diumenge, 19 d’agost del 2018

Un nou taulell valencià

dissabte, 18 d'agost

Toshi. Carrer del Salvador, 5. Barri de la Seu - 961 016 080

Nou restaurant japonés a València (obrí el 20 de juliol). Toshiya Kai havia treballat al Seu-Xerea (HistoriasConDelantal) i al Riff. És una proposta arriscada: només hi ha taulell per a 9 persones i de nit el servei (60 €) comença per a tots alhora a les 21 h (al migdia pot començar a les 14 h o a les 15 h, cosa que no vol dir que hi haja doble torn). Nosaltres pensem que arribem els últims, són les 21,02h. Sembla que algú ja ha telefonat de vesprada per a anul·lar la reserva. Una altra parella arriba passat el quart; una altra passada la mitja; i l'última parella... els han de telefonar i diuen que "están trabajando"!!! Quina falta de respecte! No puc entendre que hi haja gent que valore tan poc la il·lusió i el treball dels altres.
Així que no comencem massa bé. Al llarg de tres quarts d'hora, mentre anem xarrant de tot un poc, ens van servint:

crema de dacsa, molt saborosa;

clòtxines a la marinera, amb crema de carabassa i pebrera; un mosset fantàstic;

i focaccia casolana amb herbes de muntanya
VinObjetivo


Una copeta de vi (no ens trauen carta, em pregunten si em va bé blanc; sí; Albariño? Perfecte).
La Caña DO Rías Baixas
100% Albariño
8 mesos sobre pòsit, parcialment criat en bóta
13,5% vol.
Bodegas La Caña. Jorge Ordóñez. Val do Salnés. Zamar-Rubiáns, Pontevedra.
7 € copa x 2 (la meua la serveixen una segona vegada) (12,55 € Vinissimus)

Fruita de pinyol, flors, cítric, bona acidesa.

També demanem aigua amb gas, Magma de Cabreiroá (5 € 1l)

I ara ja comença el festival, amb tres persones darrere del taulell per a 6 persones fora que podem gaudir de com es cuinen i es preparen tots els plats.

Sardina fregida amb oliva Kalamata i taperot

Ensalada de tomates ecològiques amb verdolaga, ruca i mousse de llet d'ovella
(crec que aquest plat és la fusió de dos que hi ha al menú; amb les tomates aniria mozzarella i amb la mousse, moniato morat). Tots demanem més pa per a poder sucar-hi.

Bonítol amb albergínia i all negre. Textura i temperatura del peix impossibles; que bo!

Navaixa i berberetxos amb ensalada de llentilla verda.

Anguila cruixent amb bajoca, tirabecs, pinyons i envinagrat de paraguaià. Fantàstica textura de l'anguila, amb la carn molleta i la pell ben cruixent.
Aquest plat ens portarà a parlar dels diferents gustos, de les distintes maneres de menjar anguila, de les tradicions japoneses i valencianes...

Arròs amb alficòs i sopa, amb peix de llotja -llucet amb tiges de porrassí-.

El menú anirà variant segons el mercat; alguns dies pot haver-hi carn, encara que avui no; el que sempre hi haurà és peix i marisc. No apte per a vegans.
No faran sushi ni menjar a domicili (hi ha gent que els ho pregunta).

I passem a les postres:
Gelat de sake mediterrani i bacores amb oli d'oliva

El sake no és japonés, sinó del Delta de l'Ebre, Kenshosake. Curiós; amb l'oli i el puntet de sal està mooolt bo.

Bresquilla amb llet d'ametla espessida, romer i llima verda

Infusió de té verd i herbes aromàtiques

(Avisen que no serveixen café)
Total: 69,50 € x 2

Ja ho hem dit, una proposta arriscada en aquestes terres.
D'una banda, no puc evitar comparar aquest taulell amb els de Tòquio, el de l'Akai per exemple, on una sola persona s'ho manegava tot, no depeníem dels altres comensals i allò rutlava bé.
De l'altra, em sembla una iniciativa interessant, original, amb la incorporació del producte valencià a la forma de cuinar japonesa. Espere que tinguen molta sort i puguen continuar fent el que volen fer.

No parlen valencià

VisionesDeUnViajero