dijous, 2 de març del 2017

El rei i la reina malaguenys

gener del 2017

No sabria dir quin dels dos llocs va entrar primer a la llista de "pendents", si el caminito o Dom Vinos. Quan vaig sentir parlar del primer, sabia que allò no era per a mi; després de la restauració, vaig pensar que sí que era possible. El segon ja no existeix, però sí el nou local.
Sembla que l'origen de la ciutat és fenici; hi ha moltes teories sobre el seu significat, però podria ser "factoria", ja que era un centre d'activitat pesquera. Melcart o Melqart és el "rei de la ciutat", Baal -déu principal- de la ciutat fenícia de Tir.  ملكة (màlica) és "reina" en àrab.

El Caminito del Rey, Ardales-Álora-Antequera, Màlaga (1901 / 2015)

diariosur
elpaís
Queda pendent agafar el tren Còrdova-Màlaga, amb parada a Los Chorros, que passa per la gorja dels Gaitanes, del riu Guadalhorce.


Quantes ganes de venir a aquest lloc després d'escoltar-ne les excel·lències contades per Abreunvinito! Bé, ens havia parlat de Dom Vinos i d'Antonio Fernández, que ara ha obert un local més gran i més cèntric, l'eboka (Pedro de Toledo, 4. Màlaga - 952 124 671).

Jo sé que és un detall, i que ho fan per bé, però és un pecat això de deixar a taula un bon pa (cateto d'El colmenero de Alhourín*) i un bon oli (picual del Castillo de Canena) com a detall!


*El pa Cateto és original de la comarca gaditana del Camp de Gibraltar; normalment redó; fet amb farina de forment dur; és un pa dens, similar al candeal, però amb un sabor accentuat i un color semblant a l'integral.


I més detalls, cervesa eboka (versió hivern)



Aigua sense gas d'Aguaviva.






Hi ha concertat un menú degustació (53 €). Cada plat, sempre amb productes de la terra, serà explicat per Antonio i se servirà amb un vi diferent.

-Pernil de la Dehesa de los Monteros,  amb un punt dolç de les castanyes amb què s'alimenten els porcs, i llom fresc Joselito amb mantega colorada.



Fino La Panesa  DO Xerés
Palomino
14 anys sota vel i sense filtrar.
15 % vol
Emilio Hidalgo. Jerez de la Frontera
Aprox. 31 €





-Foie micuit amb una base de brandi, vermut blanc i crema de flor de taronger.




Valverán 20 manzanas. Sidra de gel
Raxao, Durona de Trsali i Verdialona (pomes asturianes)
12 mesos en bóta de roure francés
10 % vol.
Llagares Valverán. Sariego, Astúries (Masaveu)
Aprox. 14 €





- Ajoblanco amb gelat de Málaga Virgen, oli d'oliva, ametla i mango. Preciós, original, boníssim.



Ariyanas 2011 dolç  DO Sierras de Málaga
moscatell
13 % vol
Bodegas Bentomiz. Sayalonga. Màlaga
Clara Verheij i André Both
Aprox. 16,41 €





- Porrilla d'espinacs amb fruites seques (pinyons, avellanes) i ou a baixa temperatura





Oloroso Matusalen  DO Xerés
Pedro Ximénez, Palomino fino
30 anys.
20,5 % vol.
González-Byass. Jerez de la Frontera
Aprox. 55 €





- Sopa amb rap i lluç amb maionesa. S'hi ha d'anar afegint el vi per anar conformant-la al teu gust (no tinc foto!!!)


Oloroso Trajinero  DO Màlaga
PX
18 % vol.
Málaga Virgen. Fuente de Piedra, Màlaga
Aprox. 8,50 €






- Tronc de rap, a la brasa i al forn, envoltat de fideus xinesos cruixents i caldo de gambes




A pita cega 2013 DO Ribeiro
Treixadura i albariño
13,5 % vol.
Lagar de Sabariz. San Amaro, Orense
Aprox. 34,80 €






- Galta de bou cuita a baixa temperatura, amb vi negre.


Vetas Selección 2009  DO Sierras de Málaga
40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Cabernet Franc, 20 % Petit Verdot
14 % vol.
Bodega Vetas. Arriate, Màlaga.
Aprox. 32 €






Crema de formatge de torta de Casar amb gelatina de pétals de rosa.



Porto Van Zellers 10 Year Tawny Port
20 % vol.
Quinta ValeDonaMaria. Porto
Aprox. 25 €







- Mousse de xocolate  amb crema de toffe i caramel, amb una xocolate pur.
- Garrofa amb crema de mango
- Versió del Ferrero Rocher

(Com que alguns no podem més, ens posen una caixeta per emportar-nos-els)



Arcos de Moclinejo Dulce
PX sec
+ 30 anys  criadores, solera
17 % vol
Dimobe. Moclinejo, Màlaga

Aprox. 39 €  50 cl




Total: 53 € x 6

Si aneu a Màlaga, no vos podeu perdre aquest lloc.

agromagazine


Bodega Bar El Pimpi (Granada, 62 - Alcazabilla.  Màlaga - 952 228 990 | 952 225 403)


Davant del teatre romà, en una terrassa fantàstica, ens fem un aperitiu ( antiga casa del segle XVIII, un celler amb tradició)

Ensalada russa (7.45€; suau, molta maionesa, però bona)


Fregitel·la (24.15€) Variadeta (caçó, calamar, polp, aladroc, bacallà...) i boníssima


Alguns cerveseta i altres vermut Pimpillo (3.50€; Málaga Virgen; PX, moscatell i sirà; 15 % vol.) i La Quintinye Blanc (6€).

Abreunvinito


Chiringuito Servando. Passeig  Abel Sánchez, 30. Guadalmar, Màlaga.


Algú ens ha recomanat aquest lloc per a tastar el típic espeto. Al diccionari trobe que espetar (enastar, enfilar) és travessar carn amb l'ast per a torrar-la; i espeto (o espetón), l'ast o les sardines que s'hi torren. I podem veure com el fan.


Fa un dia preciós, ningú diria que és hivern i que fa uns dies l'aigua se'ls emportava per davant. Dinem dins perquè fa molt de sol.

Cerveses Alhambra, aigua.


Vol d'Ànima de Raimat Rosé 2015  DO Costers del Segre
Pinot Noir i Chardonnay
12,5 % vol.
Raimat (Codorniu). Raimat, Lleida
Mark Nairn
14,50 € (7,50 Vinissimus)





Albergínia fregida amb mel de canya. Original. (7 €)


Espeto de sardines (4,50 € x 2)

Xanguet (8,50 €)

Coquetes de gambetes (molt olioses; 1,50 € x 6)


Fregitel·la (aladroc, abadegets, puntilla, pota, polpet...;18,50 € x 2)


Llobarro (31,90 €)

Algú s'atreveix amb postres envasades. Cafés.
4,20 €  (0,70 € x 6) per un pa que es queda en les bosetes de plàstic sense tastar.
Total: 26,20 € x 6

Tot el peix està bo, i s'està molt bé cara a la mar, però no sé jo si vos recomanaria aquest lloc...

Abreunvinito