diumenge, 24 de desembre. Nit de Nadal
Com sempre, ens espera una taula nadalenca parada amb molta gràcia. Enguany la gran ovació se l'han enduta els pingüinets d'oliva i formatge.
Domaine de Souch 2011. Cuvée de Marie Kattalin. AOC Jurançon
100 % Petit manseng 12,5 %
Domaine de Souch. Laruenh (Laroin), Pirineus Atlàntics, Nova Aquitània
Yvonne Hegoburu
(Aprox. 37,50 cl -15,00 €; 50 cl - 25.00 €)
(Ja sembla un amic de la família. Que bo!)
Pernil de porc xato murcià.
Ensalada de brots.
Culleretes de tartar de salmó.
Copetes d'humus de remolatxa amb gula i gambeta.
Tassetes amb foie, mango i caramel.
Beberàs de la copa de tu hermana 2015 València
39% Macabeu, 32% Subirat Parent (malvasia) i 29% Monastrell
15% en bóta de roure francés
14,5% vol.
Fil·loxera & Cia. Fontanars dels Alforins
Aprox. 12,90 €
[Ja sabeu que els vins d'aquest celler porten noms de referències bíbliques en pel·lícules: Sentada sobre la Bestia, Sentada sobre la Bestia Azul, El cordero y las Vírgenes,]
Raret i interessant. Flor blanca, herba, codonyat...
Flors de carabassa amb formatge i pernil dolç.
Aubry Brut Réserve 1er Cru Champagne
45% Pinot Meunier, 25% Chardonnay, 25% Pinot Noir, 5% Arbanne, Petit Meslier i Fromenteau
18-24 mesos sobre mare
12,5% vol.
Aubry. Jouy-lès-Reims. Marne, Gran Est
Aprox. 31,50 €
Fruita blanca i de pinyol, fruita seca, gra cru. Senzill.
Novetats d'una banda i tradicions de l'altra. No poden faltar les gambes
i les anguiles de la mamma.
R.Pouillon et Fils Solera (1997-2011). Brut Premier Cru AOC Vallée de la Marne. Champagne
50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir 12 % vol.
Domaine R.Pouillon et Fils. Mareuil-sur-Ay, Marne, Alsàcia-Xampanya-Ardenes-Lorena
Enòleg: Fabrice Pouillon
El nom de Solera té a veure que cada any s'agafa una quantitat menuda de reserva del 97 -la primera- i s'afegeix a la segona fermentació.
Degollament: juliol 2016
40€ (Ca Pepico/Mesquevins)
Pera, poma, punt mineral, poc de rent. Sec. Molt bo
El festival no acaba. Encara tenim una sorpresa "mar i terra": calamarons farcits de sobrassada i mandonguilletes de carn.
Ara sí, arriba el gran plat. No volia penjar la foto, que fa molta peneta: porquet al forn.
Baron de Pichon-Longueville 2007 Pauillac AOC (Bordeus)
Cabernet Savignon, Merlot (Petit Verdot? Cabernet Franc?)
Château Pichon-Longueville (AXA Insurance Group). Paulhac. Gironda, Nova Aquitània
Aprox. 129 €
[Fins a 1850, Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande; quan morí el baró, la filla heretà Pichon Lalande i el fill el que seria Pichon Baron. Es vengueren en 1925-1933. Finalment els compraren Louis Roederer i AXA.]
Li costa obrir-se, però quan ho fa... té de tot!: tabac, xocolate, espècies, fruita, mineral...
Se'ns ocorre tastar la ceba confitada que hem comprat a Galiana. Està espectacular, quina textura! Queda bastant bé amb el porquet.
Després tastarem la llima (que ens decep molt) i la taronja.
I finalment, totes les fruites seques i els torrons (massapà farcit de taronja de Galiana; dur i de rovell amb taronja confitada de Vicens)
No hem cantat (ostres, ni ens hem fet la foto!), els nostres veïns ho han fet per nosaltres, però xarrar...
Molt bona nit.
dilluns, 25 de desembre
Sempre dic que Nadal és una mentida, que no existeix l'esperit nadalenc, ni el miracle de Nadal... però quan s'acosta el dia i veig que ma mare està major per a fandangos i un dia d'aquests ja no farà el putxero de Nadal, com el feia mon pare, amb llenya; que les xiquetes no jugaran al corral com ho féiem nosaltres mentre esperàvem el dinar i després de les estrenes... m'entra un noséquè!
I sí, em fa feliç arribar al poble, a la casa de la família, obrir la porta de fusta, olorar el fum de la llenya, veure l'olla al foc...
Emilio Moro 2014 DO Ribera del Duero
Tinta fina
12 mesos en bóta de roure francés i americà
14,5% vol.
Emilio Moro. Pesquera de Duero. Valladolid
Enòleg: Álvaro Maestro
600.000 botelles
Aprox. 17,90 €
Fruita madura, espècies, vainilla, torrats... Clàssic.
Gran Colegiata Crianza 2011 DO Toro
100% Tinta de Toro
8 mesos en bóta de roure americà
13,5% vol.
Bodegas Fariña. Toro, Zamora
Verema (Aprox. 9,50 €)
L'arrosset, amb els plats de la iaia Conxita
Per a les postres, com mana la tradició, taronges acabades de collir de l'arbre del corral.
I després, carabassa torrada, pastissets de moniato (d'Aparisi, Almàssera), torrons, anous... Com trobem a faltar les pilotes dolces de la tia Lolita! És el moment d'anomenar els esperits, de les anècdotes; hi ha pena pels que no estan, però molta alegria per tot el que hem viscut... "Visca la festa, visca el bateig...!"
Pedregosa Reserva Clos Brut Nature DO Cava
Xarel·lo (40%), Macabeu (35%), Parellada (25%)
11,5% vol.
Castelo de Pedregosa. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 8 €
En acabar el dinar de Nadal, ja de més majors, ens n'anàvem a València, a la Fira o al cine. On se'n van avui les xiquetes? A patinar sobre gel a la plaça de l'Ajuntament de València.
dimarts, 26 de desembre, Sant Esteve
De nou, a casa de Mari, a pels nostres "canelons particulars", que no són canelons però sí una reelaboració de les restes del sopar de Nadal:
ensalada, formatge, llonganisseta; anguiles, calamarons amb sobrassada i mandonguilles, i porquet.
Tantum Ergo Pinot Noir Brut Nature 2015 DO cava
100% Pinot Noir
15 mesos sobre mare
12% vol
Bodegas Hispano-Suizas. El Pontón, Requena
21 €
Cantine del Notaio Il Sigillo 2010 DOCAglianico del Vulture
100% Aglianico del Vulture
14,5% vol.
Cantine del Notaio. Rionero in Vulture, Potenza, Basilicata
34,91 € (Vinissimus)
Per fi un italià que ens agrada. Fruita, tabac, herba, flors, licorós, mineral...
Andrea Larsson a youtube
Pinya natural, mango, plàtan i moltes fruites seques i torrons.
És tot de moment. Demà, bullidet.
2 comentaris:
"L'any nou celebrarem el nostre nadal, encara que siga fora de data i sense olla, espere que ens trobem i desfruitem d'estar junts. Bones Festes i bona entrada 2018."
L'últim dinar de Nadal fora de Nadal ja té la seua tradició. Ja en tinc ganes (o no, que voldrà dir que s'han acabat les vacances. Bon Any, família!
Publica un comentari a l'entrada