dimecres, 30 de desembre del 2015
Hi ha tantes històries i llegendes al voltant de les etimologies dels topònims... Extremadura, Badajoz, Càceres, Guadiana... I sabeu què és un tautopònim? És un topònim que mostra una repetició, com ara Guadiana ("riu" en preromà i "riu" en àrab), riu Avon (riu + riu), pont d'Alcàntara (pont del pont), desert del Sàhara, vall d'Aran...Des del Miño al Guadiana, són nombrosos els rius que marquen la Raia, la frontera entre Espanya i Portugal. Nosaltres, en aquest viatge, travessarem el riu riu i el tindrem a la vora sovint.
La Troya
Plaça Major, 10. Trujillo - 927 321 364
Ja fa més de quinze anys que estiguérem ací -és tòpic, però com passa el temps!- en un viatge memorable; ens riguérem tant que hem pensat tornar-hi i sembla que ha canviat poc: no reserven taula, quan arribes et poses a la cua. Però ja no està doña Concha ( cuinera major d'Extremadura en 1988) asseguda a la cadireta amb el moneder a la mà i controlant-ho tot.
El menú de la casa (15 €) comença, com sempre, amb una ensalada i una truita de creïlla (molt fluixetes). Hi ha també un menú especial (25 €, que comença amb torta del Casar).
De primer demanem unes migas (normaletes, amb molt de pebre-roig) i una sopa de picadillo.
De segon, moraga trujillana (carn de porc a la brasa) i galta de porc.
Per a les postres, pinya natural i flam d'ou, recomanat per la cambrera -amb raó-.
Les racions són excessives; la qualitat, millorable; la relació qualitat-preu, bona.
El servei és molt ràpid, eficaç i amable.
El menú inclou pa, vi, gasosa i aigua. Total: 15 € x 2
mundochurrillo
Verema
-------------------------------------
Passejant de nit per la ciutat de Càceres em vénen ganes de posar-me un vestit llarg de brocat de seda, recollir-me el cabell, amb unes perles ben precioses... molt cinematogràfic, sí, però és tan fàcil imaginar la ciutat allà pels segles XV-XVI...
La plaça Major ens sembla un poc guiri, però finalment decidim fer una picadeta a
La Minerva. Plaça Major, 26 - 927 26 10 52
I fa tan bona temperatura que ens quedem en una tauleta fora -amb estufa al costat, això sí-.
Detall de la casa: caçó arrebosat
- Pernil ibèric, servit amb salmorejo i pa (ens avisem que per Nadal serveixen un pernil especial un poc més car, però finalment ens cobre el de la carta, 15 €)
- Creïlles braves. Particulars: a l'estil de les papas arrugàs fregides tallades en gallonets, acompanyades per una mena de mousse dolça amb pebre-roig (4 €)
fuegodemortero |
- I no ens podem resistir a un cuchifrito (porquet rostit) ibèric; extraordinari (7,50 €)
Per un malentés, no ens han portat la patatera que pensàvem haver demanat; el seny ens fa no reclamar-la, tot i que em fa llàstima no haver tastat aquesta botifarra tan típica.
Dues canyes de cervesa, una artesana Bramante, una clara, aigua i una copa de vi de Los Balancines.
Pa: 1 € x 2
Total: 13,50 € x 4
M'ha agradat més del que esperava. Servei atent i simpàtic.
"Tapeo por Cáceres"
dijous, 31 de desembre
La ciutat es deu estar preparant per a la nit i agafant forces, no hi ha molta gent pel carrer i està quasi tot tancat. A la plaça de Sant Jordi trobem un baret vora un jardí i decidim que és un bon lloc per a desdejunar (he llegit després que el jardí és bastant recent, es construí i es dedicà a la dona de l'alcalde de Càceres que va morir en accident de trànsit en 1962)
Jardín de Ulloa: cafés amb llet o tallat, torrades amb oli (oli tradicional d'Extremadura Clemen) o pernil i tomaca i fins i tot algun xurro i porra. Total: 8,30 € (3 persones)
tripadvisor |
divendres, dia de Cap d'Any, 2016
Puente de Palmas, Badajoz |
Tornem a l'hotel, que ja deu haver obert el baret, Doña Purita: cafés amb llet, torrades amb oli o tomaca i pernil... i no ens podem resistir: hem de tastar la cachuela (fetge de porc fregit en sagí i amb all, ceba, pebre-roig...)
I avui toca Portugal. Quin canvi d'oratge; primer boira, que queda bé al castell d'Elvas, i després plou a bots i barrals a Évora!
El restaurant Fialho avui tancava i amb l'oratge que fa no podem triar massa a l'hora de dinar, així que entrem en un restaurant que ens ve de pas
Guião. Rua da Republica, 81. Évora (prop de la capela dos Ossos i la Igreja da Graça)
Local amb decoració tradicional. Amb totes les taules ocupades, algunes de les quals faran dos torns.
Ens pregunten si volem els típics entrants -couvert- i els acceptem tots: pão (2 €), azeitonas ( 1,50 €), carapaus (verat o cavalla, 4 €), torresmos (3 €), polp i pimentó (6,50 €?)
Quant al vi, ens deixem aconsellar pel cambrer:
Castelo de Arraiolos Selection Vinho Regional Alentejano
Touriga nacional, Trincadeira, Aragonez, Alicante Bouschet
13,5 % vol
Heredade das Mouras de Arraiolos.
Jaime Quendera
17,50 € (Aprox. 6,20 €)
- Misto de enchidos (embotits; 4,50 €)
- Queijo assado (5,50 €)
(Seguint agulles rellotge)
- Bochechas (galta; 11,50 €)
- Borrego assado (12,50 € x 2)
(ensalada)
- Bacalhau que nunca chega (rostit de bacallà, creïlla, ceba, ou, crema...; 10,50 €)
- Sopa del dia (2 €)
Ja no podem més, però jo no vull anar-me'n sense tastar una Cericaia (o Siricaia: pastís de llet, ous, farina, canyella, sucre i corfa de llima)
No tenen pressa a servir, però ningú no es desespera; deu ser normal.
Aigua (2,50 € x 2) i un café (0,80 €)
Total: 25,70 € x 4
Verema/Abreunvinito
Pantà Alqueva (Guadiana). Des de Monsaraz. telaraya |
--------------------
dissabte, 2 de gener
A Mèrida, passem per la botiga de Nico Jiménez, que en 2010, a Tòquio, baté el rècord Guinness de la tallada de pernil més llarga del món, 13,35 metros. Hi fem una ullada, però ens resistim a fer-nos una tapeta.
Hi ha cerveses i vins amb aquest nom: 13,35.
Després de l'oratge d'ahir, avui fa un dia preciós per a passejar per Mèrida.
Pont romà |
Sembla una nau industrial, però és un antic celler de 1820, amb bótes de vi l'interior de les quals s'ha convertit en reservat.
Detall: bola de foie amb torradetes
Demanem el vi blanc de la casa (godello i palomino), que ens recomana el cambrer amb molt d'entusiasme (6 €)
Per a compartir:
- Ensalada russa amb gambes (ens la canvien perquè la que no tenia gambes estava acabada de fer i no estava fresca; 6,45 €)
- Bola negra (foie amb succedani de caviar; 13,45 €). Que lleig!
- Polp amb llangostins (recomanació, però gens extraordinari; 12,95 €)
- Chichos (prova de carn de porc per als xoriços) amb ou fregit (8,45)
Plats:
- Consomé (3,45 €)
- Llomets amb formatge de cabra i ceba caramel·litzada (12,45 €)
- Ensalada de bacallà i cogombre (el meu; 11,95 €)
- Tonyina a la planxa (9,45)
Pa: 0,50 € x4
Aigua: 1,50 € x 3
Café: 1,10 € x 2
Total: 23,50 € x 4
Un lloc que no cal anar a buscar, però si estàs prop...
Verema/Abreunivinito
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada