Avui 22 de setembre, a les 15,31 h, comença la tardor; és l'equinocci de tardor (la nit i el dia duren igual). Se m'ha ocorregut passar pel mercat i comprar gínjols per portar-los a classe; quants alumnes els coneixen? Potser un 3%. Que tenen pinyol? Com?
Coromines explica que gínjol té l’origen en la forma del llatí vulgar zizulu o djinzulu; que prové del grec ζίζυφον zízyphon. Aquesta paraula comparteix parentiu amb altres formes romàniques com ara les de l’occità ginjourlo o gijoulo, la del sard zinzula i les formes italianes zizzolo o giuggiola. En castellà fan servir la paraula azufaifa (de l'àrab عزوفيفة azzufáyzafa, que alhora ve del grec). (Agafada al vol)
"Content/Alegre com un gínjol"
"Val més un gínjol a la mà que una poma a l'arbre" El facebook em recorda que fa 7 anys hi vaig penjar aquesta foto. Hahaha... "chinchol".
dissabte, 26 de setembre
El xic continua tenint ganes de fer "cuinetes", avui toquen coques (de formatge i ceba caramel·litzada, de bledes, de sardinetes i verdura en escabetx, i de sépia)
i fideuà amb crosta
Tempranillo
12 mesos en roure francés i americà
14,5% vol.
Bodegas Baigorri. Samaniego, Àlaba
Aprox. 11,90 €
diumenge, 27 de setembre
Avui el dinar familiar de diumenge és a la mar. Una celebració d'aniversari un tant particular: amb fesols quan encara fa caloreta, i sense pastís...
Trocken
12% vol Winery Nigl. Senftenberg, Àustria Aprox. 16 € (?)
Berberetxos. Ens han eixit ben bons, i sense gens d'arena.
Coca de formatges i ceba, i de sardines i verdureta.
Kripta 2011 DO Cava
Ondarre Reserva 2009 DOCa Rioja
Salmó
Cloïsses (havien d'anar amb els fesols, però han reclamat el seu protagonisme)Coca de formatges i ceba, i de sardines i verdureta.
45% Macabeu, 20% Xarel·lo, 35% Parellada
11,5% vol.
Agustí Torrelló Mata. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 54,90 €
Fruita madura, codony, poma torrada, forn... Boníssim
Carrancs i llangostins per a preparar els fesols.
Fabes verdines amb llangostins, carrancs, calamar, verdures... He de reconéixer que estan ben saboroses i abellidores.
Jo havia comprat verduretes en la meua parada habitual del mercat de Russafa, i Jj ha fet un birlibirloque i ha convertit la col i la carabassa en aquest plat espectacular (amb formatge, tomaca seca, herbes...)
divendres, 9 d'Octubre
Enguany, una festa poc urbana; cal anar buidant el congelador de la platja, i avui li toca el torn a la pincanha (culatí de vedella), al forn, amb creïlla, ceba i albergínia.
Ondarre Reserva 2009 DOCa Rioja
90% Tempranillo, 5% Garnatxa, 5% Graciano-Mazuelo
16 mesos en roure francés i americà
14% vol.
Bodegas Ondarre. Grupo Bodegas Olarra. Viana, Navarra / Logronyo
Enòleg: Javier Martínez de Salinas Manso de Zúñiga
Aprox. 9,50 €
Fruita, espècies, torrats... un poc fosc, però agradable.
I per a les postres, mandaria i fruitetes de massapà de La Tahoneta Russafa (forn La Tahona del Abuelo), que és Sant Dionís. Correctes, sense més.
dissabte, 10 d'octubre
10 d'octubre i banyet a la mar!!!
I després, un vermut espectacular, el regal d'aniversari de Jj:
Islay Whisky Barrel-Aged Vermouth del Professore 2016
18 mesos en la bota de whisky
18,8% vol.
Antica Distilleria Quaglia. Castelnuovo Don Bosco, Asti, Piemont, Itàlia
Botella 138 (no entenc molt bé si és de 337 -2016- o de 650, com posa l'etiqueta -2017-)
103,85 €
En tres variacions: sol, amb pell de taronja, i amb gel. Molt especial.
Amb berberetxos, pericana i galetetes salades.
diumenge, 11 d'octubre
Sí, pont d'Octubre, quatre dies, però quasivirtual, ni eixideta, ni celebració cívica ni res. Això sí, paelleta de diumenge, i al corral, que està ben bonic.
Primer, les entradetes (les ensalades, bones, però la tomaca, pimentó i tonyina... mmmm)
Tempranillo
12 mesos en roure francés i americà
14% vol.
Valdelosfrailes / Matarromera. Cubillas de Santa Marta, Valladolid
Aprox. 10,25 €
Fruita, torrats, mineral... original.
Beryna 2012 DO Alacant
Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sirà, Tempranillo / Garnatxa i Monastrell?
4 mesos roure francés
14% vol.
Bodegas Bernabé Navarro. Villena, Alacant
Rafa Bernabé i Olga Navarro
Aprox. 8,17 €
Fruita, espècies, torrats... amable.
La paella, sensacional
I a patir -ben poc- amb Rafa Nadal, que guanya el 13é Roland Garros.
divendres, 23 d'octubre
Avui Jj ha dinat a Ca Pepico, quina enveja, sí, però qui m'anava a dir que vindria carregat amb un dels meus plats favorits: sépia amb ceba! Gràcies, Pep
dissabte, 24 d'octubre
Ja no sé si açò és la meua primera o segona residència (com diu Imma); el cas és que ahir ens en vinguérem novament a la mar i, avui, desdejuni i lectura a la terrassa, passeget per la platja i fins i tot banyet (sí, ja sé que és 24 d'octubre, i l'aigua està fresqueta, però molt bona), vermut
i dinar: uns fesols que teníem congelats
i polp ben fresquet que ha pescat el xic a la mar (un ahir de vesprada i un avui de matí)Darrer diumenge d'octubre, 25
Després d'un matí preciós a la mar, toca dinaret familiar.
Entrades potens, com sempre (ensalades, fruites seques, papes, embotits, pernil, formatge, xampinyons, llangostins...)
i arròs al forn, amb un bacallà espectacular
100% Sauvignon Blanc
13% vol.
Bodegas Bleda. Jumilla
Aprox. 6,50 €
Fruita blanca i un poquet tropical, flors; suau
Per a les postres, la meua primera taronja de l'arbre!!! I meló.
Panettone de Mercadona, coca cristina i café.
divendres, 30 d'octubre
No volem trencar la tradició... aquesta és una de les tres cites anuals al Gurugú de Meliana (Quantes vegades hi devem haver vingut? Ja són anys, ja...)
Cervesa, amb la gentilesa d'uns cacauets
Aquesta vegada sí que hi haurà una novetat: compartim una ensalada russa
Jo, un entrepà Gurugú (pimentó, albergina i ceba torrats, mozzarella i oli d'oliva (6,50 €)
Café o infusió; sense misteleta
Tan a gust com sempre.
Total: 12,70 € x 3
Parlen valencià
I a les 12, hem d'estar a casa...
diumenge, 1 de novembre - Tots Sants
Ahir dissabte vaig tornar tard de treballar i ja no hi hagué vermut, però avui, després del passeig i el banyet a la mar -síííí, banyet un 1 de novembre!-, no el perdone.
El xic ha agafat afició a això d'agafar polps, pobrets... De la mar al plat en qüestió de minuts.
Batuta Roble 2016 VT Castella
Cabernet Sauvignon
Vinícola de Castilla. manzanares, Ciudad Real
Aprox. 3-4 €
Mineral i espècies, trist.
(El Niepoort Batuta... crec que és una altra cosa; hehe)
dimarts, 17 de novembre
Ben avorrit aquest mes, sí...
Un dia, "parlant" amb la mare via whatsapp comentí les ganes que tenia de mejar castanyes torrades, carabassa i moniato. Dit i fet. Gràcies, rebonica.
Com sempre, per ací i pel facebook, conte la mateixa història. Cada any, la primera taronja del taronger del corral era per a mi; mon pare la collia i em deia: "la primera, bonica". Ma mare manté la tradició; com que enguany ens veiem poc, són "les primeres".
dimecres, 18 de novembre
No vos podeu ni imaginar el que significa aquesta foto: hi ha hagut passeig, i ganes de preparar el plat (cavalla, salmó, emperador, aladroc, clòtxines en conserva, espàrrecs...)
Tharsys City Bobal 2019 DO Utiel-Requena
100% Boval
5 mesos en roure francés i americà
13% vol.
Pago de Tharsys. Requena
Aprox. 5,20 €
divendres, 20 de novembre
Açò ja sembla un cap de setmana... i toca vermut
Amb carrancs amb ceba
dissabte, 21 de novembre
Vermut de cap de setmana. Alegria d'anar tornant a la normalitat. Tristesa perquè avui ens acabem el culet que quedava del Professore
Amb berberetxos i sorell.Per a dinar, allipebre d'anguila
100% Valdeorras
13,5% vol.
ViniGalicia. Chantada, Lugo
Aprox. 5,85 €
Poc intens, però fresquet i agradable
diumenge, 22
Novament, després del passeget per la mar, el vermut es junta amb el dinar. Sorell, emperador, aladroc...
I allipebre.Javi ens ha portat col fregida i unes clòtxines en escabetx casolanes
diumenge, 29 de novembre
La paelleta del diumenge és una institució, però la d'avui serà històrica.
70% Monastrell, 15% Sirà, 15% Alacant Bouschet
20% en roure francés
14% vol.
Bodega Casa Agrícola. Llíber
Aprox. 12 €
Juan Gil Etiqueta Plata 2017 DO Jumilla
Moscatell
12 mesos en roure francés
15% vol.
Bodegas Juan Gil. Jumilla
Aprox. 10,60 €
I per a les postres, una taronja acabada de collir i un panettone de xocolate de Torreblanca.
Desembre comença amb una bona collita de caquis
amb els quals Jj farà un pastís
diumenge, 6 de desembre - Sant Nicolau
Unes bones entrades, com sempre. Hui, a més a més, el xic ha preparat un bou i una cabra de mar.
I la mamma, un putxero fantàstic.
40% Tempranillo, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 10% Sirà
18 mesos en roure francés
14% vol
Vinos de la Viña. La Font de la Figuera
Aprox. 12,70 €
Està un poquet verd, amb un punt dolç; no té massa èxit, però està bo.
Esporao Reserva 2017 DOC Alentejo
Aragonez, Trincadeira, Cabernet sauvignon, Alicante bouschet
12 mesos en roure americà i francés
14,5% vol.
dissabte, 12 de desembre
Que bé, que per celebrar l'aniversari, vinguen a casa i et porten unes trufetes (Pequeñas Delicias, Blasco Ibáñez, 64) i una botelleta de xampany (Veuve Clicquot Yellow Label Brut. 50-55% Pinot Noir, 28-33% Chardonnay, 15-20% Meunier. 12% vol. aprox. 39 €).
Abans, això sí, hem fet una picadeta: truita de creïlla, llonganisseta de pasqua, bonítol en escabetx, sorell amb oli, salmó marinat... i caquis.I no vos ho creureu, però hem sopat a la terrassa. Llàstima que no hi havia lluna.
Per molts anys, Quique! I gràcies.
diumenge, 13 de desembre - "Per Santa Llúcia, un pas de puça"
I continuem podent dinar al corral. Avui amb unes entrades especials, que Mari feu anys dijous.
Ensalada russa
Coques de tomaca i tonyina i de verduresAladroc100% Sauvignon Blanc
13,5% vol.
21 €
I la paelleta
Agustí Torrelló Mata Rosat Trepat DO CavaTrepat
11,5% vol.
Agustí Torrelló Mata. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 12,50 €
Tot i que sé que després hi ha pastissos, no puc resistir-me a una tarongeta acabada de collir de l'arbre.
Jj ha fet un pastís de caqui i formatge
I Mari, un tiramisú al·lucinant
divendres, 18 de desembre
Passar a vore la mare i eixir sense algun regalet és impossible. Avui, taronges, llimes, moniatos torrats i sardinetes amb ceba, delicioses.
I el xic ha fet un pastís de carn boníssimdissabte, 19 de desembre
Quins moments, el del desdejuni i el de vermut a la terrassa...
diumenge, 20 de desembre
Continuem dinant al corral. Tenim sort, que hui ha fet un dia...☀️☀️
Unes entrades senzilletes...
També hi ha coca casolana amb tomaca i formatge i ensalades.
Macabeu, Moscatell
12,5% vol
Bodegas Mendoza. Alfàs del Pi
Enrique Mendoza.
Aprox. 5,50 €
Flors blanques, cítric, senzillet.
Prima Vides DO Cava
Macabeu, Xarel·lo, Parellada
11,5% vol.
Codorniu. Sant Sadurní d'Anoia
Bruno Colomer
Aprox. 6 €
I arròs al forn, d'abadejo. Espectacular. Carme intenta donar-nos bons consells perquè ens isca com a ella... però és impossible.
Per a les postres, una taronja acabada de collir i un poquet de dolç.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada