Part de les germanesamigues ens hem regalat uns dies de disbauxa (hehe) al cap de Gata.
Què diríeu que significa "Gata"? Quina és la seua etimologia? Doncs estem davant d'un tautopònim, és a dir, un topònim construït amb una tautologia, o pleonasme. El nom actual ve de l'àrab Al-Qabta, que és una adaptació del llatí Capita, cap; així que tindríem el cap del Cap (com riu Guadalquivir, riu riugran; llac Michigan, llac llacgran; riu Paraguai, riu riugran; desert del Sàhara, desert del desert...)
Sembla que el Parc Natural del Cap de Gata-Níjar (1987) té un deute important amb Doña Paquita, la Señora de Cabo de Gata (Francisca Díaz Torres. Morella, 1911-Almeria, 2014) que va evitar l'especulació immobiliària (diario.es).
El poble de Carboneras (els habitants elaboraven carbó vegetal amb la fusta de la zona) no està dins del parc, però sí que ho estan algunes zones del seu terme municipal. És ací on establirem la base d'operacions, i en aquesta entrada parlarem del que hi hem menjat.
En Guía del Parque. Gastronomía Tradicional, llig que "la gastronomía de este arrinconado paraje del sureste peninsular tiene mucho que ver con su paisaje: Árido y brusco pero de luminosidad extrema (...) De colores ocres pero con destellos de luz y color, además de una enorme variedad y riqueza organoléptica."
M'havia baixat el llibre de Juan Goytisolo Campos de Níjar, un relat de viatges on se'n descriu el paisatge físic i humà, però tant com m'agrada llegir cosetes del lloc abans i durant el viatge, aquesta vegada no ho he fet; serà després.
La gastronomia de la zona té influència àrab (migas -fetes amb farina i no amb pa-, albergínies, espinacs, arròs, sucre, mel...) i americana (tomaca, pimentó, creïlla, dacsa...); destaquen plats com arroz caldúo (amb hortalisses, all i peix), arroz aparte, cazuela de fideos, pimentón de Almería (caldo de creïlles, pimentó, gachas de dacsa,... acompanyat de sardina, aladroc o rajada), cuajadera de pescado (al forn amb verdura), gurullos con jíbia (forment, cigrons i un molusc semblant al calamar), salmonetes con ajoblanco, garbanzos con bacalao, ajo colorao (puré creïlla, amb bacallà o rajada), peix sec, en saladura, en escabetx... Las moragas són com una sardinada a la brasa, normalment a la platja la nit de Sant Joan.
La gastronomia de la zona té influència àrab (migas -fetes amb farina i no amb pa-, albergínies, espinacs, arròs, sucre, mel...) i americana (tomaca, pimentó, creïlla, dacsa...); destaquen plats com arroz caldúo (amb hortalisses, all i peix), arroz aparte, cazuela de fideos, pimentón de Almería (caldo de creïlles, pimentó, gachas de dacsa,... acompanyat de sardina, aladroc o rajada), cuajadera de pescado (al forn amb verdura), gurullos con jíbia (forment, cigrons i un molusc semblant al calamar), salmonetes con ajoblanco, garbanzos con bacalao, ajo colorao (puré creïlla, amb bacallà o rajada), peix sec, en saladura, en escabetx... Las moragas són com una sardinada a la brasa, normalment a la platja la nit de Sant Joan.
A les cartes dels restaurants no hem trobat aquests plats, tampoc no hem buscat massa, perquè ens abellia peixet. I cervesa, quanta cervesa he begut!
dijous, 26 d'agost
En arribar a l'hotel, ocupem les habitacions com xiquetes en el viatge de final de curs, i preparem una tauleta a la terrassa que té vistes a la mar amb les cosetes que portàvem de casa: entrepans, truita de creïlla, escalivada, formatge, papes... I fruita.
Tenim taula reservada a la terrassa.
Algú demana una cerveseta per a la calor (3 €) i aigua (3 €), però de seguida passem al vi.
Pa i aperitiu 1,70 € x 5
100% Verdejo
13% vol.
José Pariente. La Seca, Valladolid
18 € (Aprox. 9,50 €)
No falla. Fruita blanca, cítrics, herba... Fresc
Compartim uns plats de la carta (codi QR):
Els xips són papes, que no és que passe res, però esperàvem una altra cosa.
No hi ha l'oliva esferificada del web.
Tot i això, el trobem boníssim
Cebiche de gamba, reducció del suc del cap de la gamba, all-coco, gelat de pipes de carabassa -de Dimartino-, caviar (18 €)
Deliciós
(Ens quedem amb ganes del gelat i el busquem després, però no n'hi ha; en cauen d'altres)
Espàrrecs amb piperrada (pimentó del Piquillo, pimentó verd, ceba, tomaca...) de cabra de mar i salsa holandesa(20 €)
100% Chardonnay
14,5% vol.
Enate. Salas Bajas, Osca
18 € (Aprox. 8,90 €)
Etiqueta: pintura original de Pepe Cerdá
Fruita blanca i de pinyol, punt mineral.
Loco revuelto: bolets saltats, gamba roja, suc del cap de les gambes, escuma d'ou fregit, tófona (22 €)
Està bo, encara que crec que el suc de gamba resulta repetitiu; però suquem i suquem...
No demanem postres i ens porten un gotet amb bescuit d'ametla, fruites roges i almívar de maduixa per acabar.
Total: 31,10 € x 5
Cuina moderna amb producte local.
divendres, 27 d'agost
Comencem el pap del dia a l'hotel, que tenim el desdejuni inclòs: molta fruita fresca, pa torradet amb oli (o amb tomaca), café exprés al gust, dolços...
El Manteca. Passeig Marítim de Las Negras. 608 807 716
Gent que coneix el lloc ens el recomana i reservem taula per a dinar a la terrassa, després de passar el matí a la platja de Las Negras. Quina calor, i això que hi ha humidificadors al sostre. I què ens abelleix? Cervesa, clar (2,50 € x 7), i aigua 2 € x 2; també un Martini roig (2,80 €) i vi blanc de Rueda (2,80 € x 2).
Ensalada variadeta: encisam, tomaca, tonyina, olives, dacsa, carlota, remolatxa, formatge de cabra...(10,80 €)
Molt bons.
Deliciosos, semblants als mollets.
Les creïlles han triomfat; tot i ser la guarnició de tots els plats no en queda cap.
I encara tenim lloquet per a un pastís de formatge i un de carlota (4,80 € x 2). Estan bons, només sobra el xantillí.
Café (1,20 € + 1,50 € x 4)
No cobren el pa.
Total: 28,74 € x 5
Llàstima de la calor, perquè hem menjat molt bé, cara a la mar, i el servei és molt atent.
Los Barquicos. Passeig Marítim, 31. Carboneras - 950 454 847
Hi ha molta gent al passeig, però tenim sort i trobem taula per a sopar sense haver reservat.
Cervesa (2,80 € x 5) i aigua gran (2 €)
Ens emboliquem un poc amb els "snack, plats per a picar" i les "racions, perquè compartir és viure" de la carta, i no ens ajuden massa en l'elecció.
Ja comencem, quatre anxoves per a cinc.
M'agrada més notar els trossets, i que hi haja envinagrats, però no està malament.
A penes podem tastar l'snack, podrien haver-nos-en recomanat dos.
Aladroc Voltio (adobat i fregit, 11 €)
Cruixent de gall de Sant Pere (Zeus faber, 4,50 €)
Deu estar bo, ho sembla, però no ens ha arribat ni al queixal.
Total: 13,10 x 5
Molt bona relació qualitat-preu, i tampoc calia que menjàrem més; de fet, després del dinarot havíem dit que soparíem "qualsevol coseta"
dissabte, 28 d'agost
Després d'una travessia preciosa en veler des de Carboneras fins al cap de San Pedro (i tornada) al timó del pirata Daniel (NaveGata) desembarquem al xiringuito Rincón del Puerto / de Cristóbal (platja Las Marinicas, Carbonera - 665 562 196). Fa molta calor i ací hi ha ombra, palmeres, gandules... i fins i tot havíem vist abans una barqueta on es deu fer l'espeto, però no hi ha foc i ens hi quedem igualment (hauríem d'haver interpretat el senyal per a pegar a fugir).
Ens asseuen en una taula de la terrassa envelada.
Cervesa (2,50 € x 6) i aigua gran (2,50 € x 2)
Sardines (poc fresques, sense sabor de brasa, 12 €)
Gelat (2,50 €)
Café (1,30 € x 2 + 1,60 € x 3)
No cobren el pa.
Total: 16,48 € x 5
Gens recomanable
Una altra recomanació ens porta a reservar a Casa Mariano (C.Nueva, Carboneras - 950 454 018) només hi arribem al poble, ja que per telèfon era impossible connectar.
Tenim taula a la terrassa del passeig marítim. El cambrer que ens atén (sembla d'origen magribí) és superbonico, atén moltes taules amb eficàcia, és simpàtic, amb sentit de l'humor, te paciència, ens orienta i té alguns detalls amb nosaltres.
Flor de Indalia 2020 Vino de Alta Montaña IGP Ribera Andarax
Vermentino, Macabeu, Sauvignon Blanc i Chardonnay
14% vol.
Pagos de Indalia. Padules, Almeria
16 € (Aprox. 9,20 €) x 2
Floral, fruita ensucrada, llépol però no massa dolç; agradable.
Boníssim (sembla que la cuinera porta 30 anys fent-lo..., hehe), i no, no són flors de carabassa, que ací no fan "tantes modernitats".
Es converteix en el leitmotiv del sopar i el de la "complicitat" amb el cambrer (tant que ens permetrà "robar"-ne un trosset d'un plat per a una altra taula).
Molt bons en grandària, punt de cocció, sabor...
Nobody's Perfect
Ens ha costat decidir-nos: sí o no? Gran, mitjana o menuda?
Hem encertat, deliciosa.
Ens agrada tastar els peixets que desconeixem, per això ens crida l'atenció el pataculo (tapaculo, pelaya, peluda... Arnoglossus Imperialis; encara que a les fotos d'internet s'assembla més al Bothus podas o tacó); ens diuen que és menudet i amb poca carn, però saborós... i ens en porten un plateret de regal!!!
Semblem xiquetes, de contentes que estem.
I el plat principal:
Gall de Sant Pere (Zeus faber, 63 €)
Extraordinari
Dèntol (Dentex dentex, 56 €). A mi em sembla un poc més eixut, però la majoria diu que està més bo
Amb creïlles fregides, d'eixes que ens agraden tant.
Encara ens fan un altre regal: geladets Oreo. No volíem postres, però penseu que en sobra algun? Hehe
I una botelleta d'aigua amb gas.
Total: 44,30 € x 5
ABSOLUTAMENT recomanable.
diumenge, 29 d'agost
Encara disfrutem d'un matí de platja i ja iniciem la tornada. Parem a fer una volteta per Mojàcar; l'ombra gegantina d'un ficus benjamina ens atrau i decidim fer un mosset.
Casa Minguito (Plaça de l'Ajuntament - 950 478 614)
Pa i servei (1 € x 5)
Cervesa (2 € x 4) i aigua 0,5 l (1,30 € x 4)
Amb trossets de pimentó roig, cogombre, ceba i crostonets.
Ensalada Minguito: ruca, tomaca, parmesà? jo diria que mozzarella, anous i oli d'alfàbrega (14 €)
A banda que hem caigut a demanar tots els tòpics guiris possibles, a mi m'agrada l'ensalada de bacallà i taronja, però aquesta és una mescla d'ingredients sense solta ni volta.
Café (1,50 € 4)
Total: 20,64 € x 5
Lloc molt guiri, però s'hi està tan bé...
Ho hem passat bé, i hem pensat que aquest pot ser el nostre camídesantjaume particular, que farem per etapes...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada