dissabte, 16 d'agost del 2014
Restaurant Fede. Carretera Natzaret-Oliva, 6. Mareny de Sant Llorenç. 961 760 826Segona de les cites ja clàssiques de l'estiu, a la Ribera Baixa.
A la terrasseta de l'apartament del Mareny ens espera l'aperitiu. Moltes i moltes coses, però com el cacau i els tramussos...
Enguany, sí, farem un passeget vora mar, que cal fer lloc per al dinar.
Ja teníem feta la reserva del plat principal. Ara demanem les entrades:
- Ensalada Especial Fede (amb encisam, tomaca, olives, espàrrecs, ou, tonyina, cogombrets...)
- Clòtxines al vapor
- Calamarsons fregidets
Comencem amb
Viñas del Vero Gewürztraminer 2011 D.O. Somontano
100 % Gewürztraminer
13,5 % vol.
Viñas del Vero (González Byass). Barbastro, Osca.
Enòleg: José Ferrer?
(9,40 € Vinissimus)
Molt aromàtic. Fruita dolça i flors. Fresc amb punt dolç
Abreunvinito / Verema
I els plats principals, Espardenyà i Gran Colloni.
A casa, jo sempre he sentit que l'espardenyà es feia a l'Albufera amb el que hi havia a mà en el moment de fer-la. Mon pare la cuinava amb anguila i ànec.
Paco Alonso escriu a Verema que li han contat de primera mà l'anècdota: hi havia un grup de segadors de l'arròs que quedaven el dia anterior per a portar els ingredients del dinar, però un dia es van embolicar i uns portaren l'arreglo per a allipebre i uns altres per a paella, però ningú no hi dugué arròs, així que decidiren fer tot junt el que hi havia, i batejaren el plat com a "espardenyà" (mot que normalment es refereix a quan usem una paraula valenciana en castellà).
En aquest cas, ens diuen que porta anguiles, pollastre i conill, però el conill no el veiem. A més a més hi deixen caure dos ous. L'allipebre està boníssim; el pollastre, un poc sec.
Arzuaga 2010 DO Ribera del Duero
90 % tempranillo, 7 % cabernet sauvignon, 3 % merlot
16 mesos en bótes de roure americà i francés
14 % vol.
Bodegas Arzuaga Navarro. Quintanilla de Onésimo, Valladolid
Enòleg: Jorge Monzón Pascual? Adolfo González?
(16,50 € Vinissimus)
Fruita negra madura, espècies, punt de torrats. Agradable.
Abreunvinito/Verema
No sé si qualificar-la d'anècdota, de poca-professionalitat o de gamberrada, però el cas és que no sols no ens canvien les copes per a dos vins diferents, a més a més un blanc i un negre, sinò que serveixen el segon quan encara queda un culet del primer!!!
Heu sentit mai el nom del plat Gran Colloni? Jo, mai. Preguntem i ens contesten que potser el nom és a causa de la contundència del plat, ja que feien falta el collons per a menjar-se'l. Busque i pregunte, però no hi trobe "documentació" que en faça referència.
Al blog pepehermano llig que s'anomena "Gran Colloni" quan l'allipebre d'anguila porta ou i pollastre, i a lacuinadesempre que hi ha un bacallà "a la grandi colloni", que és un terme que apareix al llibre El Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Ací al Fede, és un allipebre amb corder, creïlla i ous deixats caure. Picantet, boníssim.
Per a les postres, compartim un plat de fruita del temps (meló tendral, meló d'Alger i bresquilla) i pinya natural, amb gelat de figa.
Café.
No puc parlar del preu perquè ens ha convidat la suecana major. Gràcies, perla.
Abreunvinito/Verema
No parlen valencià, encarà que el restaurant és mooolt valencià.
I tot i que estem dinats i ben dinats, no ens estalviem la visita al forn de la Beata Inés, davant mateix del restaurant, on tot és de grandària XXL, i comprem el berenar: megadonuts de xocolate i coca de panses i anous.
jpolinyà |
I tornant cap a l'apartament, encara tenim temps de parar al forn Iborra del Mareny de Barraquetes a comprar un panquemao de carabassa...
Una vegada més, gràcies per tot, Belén (i a ta mare també, clar).
1 comentari:
Sí que ho passarem bé.
Com sempre el millor va ser la companyia ;) i l´originalitat del "Gran Collini".
Fins l´any que vé.
Belén
Publica un comentari a l'entrada