dijous, 8 d’octubre del 2015

La rebel·lia del 9 d'Octubre

Cada any quan pregunte als alumnes de l'ESO què saben del 9 d'Octubre es repeteix la mateixa història: ben poc. Jaume I els sona; situar-nos en l'any -1238-, ja ens costa un poc més; potser quasi tots saben que aquest rei va expulsar els àrabs, encara que ningú sap qui va repoblar la terra, i el que sí que tenen tots clar és que ací no s'ha parlat mai àrab (els meus alumnes són d'Alaquàs (ألاكواس, topònim àrab que significa "els arcs") i també que abans que valencià, ací es parlava espanyol!!!
Alguns -pocs- coneixen la tradició de la mocadorà, amb les fruites de massapà, però em miren com si estiguera boja i rient sota el nas quan els parle de les connotacions sexuals de la piuleta i el tronador.
En fi, encara que aquesta celebració del 9 d'Octubre té algunes connotacions negatives (triomf d'una religió sobre una altra, d'un poble sobre un altre, expulsió dels àrabs, intolerància...), vull pensar en positiu, és una data reivindicativa per a la nostra llengua, el català de València, la nostra cultura, la nostra història...
Com diuen els Obrint Pas, seguirem, amb les batalles quotidianes, amb les guerres de sempre, amb el compromís, seguirem.
elblogdelasavellanas
"Una tradició sorgida de la rebel·lia"

Enguany, els guanyadors del Concurs Sant Donís del Gremi de Mestres Sucrers de València han estat:
- La Rosa de Jericó -Premi "A l'Excel·lència" (Millor escaparata i 2a Millor mocadorà)
pasteleria.com
- Quatre Cantons, Montcada -Millor Degustació (Enhorabona, Marisa, a tu i al teu equip)


- Carmen Aixa, Puçol -Millor Mocadorà  (també 2014)
- Granja San Andrés Furió (Sant Vicent Màrtir, 87-89, València) -Millor Innovació
- Cinc Sentits (Algemesí) i Monar (Algemesí) -Accèsits


-----------------------------

Heu vist la campanya de l'Ajuntament de València per a celebrar Sant Donís / Sant Dionís? A què vos sona? Com que una poma i una pera no poden donar dues pomes? Que quantes, Ana Carabassera?


Socarrat Studio
"Parelles de peres, pomes i taronges per a promocionar Sant Dionís"
"Valencia mezcla 'peras y manzanas' para celebrar su 'día de los enamorados'" (El Mundo)

Jo, com sempre, el "sí però"... Em sembla divertida i reivindicativa l'anècdota que origina el cartell, però no puc evitar pensar en les típiques maniobres polítiques i a més a més el disseny em sembla antic i em recorda massa l'esperit de Sant Valentí.
En fi, m'ha donat joc a l'aula per a "debatir", com diuen els alumnes.

I ja posats, continue amb l'anècdota d'avui: és molt freqüent trobar a València botigues que tenen el rètol del carrer amb el nom en valencià i al costat tota la informació en castellà, però mireu aquest reclam

Què, entrem a "por nuestro regalo"? Admirada estic pels signes!!