l'autopista, ens preparem uns entrepanets per al camí i ens els mengem al solet de l'àrea de servei.
Un cap de setmana fabulós. Com que "turisme passiu"? Ben actiu! Gràcies, família!
--------------------
Per a un altre viatge queda gaudir de la gastronomia cerdana:Trinxat de la Cerdanya (col d'hivern, creïlles -trumfes-, cansalada entreverada -rosta-)
Conill amb bolets (llenega blanca)
Pastís de ceps
Tiró (ànec) amb naps de Talltendre
Sopes d'all
Embotits (pa de fetge -com el paté-, paltruc i llonganissa de pagès)
Mató de la Cerdanya
Davant de la casa rural hi ha un restaurant que fa bona pinta, Cal Xena
"6 restaurants de la cerdanya que no et pots perdre"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada