Enguany la celebració del cap d'any em porta a Dublín (en irlandés Baile Átha Cliath), província de Leinster; el topònim és un derivat hiberno-normand de les paraules irlandeses Dubh Linn, que signifiquen 'llacuna negra'. Aquesta llacuna es formava per l'estancament del riu Poddle abans de desembocar al Liffey; fou drenada i canalitzada a principis del 1700; en l'actualitat, és el parc Dubh Linn Gardens, al costat del Castell.
Irlanda-Ireland-Éire... prové d'Ériu, de l'irlandés antic, deessa de la mitologia irlandesa (Érie/Erin/Ériu). Banba i Fodla eren les seues germanes, i aquests noms encara s'utilitzen de vegades poèticament per a referir-se a Irlanda. I què s'hi parla? Jo només he escoltat anglés, però també hi ha l'irlandés, i tots els cartells estan primer en aquesta llengua el nom de la qual, "com no podia ser d'una altra manera", és controvertit. Pel que he llegit i pel que m'han contestat quan he preguntat (que no sempre hi ha coincidència), si no som a Irlanda, podem referir-nos-hi com a gaèlic irlandès per diferenciar-lo del gaèlic escocès, però quan estem a l'Emerald Isle, hem d'usar "irlandès" o el seu nom natiu, "Gaeilge" (pronunciat Gwal-gah / [ˈɡeːlʲɟə]) gaeilgeoir / ULG.
I què hi hem menjat?
A The Boxty House* (26 €), Boeuf and Coq* (14,95 €) i Murray's (14,95 €+12,5% grup)
La primera experiència culinària és prop d'on fem el primer "desembarcament", el Murray's Bar and Grill (34 O'Connell Street Upper), un pub molt turístic, però boniquet. [Una pinta de cervesa són més o més 0,57 l; mitja pinta és un poc menys d'una mitjana]
Per a mi, seguint una recomanació, Deep Fried Irish Brie: formatge Brie cremós amb pa ratllat de panko, mel, nous confitades, amanida de tomaca cherry rostida, ceba roja en escabetx, gelatina de grosella (12,95 €; absolutment prescindible; demane pa (un pa de soda boníssim; 2 €)
Una ensalada César (17,95 €) i 1/2 Rack of Ribs (costelles de porc, coca-cola i salsa barbacoa de whisky irlandès, ensalada, llavors de sèsam torrat; 12,95 € x 3).
Café: 4 € x 4!!!
No ens adonem que en aquest lloc cobren un increment del 12,5% als grups de més de quatre persones; ho veiem l'últim dia, que també dinem ací. Protestem un poc, però no hi ha res a fer.
En cap de les dues ocasions coincidim amb música en directe.
Total: 24,70 € x 5
Fish and Chips (19,95 € x 2), Sàndwitx Chefs Daily Sambo (9,95 € x 2)
i per a mi, Murray's Seafood Chowder: salmó fresc i fumat, clòtxines i cloïsses, brou cremós de creïlles i verdures, amb pa casolà integral de Guinness i melassa (13,95 €). Molta nata.
Chowder és sopa de peix; seafood, marisc; i és un dels plats que més demane.
Café irlandés (8,50 € x 5)
Total: 34,42 € x 5
The Old Storehouse* (11,95 €; la millor amb diferència)
i The Christchurch Inn*, que no ens agrada gens; amb ensalada (17,50 €)
Sempre se serveixen amb irish soda bread i mantega.
*The Boxty House (20-21 Temple Bar) és un dels llocs recomanats a les guies, i allà que anem.
1/2 Jack Smyth Red (4 € x 2) i 1/2 Jack Smyth Lager (4,50 €). L'aigua és debades
The Gach Rud (Gok-rudda) A Taste of our Most Popular (46 €)
Boxty Fries (tires de pasta de creïlla)
Gaelic Boxty (coqueta de creïlla)
Boxty Bread topped with Carrot Purée & Black Pudding Crumb,
Aioli Dip, [compte amb el nom, aioli!]
Corn Beef Boxty Dumplings (boletes de creïlla i farina amb bou en conserva,
Irish Lamb Stew (estofat de corder)
Farmhouse Salad (12 €), Fish and Chips (26 €)
Total: 19,30 € x 5
No està malament, però és tot tan guiri...!
Fish and Chips, Chicken Frites i Chick Salad (14,95 € x 5)
La particularitat ací és que demanem la primera i única botelleta de vi del viatge (29,95 € Aprox. 10,50 €): Domaine du Peras Merlot. Pays d'Oc, França. No és massa expressiu, però es beu bé.
Aigua debades.
Café (3,25 €) i el primer Café Irlandés del viatge (9,50 € x 3), que no agrada massa, fins i tot es vessa damunt la roba de Dora!
Total: 27,94 € x 5 (sense propines)
El primer, amb música en directe, The Auld Temple (El vell dublinés; 25 Temple Bar; mitges pintes de Guiness 5,10 € x 5). Després, Gilligan's The Duke (Pinta Guinness 6,90 € x 3; Hop House 13 7,30 € x 2); The Old Storehouse; The Beer Temple / The Oak (1 Parliament St; ací entrem fugint de la pluja en una "escisió turística" i no estem molt còmodes, pel vent que entra quan s'obri la porta i pels cosos que ens cauen de l'aire condicionat; no se'n fan càrrec. Com que mai t'acompanyen la cervesa amb res, ací ens atrevim a traure unes papes i uns anacards; pt Ginness 7 € x 2; 1/2 x 3); The Quays / Teac na Ceibe (10-12 Temple Bar; cua per entrar-hi, música en directe, jovenetes ben entretingudes); The Liberty Belle (33 Francis St, The Liberties; The winner for Best Local of the Year 2024 at Irish Pub Awards); Mulligan's (8 Poolbeg St; com el menjador-saló d'una casa; hf 4,40 € x 5); i com no, The Temple Bar (1840; 47-48 Temple Bar; no li'n cap més, ni de decoració nadalenca, ni de gent; hf 5,95 € x 5).
Ens han dit que segons el dia i l'afluència de gent el preu de la cervesa canvia, i que se't riuen si demanes "half a pint", però nosaltres anem a la nostra.
La zona de Temple Bar, situada entre Dame St i el riu Liffey, deu el seu nom a Sir William Temple, qui va adquirir els terrenys l'any 1600. Hi hagué diverses empreses, però la zona no prosperava; es pensà de fer-hi una estació d'autobusos, però finalment fou lloc d'artistes i comerciants, i es feu famosa a partir de 1991, amb l'elecció de Dublín com a Capital Europea de la Cultura.
El The Ferryman (35 Sir John Rogerson's Quay, Grand Canal Dock) és "el de casa"; no hem tingut sort amb la música en directe; és un lloc molt més tranquil que la resta; normalment ens fem una sidra (només n'hi ha dues, una més dolçeta i una altra, menys; Orchard Thieves);
A The Church (restaurant i bar que es troba en una antiga església del segle XVIII) només hem entrat, però no ens hi hem quedat.
Aquesta vegada, The Brazen Head (20 Lower Bridge St, Usher's Quay), el pub més antic d'Irlanda (1198), s'ha quedat sense visita.
*The Old Storehouse (3 Crown Alley, Temple Bar) és un dels nostres llocs favorits, per a menjar, per a la toma i per a escoltar música.
Compartim una Pork Pie: pastís de porc i arrels amb puré cremós i verdures (remolatxa; 21,95 €).
West of Ireland Seafood Chowder small (11,95 € x 4), la millor que hem tastat; amb pa de soda i mantega
Storehouse Falafel Salad: falàfel de llentilles, fulles d'encisam, tomaca, cogombre, rave i carlotes, salsa de mostassa, vinagre i oli d'oliva (18,95 €)
No em puc resistir a la Baileys Cheescake (8,95 €), però és totalment prescindible
Irish Coffee (9,65 € x 4)
Total: 37 € x 5 (no donem el 10% del service charge, però sí una propineta)
Com es fa un café irlandés (Caife Gaelach)? Com sempre, cadascú deu tindre la seua recepta. En teoria, porta café, whiskey (que no whisky), sucre moreno i nata (whipped cream); canyella (cinnamon) opcional; l'aigua calenta, només per a escalfar el got; mai xocolate, i només amb dos colors, no tres. directoalpaladar
En un lloc singular fem un descans del freetour: House of Read (4 Parliament St, Temple Bar) i ens recomanen que demanem un Dirty Chai Latte: té, café, llet i espècies (canyella, nou moscada, vainilla...); quina curiosa mescla d'ingredients i de llengües: anglés, àrab i italià.
Arribem al *The Christchurch Inn (13 High St, Merchants Quay) per una recomanació de la nostra freetour Bea (IrlandaOculta) i ens hi trobem una gallega molt amable (d'enginyera a cambrera en cap).
Hf Hop House 13 (3,70 € x 4) i aigua (debades)
Compartim unes Caulflower Wings small (11,95 €).
Chowder Side Salad (17,50 € x 2; ja ho hem dit més amunt: no és la millor ni de lluny)
Vegetarian Ciabatta (xapata, amb ou fregit; 15,50 €) i Club Sambo (16 € x 2)
Mig ditet de whiskey Jameson (6,50 €)
Crec que ens conviden al café (potser pel menú turístic)
Total: 23,15 € x 5
Per a la nit de Cap d'Any no hem buscat finalment un restaurantet xinés com volíem, sinó que hem comprat cosetes bones al Lidl i al Tesco i hem celebrat el nou any (a l'hora valenciana, això sí, amb la Lalachus de la tve)
Eje 2020 DO Alacant
100% Monastrell - 14% vol.
Bodegas Volver (importat per Lidl). Pinoso
9,99 € (2,99 €??)
Suau
Cava Arestel Brut
Xarel·lo, Parellada, Macabeu
20€? (menys de 5 €)
Sec, cítric, bombolla gran. Per a estar a Irlanda...
Hem hagut de pensar molt quin dia podíem fer un Full Irish Breakfast (desdejuni irlandés complet): cansalada, embotits, fesols, ous, xampinyons, tomaca a la planxa i, potser, guisat de creïlles; pa torrat, mantega, melmelada i molt de te per beure (el canviem per café amb llet). No triem el millor lloc, però sí un que ens ve bé prop de casa: The South Strand (1 Hanover Quay), amb vistes precioses al Grand Canal Dock (6,35 €).
Normalment hem desdejunat a casa i després hem fet un altre café ací o al Surge Coffee.
Primer hem tastat el Baby Guinness en The Abbey Tavern (6 € x 4), amb uns cacauets (2,10 €); també un whiskey Jameson (6 €)
El Baby Guinness és un colpet (shot) o mini còctel que no porta Guinness però s'hi assembla en l'aspecte; només duu licor de café i crema irlandesa de whiskey.
Hem passejat per la costa i pel poble i hem buscat un lloc on menjar unes ostres i dinar: Beshoffs (17-18 West Pier, Howth)
Pinta Dan Kelly Cider (5,80 € x 4) i copa de merlot (7,50 €)
Skinny Fries (creïlles fregides, 4,95 € x 2)
Shellfish Linguine, amb cloïsses, gambes, clòtxines, vitet, oli d'oliva (23,95 € x 4). Plat estrella.
Jo, Roaring Water Bay Mussels Marinière (clòtxines; 21,95 €)
Café (2,95 € x 4)
No sé què és Echo Still (aigua sense gas? 2 €)
Total: 41,61 € x 5 (amb totes les taxes incloses)
Aquesta península té caminets preciosos per passejar, amb penya-segats, i veiem pondre's el sol.
Ens queda una altra escapada: a The Dark Hedges (Kingsroad en Games of Thrones; ens hi fem un talladet), The Giant's Causeway (la calçada del Gegant) i Belfast, a la província de l'Ulster (oficialment Northern Ireland; encara que molts prefereixen "North of Ireland").
Steak & Guinness Pie and chips (14,50 £), que està molt acceptable; amb una cervesa i café.
(També hi ha pasta, hamburguesa, pollastre arrebossat, sopa de marisc...)
Total (amb la comissió del banc): 21,63 €
No ens hem atrevit amb el Dublin Coddle (guisat amb cansalada, embotits, creïlla i ceba) ni el Dublin Coddle Pie. Tampoc he aconseguit tastar el formatge de Guinness. Serà perquè he de tornar-hi?
Fred, humitat, vent, pluja; menjar regular; tot molt car... però bona Guinness, musiqueta i, sobretot, fantàstica companyia. Que bé ho hem passat!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada