dilluns, 6 de novembre del 2017

El Gurugú per Tots Sants

divendres, 3 de novembre del 2017

Per què nosaltres diem "Tots Sants" i en castellà diuen "Todos los Santos"? No ho sé (els meus alumnes pensen que és perquè en valencià volem fer la punyeta!). A l'AVL llig que"L’expressió Tots Sants fa referència a la festivitat celebrada l’1 de novembre per l’Església catòlica per a commemorar tots els sants, coneguts o desconeguts, segons va instituir el papa Bonifaci IV en el segle VII. Des del punt de vista lingüístic, crida l’atenció l’omissió de l’article davant de la paraula sants, en contrast amb l’expressió castellana Todos los Santos. Es tracta d’una adaptació fidel de l’expressió llatina originària Omnia Sanctorum, que s’ha mantingut lexicalitzada al llarg del temps. En castellà antic, en realitat, també s’ometia l’article: «darle cada año en la fiesta de Todos Santos dos capones», es deia en Las Siete Partidas de Alfonso X l’any 1491. En algunes llengües del nostre entorn s’ha produït fins i tot una fusió dels components lèxics de l’expressió en una única paraula. És el cas del francés, on la festivitat rep el nom de Toussaint, o de l’italià, on es diu Ognissanti."
Per què parle d'açò? Tampoc ho sé. He quedat amb les amigues del poble a sopar a Meliana, com fem des de fa mooolts anys, un dia al voltant dels nostres aniversaris, i passe per casa de ma mare, i allà té, com cada any, l'animeta encesa.


El Dia dels Difunts, Dia dels Morts o Dia de les Ànimes és un dia de pregària pels morts, sobretot per part dels seus familiars. Se celebra el 2 de novembre, i moltes vegades ho confonem amb el Dia de Tots Sants (1 de novembre). La creença tradicional és que l'1 de novembre, els vius visiten els morts, i el 2 de novembre, els morts visiten els vius. El dia de Tots Sants a poqueta nit, les ànimes del Purgatori tornen, per un dia, a les cases que habitaven (això explica la por de caminar per sendes solitàries i topar-se amb alguna aparició). L’endemà, però, han de tornar al seu estat habitual. Si no s’encenen ciris ("animetes", "palometes"), les ànimes en pena es poden perdre en el seu camí cap al cel.

Per retrobar-nos amb els "monstres" tradicionals valencians (el Butoni, la Quarantamaula, l’Home del Sac, el Moro Mussa, el drac del Patriarca, la Tarasca, les bruixes, els donyets...) la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia torna a celebrar el cicle "Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians" del 17 d'octubre al 19 de novembre.

Ací podeu llegir el conte de Marieta, tan apropiat per a una d'aquestes nits.
"Per què celebrem Tots Sants?"
"Tots Sants i les ànimes"
"Per Tots Sants, abrics i guants"
"La mort i el refranyer"

Gurugú. Plaça Major, 9. Meliana, l'Horta


Arribe l'última i m'estan esperant amb una cerveseta i uns cacauets.
No sé per què, ací mai faig fotos als plats. M.C. sempre es demana un entrepà Brascada, amb vedella, pernil i ceba; N. va variant-lo; jo, sempre demane una ensalada, encara que vaig canviant; avui, una Grega, amb tomata, formatge blanc, olives negres i orenga; també hi posen un poc d'escalivada, però me la deixe perquè té un puntet àcid.
Bevem cervesa.
Acabem amb infusió-café-tallat i unes misteletes.
I no, no mengem carabassa torrada, tot i que m'hauria abellit.

Total: 11,50 € x 3

Parlen valencià

I aprofitant l'apunt de Tots Sants, Quins són els millors bunyols de vent de València? A la Guía Hedonista diuen que els de La Rosa de Jericó; Rosa diu que els del Forn de Toni.