El nom danès de la ciutat prové de la deformació de Kaupmannahǫfn / Købmandshavn que significa 'port dels mercaders', fent referència a l'estratègica localització de la ciutat a l'entrada de la mar Bàltica, a l'illa de Sjælland.
I què diríeu què és típic de Dinamarca, a banda de les galetetes de mantega i la Calsberg?
He llegit que són molt apreciats la sal marina de l'illa de Læsø, els caramels Sømods Bolcher, el formatge fumat Samsø, el Mycella, semblant al gorgonzola, les Hakkeboffer (hamburgueses), la Kraasesuppe Melbolle (sopa amb bunyols de farina i mantega)...
No hem fet un viatge gastronòmic, ens hem anat adaptant als protagonistes i al grup ben divers que ha arribat a ser de nou persones arribades des de cinc ciutats europees diferents.
El smørrebrød és com un entrepà obert; diuen que la tradició de posar capes de pa de ségol amb cobertures procedix de l'època vikinga, quan conservar el peix i la carn era essencial per a la supervivència. Un smørrebrød típic consistix en un pa de ségol fosc i dens cobert amb ingredients com areng en escabetx, remolada cremosa (maionesa, mostassa, escalunyes, tàperes...) o carn rostida amb ceba cruixent.
L'hem tastat a Puk (Vandkunsten 8, 1467 Kbh K)
Aigua (aigua filtrada 25 kr - 3,40 € x 6); jo em demane una cervesa Tuborg Classic menuda 45kr - 6 €)
Compartim:
Areng fregit amb ceba caramel·litzada, all porro, crema agra i rave picant. Amb pa de sègol. 125 kr (aprox. 16,75 €) Tàrtar remenat de vedella amb maionesa d'herbes, herbes i creïlles fregides; servit amb pa de sègol (145 kr - 19,45 €)
[Les altres opcions: Salmó fumat amb ou escalfat, espinacs, nou moscada i salsa holandesa; amb pa de massa mare torrat 145 kr; pa amb alvocat, ou... 125 kr]
Sense postres ni café.
Aprox. 22,85 € x 7
Lloc recomanable.
Solem beure aigua; en aquest cas, aigua de llima (no és natural) i eixim a uns 24 € (x 9)
Hem compartit.
La foto de dalt, al mateix baret del dinar.
La de baix, fugint d'unt ruixat sobtat, al Severin (Nybrogade, 30):
café exprés (4 €), cappuccino (6 € x 2), Karamel Latte (6 €), te (5,40 €);
pastís de carlota (5,40 € x 2)
Un lloc precios a Helsingør és el Strandvejsristeriet, davant del castell de Kronborg, el de Hamlet, sí.
Hi ofereixen café acabat de torrar, i de moldre, clar. No hi ha pressa, però sí molt de gust.
Capuccino (aprox. 5,7 € x 5)
Triem el desdejuni de l'hotel (Next Breakfast-Next Eatery-Next House) dos dies, perquè ens agrada el lloc, tot i ser enorme; hi ha gent de totes les edats i colors, de països diferents, que es deu dedicar a activitats ben diverses...
Val 69 kr (uns 9,25 €) i ofereix café americà, llet variada, iogurts, pa, formatge i carn freda (també amb opcions veggie), cereals, fruites seques, fruita fresca...
(fins i tot ens serveix per endur-nos un sànwitx per a dinar a l'aeroport)
El dia de la carrera comprem pastissos (frøsnapper) i café al Lagkagehuset de l'estació de tren
Un altre dia ens regalem el desdejuni al Granola, al carrer francés del barri Vesterbro: café amb llet i compartim un complet de croissant, pans, pernil, formatge, ou, iogurt, melmelada... Quin gust! (17,35 € x 2)
Hem menjat dos dies en un italià: el primer, la vespra de la carrera, per allò de carboloading o "festa de la pasta" dels triatletes, sopem al Ristorante Italiano (Fiolstræde 2). Detall d'olivetes.
Cadascú es demana un plat: pizza; tagliatelle porcini e tartufo (el que jo demane; 189 kr-25,35 €) / vongole e limone; penne al salmone / all'arrabbiata; spaguetti alla carbonara / alla bolognese.
Jo, una cervesa Tuborg Classic piccola (48 kr -6,45 €); aigua amb i sense gas (6 € x 5), Coca-Cola (7,25 €), cervesa gran (9 €).
Lloc fosc i ben atapeït de trastos, però servit per autèntics italians ben simpàtics.
Total: Aprox. 29 € x 9
El segon, el dia de la carrera, dinem amb una pizza sàndwitx de tomaca, formatge i ruca per emportar i un refresc del Martinellis (11,55 € x 3).
Un altre dia veiem pondre's el sol al kayak bar, un baret sobre el Slotsholmskanalen, fent cantonet amb el Københavns Havn, que té molta gràcia; hi ha gent amb caiac i fins i tot veiem com uns xics es tiren al canal desde el pont.
És l'aniversari del pare de Vik i ens convida a una picadeta de formatges i embotits.
Jo em demane una copeta de vi.
Després compartim una hamburguesa de pollastre (175 kr - 23,50 €)
El dia que anem a veure la Sireneta fa molta calor i necessitem una ombreta i un refresquet, que trobem al Seaside Toldboden; compartim un pitxeret d'Aperol.
Un dia, fugint de la pluja ens arrecerem sota un pont -sí, sí, literal- on hi ha un Vin Bar molt cutre, però que té un celler immens, amb una cuina espectacular, que ens diuen que és per a l'equip (staff). No entenem res, però ens fem un vi taronja que ens recomanen: Sam Vinciullo, de Chenin Blanc. Cowaramup, Austràlia (11,20 € x 2). Tafanejant (roadbook) veig que és el Rosforth & Rosforth, que subministra vi als millors restaurants de la ciutat. I no sé què té a veure amb el Noma-Popup Under the Bridge.
Una escapada fantàstica, amb uns companys que no em meresc. Gràcies, rebonicos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada