Mi patria es dulce por fuera,
y muy amarga por dentro;
(Nicolás Guillén)
![]() |
cubagelois |
Per a parlar de la cuina típica cubana, es parla de la cuina criolla. Què significa crioll? És una paraula d'origen portugués que s'usa en època colonial per a designar a les persones nascudes a Amèrica de pares europeus, fonamentalment espanyols. El menjar crioll mescla ingredients espanyols i americans. Un bon dinar sol consistir en una ensalada de vegetals i fruites del Carib, pa blanc, iuca amb mojo crioll, tamal, porc, arròs blanc amb fesols, plàtan fregit, llesques de pa amb mel, café... I música, clar.
Aquests són alguns dels plats tradicionals cubans:
-Ajiaco : sopa de tasajo (carn de cavall, ase o mula), vegetals (plàtan verd, plàtan pintón, malanga, dacsa tendra, carabassa, moniato, nyam, iuca...), salsa criolla i llima.
saborcamageyano |
![]() |
caosycosasdecuba |
cubapolitan |
![]() |
cuchareando |
glotoncubano |
chavetas |
El Asturiano |
El peix no arriba al mercat, però hi ha pescadors (amb canya o rall) i és fàcil trobar-ne als restaurants. T'ofereixen llamàntol en tots els llocs, però jo crec que és sols per als turistes.
La carn sol ser de porc (puelco), de pollastre i de vedella.
Fan molt bons els flams (amb o sense coco), no sé si això està relacionat amb el fet que tenen moltes gallines soltes pel camp, el poble i els camins (fins i tot se'n veuen vora la carretera Central, i saben evitar els cotxes)...
Paladar El Holandés, Santiago de Cuba |
(un CUC és, més o menys, equivalent a 1€):
- Paladar El Holandés, Santiago de Cuba [mi primera paladar, chispas]: cerveses, plàtan vianda, ensalada, corder al vi, peix, flam i café (12 cuc x 2)
- Restaurant Fuerte La Punta, Baracoa [ubicació]: cerveses (no tenen aigua), peix amb salsa de coco i pollastre (7 cuc x 2)
- Paladar El Solar , Camagüey [atenció i relació qualitat-preu]: matajíbaro, arroz moro, ajiaco camagüeyano, camarón rebozado, filet de pagre, ensalada d'alvocat i tomaca, cervesa i aigua. Em conviden al café. (6,77 cuc x 2. El compte, el fan en moneda nacional, però es pot pagar en cuc i en €)
- El criollito, Cienfuegos [per l'estafa. Una cervesa val 3 €; un café, 2; servei, 4], en una casa cutre: un menú de peix -llamàntol- i un de pollastre, plats combinats de qualitat menys que normaleta; si vols més arròs te'n posen, això sí. (18,50 cuc x 2)
- Casa de Don Tomás, Viñales [casa de 1889, atenció, qualitat]: cerveses, Delicias Don Tomás (una mena d'arròs al forn amb pernil, porc, pollastre, xoriço, llamàntol, verdures i salsa criolla), porc i vedella a la brasa, flam i el còctel Trapiche (pinya, rom, canya de sucre, mel) (14,30 cuc x 2)
Delicias de Don Tomás |
- El Asturiano, L'Havana [Qualitat. L'última nit a Cuba]: polp a la brasa, cebiche d'emperador, tamales, cuixa de corder, pa -acabadet de fer-, oli d'oliva i cervesa (23 cuc x 2).
El primer que bevem en aterrar a l'illa és la cervesa que ens acompanyarà al llarg de tot el viatge: Cristal (Pilsener lager, 4,9 % vol) i Bucanero Fuerte (Strong Lager, 5,4 % vol.), ambdues de la cerveseria Bucanero (Holguín). Jo he estat més fidel a la primera. A Espanya la segona s'etiqueta com a Cubanero.
Curiosament, és més fàcil comprar una Cristal fresqueta que una botella d'aigua.
La Mayabe (Pilsener Lager 4 % vol), també de Bucanero, solament la tastem en els carnestoltes de l'Havana, comprada en una parada del carrer per acompanyar un pollastre rostidet i dos entrepans de carn de porc al pes (tot per 100 mn = 4 cuc)
En el món dels refrescos i l'aigua, la reina és Ciego Montero (Cienfuegos): TuKola, taronja, gasosa, aigua amb i sense gas... En algun lloc hem trobat Fanta de taronja i a l'hotel Nacional hem vist Coca-Cola.
No ens hem atrevit a tastar el vi cubà (quan ho hem intentat, ens han fet desistir), tot i això hem comprat una botella de Soroa (n'hi ha blanc, rosat i negre), de San Cristóbal, Artemisa.
Sí que hem vist vi espanyol, sobretot de Torres. També algunes marques amb DO Catalunya sense massa especificacions: Castell de Ribes, Masía Condal, La Terra...
El que sí que es consumeix és molt de rom (als bars, al carrer, a la platja, fins i tot dins l'aigua...). Les marques més conegudes són Havana Club, Caney (antiga Bacardí, Santiago), Arecha, Legendario i Edmundo Dantes; altres, Guayabita del Pinar, Caribbean Club, Mulata, Varadero, Santiago de Cuba... Nosaltres, com a bons guiris, fem el que diu Hemingway
palmaentumano |
-2 cullerades de sucre blanc
-el suc de mitja llima verda
-2 branquetes d'herba sana
-9 cl d'aigua amb gas
Amb una mà de morter fina es pica tot i es trau l'essència de l'herba
-4,5 cl de rom Havana 3 anys
-glaçons de gel
(El mojito del Sloppy Joe's -el bar de quasi 20 metres de taulell- no m'ha agradat gens)
Daiquirí La Floridita (aquest local és més gran i tot el món el demana; alguns americans perden un poc els papers. 6 cuc):
-Sucre blanc
-Gel picat
-Suc de llima
-5 gotes marrasquino
-rom Havana Club carta blanca 3 anys
Tot en la batedora.
A l'hotel es poden menjar alguns dolços, però és difícil trobar-ne al carrer. Nosaltres n'hem menjat algun a la pastisseria Francesa de l'Habana com els triangles de guaiaba (que ixen en el conte "La muerte feliz de Alborada Almanza", Aquello estaba deseando ocurrir, de Leonardo Padura), o un cohiba amb formatge. Una altra pastisseria coneguda és Almendrares.
Que si hem menjat bé a Cuba? Sempre ens quedarà l'olor de guaiaba...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada