Com ja és habitual, desdejunem a l'aeroport amb la coca d'anous i panses del forn de la Coca d'Alcúdia que porta Ester (jo no he pogut ni encomanar la del forn de Vicente Garcia ja que, com sempre que guanya, té cues interminables i ja ni m'han agafat la comanda dos dies abans); aquesta vegada ens la mengem a l'aeroport de Bari, perquè a València, amb l'horari que de Ryan, hauria sigut ressopó).
Diuen que els pasticciotti són el desdejuni típic de Salento, sobretot a Lecce; és un dolç de pasta brisa o trencada farcit de crema pastissera; també amb xocolate, ricotta, pistatxo…
Nosaltres n'hem menjat (1,80 €), però no per desdejunar. Caffè Alvino (Piazza Sant'Oronzo, 30) és el nostre lloc favorit. També recomanen Natale i Martinucci.
Normalment hem desdejunat brioix (2,30 €) o croissant (cornetto; 2-2,30 €)
(cappuccino 2,30 €; latte macchiato 2,50 €)
A Giuri'ss i a Cottognata Leccese només els hem donat una oportunitat.
Una proposta diferent és Il caffè con ghiaccio e latte di mandorla, café amb gel i llet d'ametla (també el taste a Alvino)
En aquesta pastisseria on hem anat tantes vegades també hem trobat unes fruitetes semblants a les nostres de Sant Dionís, però no les hem tastades. Són la frutta di Matorana típica de Sicília, massapà d'ametla i sucre.
Durant la Setmana Santa es preparava tradicionalment la puddriche (puddrica, puddicastro, cuddhrure, palummeddre, lu pupu cu l'ovo, scarcelle...), que és la nostra mona (o cocodrilo, com diuen les de la Ribera); decorava les taules el Diumenge de Pasqua, però sobretot es gaudia els dies següents, el Dilluns de Pasqua (lunedi dell'Angelo o Pasqueta) i per a la gent de Lecce també el dimarts, Lu Riu (Qina gràcia que ací també tinguen tres dies de Pasqua, no?). És com un brioix o dònut amb un ou dur al centre, subjectat per dues trenes. "El simbolisme explica una història: Crist, representat per l'ou, s'allibera de les cadenes de la tomba, fent que el significat d'aquest gest siga universal, el renaixement de Crist allibera tots els homes del pecat. Amb el temps s'hi van afegir altres formes: el colom, el conill, el niu..." (la de dalt de la foto, d'Alvino)
Hi ha diverses teories, com sol ser habitual, sobre l'origen de la colomba pasquale (segle VI o VII a Pavia, la Llombardia), però també es diu que és un invent de l'empresa milanesa Motta (Dino Villani), famosa pel panettone (anys 30 del XX). És un dolç en forma de colom, símbol de resurrescció, fet amb farina, mantega, ou, sucre, taronja confitada i ametla). Nosaltres l'hem comprada a Stella (Ernesto Alvino, 20, per Sant'Oronzo; 36 €) i ens l'hem menjada el segon dia de Pasqua en un camp d'oliveres milenàries de formes impossibles, prop d'Ostuni; cada arbre té una plaqueta amb el número i un localitzador GPS. I les xiques ens han portat des de València llonganisseta de Pasqua. Moments únics!
Òbviament, podeu menjar de tot a la Pulla, però la gastronomia és mediterrània, amb forment per a la pasta, oliveres i una gran horta; hi ha formatges emblemàtics com la mozzarella fiordilatte –la de llet de vaca–, la burrata o el caciocavallo.
Les orecchiette, “orelletes”, són la forma de pasta més típica, i a la via dell’Arco Basso, al nucli antic de Bari, encara podem veure com les fan algunes dones. També hi ha “ragù di brasciole”( rotllets de carn amb salsa de tomaca), amb tomaca i stracciatella (el farcit de la burrata, una mescla de massa de mozzarella i nata)...
Fae e fogghie (en dialecte local; fave e foglie en italià) són faves i fulles, fulles de xicoira que es repassen en la paella amb oli, all i vitet i se servixen amb un puré de faves seques. És un dels nostres plats favorits.
![]() |
L'Arco dei Tipici, Locorotondo |
Els cìciri e trya (ciceri e tria en italià), són un plat típic de Salento (extrem sud-est, el vertader taló de la bota), una mescla de pasta amb llegums, en aquest cas, cigrons; aproximadament un terç de la pasta no està cuita sinó fregida, i cruix.
![]() |
Il Refugio della buona Stella, Lecce |
El pane pugliese, en particular el que es fa en les localitats d'Altamura i Laterza, és famós en tot Itàlia. Es fa amb gra dur, de forma gran, amb la crosta dura i molt espessa i la molla groguenca i amb grans “forats”. Normalment en serveixen unes llesquetes a taula en un paquetet de paper; va inclòs en el preu del cobert; a nosaltres, no ens agrada massa.
Els taralli són com unes rosquetes; la massa, no fermentada i cuita en el forn, està feta de farina, aigua o vi, oli d'oliva i sal. A vegades s'afigen altres ingredients com a llavors de fenoll, ceba, olives, pebre roig... Aquestes sí que ens agraden, i quan ens les posen amb el pa s'acaben de seguida.M'han recomanat que taste el rustico leccesse; supose que cadascú el fa a la seua manera; en Alvino, amb mozzarella i tomaca
La focaccia barese s'assembla a la pizza, és una massa de pa molt alta i esponjosa, amb tomaca i olives encara que també pot dur altres verdures, embotits o formatgess. És molt típica de Bari, es pot trobar al lloc més famós: Panificio Fiore, i al carrer.
Parmigiana di melanzane (sembla que és d'origen sicilià), una espècie de lasanya al forn que, en lloc de la pasta, té albergínies fregides i empanades; també porta tomaca, Parmigiano Reggiano i mozzarella.
La Piscialetta es fa amb les restes de massa del procés d'elaboració del pa i a la qual s'afegeix el que hi haja: olives, tàperes, tomaca seca...
Els panzerotti són com unes panadetes fregides, normalment farcits de tomaca i mozzarella.
Brasciole pugliesi, rotllets de carn farcits de cansalada viada i formatge d'ovella –pecorino– amb salsa de tomaca. La recepta tradicional és amb carn de cavall, encara que ara s'usa també la de vedella.
Pezzetti di cavallo: trossos de carn de cavall cuinats en salsa de tomaca. Polpette al sugo, mandonguilles de carn amb salsa de tomaca
Tiella di riso, patate e cozze: arròs al forn fet amb un sofregit de ceba, tomaca, julivert, all, oli i pa ratllat, al qual s'afigen creïlles i clòtxines.
l'Osteria 203 (Viale Francesco Lo Re, 39. Lecce)
Cobert: 3 € x 7
Nèprica Primitivo2024 Puglia IGT
100% Primitivo - 14,5% vol.
8 mesos en inox.
Tomaresca. San Pietro Vernotico, Brindisi
18 € (9 € celler)
Muersi (cigrons amb fulles de nap; 12 € x 2), Ravioli (12 € x 2), Carbonera (14 € x 2), Tortelli della zita (15 €)
Jo, Spada doppia cottura (18 € x 2)
Aigua (1 € + 2 € x 3), cervesa (4 €)
Café: 1 € x 6
Total: 27 € x 7
Santa Maria de Leuca és el punt més meridional d'Itàlia. Dissabte, després d'un passeget a peu i en barqueta dinem en un xiringuito bastant guiri, però amb vista a la mar esplèndida.
Aigua (2,50 € x 3), cervesa Peroni (2,50 € x 5; 0.0 3 € x 2), vi blanc frizzante 0,50 l (7 €)
Cobert: 2,50 € x 7
Tataki di tonno (16 €), calamari fritti (15 € x 3), zuppetta cozze (clòtxines 13 € x 2); jo, peix del dia: spigola (llobarro, 0 € x 4)
Café: 1,30 € x 4 + 1,60 € + 1,40 €
Total: 23,10 € x 7
La qualitat d'algun producte com el calamar és dubtosa; tornem el plat i al final ens conviden al peix.
De camí de l'aparcament a l'hotel trobem un lloc que ens sembla bé per a sopar: Profumo Divino (Giusti, 6. Lecce).
Cobert: 2,50 € x 7 (inclou pa casolà)
Aigua (2,50 € x 2)
Sire Rosso 2023 Salento IGP
100% Negroamaro - 13% vol
Mocavero. Arnesano, Lecce
20 €
Caponata (verdures: albergínia, api, tomaca, ceba, tàperes, olives; 8 €),
tagliere salumi e formaggi (18 €),
tagliatelle con salsiccia di norcia (14 € x 2),
tartare di salmone (16 € x 2),
Jo, tonno scottato (a la brasa; 12 € x 2)
Total: 21,80 € x 7
Lloc agradable
A Otranto, diumenge de Pasqua, dinem al carrer en Agli Angeli Ribelli (Via Immacolata, 20)
Cobert: 2,50 € x 7
Aigua (2,50 € x 3), cervesa (3 € x 6; 3,50 € x 2)
Chardonay Puglia IGP 37,50 cl
Paololeo. San Donaci, Brindisi
8 €
Formaggi misti locali (10 € x 2)
Linguine frutti di mare (15€ x 4)
Orecchiette cime di rapa (10 €)
Jo, Polpo fave (polp i puré de faves seques; 17 €)
Orata arrosto (18 €)
Tiramisú (6 € x 2), cheese cake (6 €)
Café (1,50 € x 7)
Total: 30,22 € x 7
Lloc turístic, però acceptable
Al costat de l'hotel (Palazzo dei Tolomei) hi ha el restaurant La Cucina di Mamma Elvira (Maremonti, 33), que sempre està ple, i hem hagut de reservar taula per a sopar.
Cobert: 3 € x 6
Aigua (3 € x 2), cervesa Ichnusa (4 € x 2)
Jo, Involtini di melanzane (13 € x 2)
Baccala scottato (17 €)
Polpo crocante (20 € x 2)
Crostino pane pomodori e pecorino (8 €)
Total: 20,50 € x 6
Més normalet del que esperàvem; potser també perquè no tenim fam.
Després de les multituds de Polignano, trobem Monopoli molt tranquil·let; dilluns dinem a Metae (Dell'Erba, 63).
Aigua (3 € x 5), cervesa (4 € x 3)
Compartim al centre:
Crudo di orata marinata comn kimchi di ravanello, panna acida (16 € x 2)
Calzone aperto di sgombro, sponsali e lamponi (cavalla, cebeta i gerds; 16 € x 2)
Zazinto 2023 Negroamaro Salento IGT
100% Negroamaro - 13,5% vol. - 3 mesos en inox
Maseria Cuturi 1881. Manduria, Tàrent
28 €
Spaghettone, pomodorini, pesto di faglioni, scaglie di cacioricota (15 €)
Ravioli di ricotta e mandorle, bisque di crostacei, tartare di gamberi viola (18 € x 3)
Fileto di ombrina, spinaci all'uvetta, emulsione de aglio nero (22 €)
Stracotto di diaframma di bovino dello chef (20 €)
Jo, Torcinelli (corder), fondo al latte di mandorla (ametla), scalogno (escalunya) (18 €). Ben curiós.
Tiramisù a modo nostro (7 € x 2)
Total: 38,29 € x 7
Lloc menudet i agradable.
Locorotondo (Vall d'Itria) és un oasi al costat d'Alberobello. El segon dia de Pasqua -Lu Riu- trobem un raconet molt agradable per dinar a L'arco dei Tipici (Vittorio Veneto, 126), que alhora és botiga.
Aigua (2 € x 2 + 2,50 € x 2), cervesa Nastro Azzurro (2,50 € x 2)
Primaio 2023 Puglia IGP
Primitivo - 13,5% vol.
Cardone Vini. Locorotondo, Bari
18 €
Taralli (6 €),
Friselline amb paté d'olives negres i verdes, i de rapa (5 € x 2)
Piatto misto lat (8 €)
Burratina (4 € x 4)
Tagliere formaggi (18€)
Fave e Cicorie (9 € x 4; en principi ens sembla una barbaritat, però ens l'acabem tot!)
Café (1,20 € x 7)
Grappa di Aleati (8 € x 3)
Total: 29,28 € x 7
Lloc molt recomanable.
Sopem a Gusto Liberrima all’Ombra del Barocco è il ristorante bar enoteca di Liberrima (centre cultural)
Aigua (3 € x 3)
Flaminio Negroamaro DOP Salice Salentino Rosato
100% Negroamaro
Vallone. Lecce
Sformatino di melanzane (12 €)
Insalata Omega (13 € x 2) i All'ombra del Barocco (12 €)
Tartare di salmone (16 €)
Jo, sagne ritorte integral (14 €)
Sagne 'ncannulate (o torte, o ritorte) és un tipus de pasta fresca que es fa en la zona de Salento, amb farina de gra dur i un poc de sal, que es pasta, s'estira, es talla i s'enrotlla; abans es preparava dissabte perquè era el plat per excel·lència dels diumenges; s'acompanyen amb sugo di pomodoro i alfàbega, i amb ricotta de la zona.
Total: 20,15 € x 7
Lloc bonic, sí, però restaurant...
Un company m'havia recomanat Il Rifugio della Buona Stella (Leonardo Prato) i l'hem guardat per a l'últim dia a Lecce, dimecres. Ens sorprén que estiga buit.
Cobert: 2 € x 7
Aigua (2,50 € x 3), cervesa (4 € x 3, 43 €), vi negre (4,50 €)
Compartim:
Fritini misti (8 €)
Polpette polpo (8,50 €)
Pure fave (9,50)
Plats:
Maritati (dues pastes "casades": orecchiettte i macarrons) sugu e purpette (10 € x 2)
Maccheroncini con tocchetti di pesce spada, cime di rape e pomodori (13,50 € x 2)
Orecchiette rape (10 € x 2)
Jo, m'atrevisc amb el Ciceri e tria (explicat abans; 9,50 €)
Total: 20,58 € x 7
Potser el lloc tingué un passat millor.
El café, al Patria Palace (veure més avant; jo, shakerato -café amb gel agitat- )
Sopem a Vico del Soterranei (Vico del Soterranei, 3)
Aigua (2,50 € x 4), cervesa Ichnusa i Peroni 0.0 (3,50 € x 3)
Compartim Melanzana (13 € x 3)
Conill (18 € x 5)
Jo, Peix del dia (20 €), amb bolets. Boníssim
Tonyina (20 €)
Vico dei Soterranei Primitivo 2022 Salento IGP
18 €
Total: 31,72 € x 7
Lloc molt recomanable
Atenció fantàstica
El primer dia a Bitonto, dijous, dinem a Vinicio (p. Cavour, 13-14)
Aigua (2 € x 3), cervesa Ichnusa (3 €) i Noam (5 € x 2), calice rosso (5 € x 2 €)
Salumi e formaggi (20 € x 2),
Sapori d'oriente: spaghettoni di frumento piastrati con verdurine di stagione, uovo strapazzato, salsa teriyaki, sesamo e soffio di zenzero (14 €),
Caccio Pepe e tartufo: spaghettone con fonduta di caciocavallo podolico e pepe nero ((15 €),
Jo, Millefoglie di carciofi (10 €), verdure di stagione (6 €),
Polletto Stracciatella e tartufo (16 € x 4)
Total: 27,15 € x 7
Lloc de pas
El café ens l'hem hagut de fer al bar del costat, Castello (0,90 € x 7)
A la nit anàvem a sopar a l'Artù X Tu, en una "festa" amb formatge Caciocavallo (youtube) i música en directe, però ha plogut i ho han cancel·lat; no ens han pogut avisar, clar, i sense saber on fer cap acabem en un horrilloc: Cartoleria. Food creativity (Giandonato Rogadeo, 7-9. Bitonto)
Cobert: 2 € x 6
Aigua (1 € x 2), cervesa (6 € x 2, 3,50 €), calice rosso (3,50 €)
Focaccine (4 € x 2), Arancini (horroroses; 5 €), sàndwitx Club Quadrato (11,50 € x 2), Burger Nota di Classe (10,50 €)
Total: 18,20 € x 5
Eviteu-lo!
Sabeu què és una norcineria? El diccionari diu que és una carnisseria de porc, però avui ens la presenten com un lloc de tapes. Divendres, a Matera, dinem en Conzato, diuen que és un "unrestaurant" (Via Fiorentini, 241)
Cobert: 2 € x 7
Aigua (3 € x 4), cervesa (5 € x 6 + 4 €)
Peperoni Cruschi (25 gr. 8 € x 4). Ens tornen bojos; primer en demanem dos i després repetim. Quina textura, quin sabor!
Els peperoni cruschi són un tipus de pimentó no picant originari de la regió de Basilicata, d'un xicotet poble anomenat Senise, i compten amb denominació IGP; localment se'ls coneix com Zafaran. Es cultiven els mesos de febrer i març, es recol·lecten al juliol o agost, es col·loquen sobre una tela i s'exposen al sol 3 dies perquè perden humitat. Després amb fil de niló i agulla es van creant els collarets anomenats “ser-te o nserte” d'aproximadament 1.5 m de llarg que es pengen als balcons o en hivernacles ventilats allunyats de la llum directa (perquè es fan grocs) i exposats a la calor, amb baixa humitat per a evitar el desenrotllament de fongs. Es cuinen en una paella o al forn.
Jo, Ciambotto materano. Salsiccia pezzente, funghi cardoncelli, uovo strapazzato, olive fritte, finocchietto selvatico , peperone crusco , prezzemolo (llonganissa, bolets, ou, olives, fenoll, pimentó, julivert; 12 € x 2)
Lucana. Zuppa (sopa) di fagioli, funghi cardoncelli e salsiccia pezzente (15 €)
Capocollo (salume), stracciatella, melanzane (13 €)
Materana: Pomodorino, basilico, cetriolo, sedano, cipolla rossa, olive, limone, rucola, olio e sale (13 €)
Tartufo: Pomodorino, sedano, ravanello, funghi, stracciatella, tartufo (16 €)
Café (2 € x 7), amb detall de taralli dolces
Total: 30,29 € x 7
Lloc guiri però recomanable. Atenció amable.
El pa de Matera, amb certificació IGP europea des de 2008, és un pa de massa mare, de varietats de blat locals, com la Cappelli, de procés artesanal (evita l'ús exclusiu de sémola de blat dur).
Un dia dels que millor hem menjat ha sigut el dinar a Trani, dissabte, a l'osteria Svolta L'Angolo (Elena Comneno, 16), a la terrassa. En un principi, anàvem a La Banchina, al port (via Banchina al Porto, 16), però està tancat i ens han reenviat a aquest lloc, que deu ser el mateix.Jo no tinc gens clara la diferència, però diuen que un ristorante és un lloc una mica més complet i elegant. La trattoria ofereix un menú de plats variat i casolà. L'Osteria és un lloc tradicional però més dedicat al vi que al menjar; originalment eren llocs on se servia vi, encara que solien tindre també un servei de trattoria senzill, l'equivalent de la nostra "taverna".
Cistelleta amb bon pa i taralli diversos
Aigua (2,50 € x 4), cervesa Nastro Azzurro (3 € x 5)
Pezza del Vado 2024 Puglia IGP
40% Bombino bianco, 60% Chardonnay 12,5% vol.
Villa Schinosa /Azienda Agricola. Trani
18 € x 2
Compartim:
Fritto Banchina (12 € x 2)
Noci (eriçons; 2 € x 14)
Ostriche (4 € x 7)
Jo, Linguine di kamut con calamaretti, triglie e bottarga (ous de peix; 20 €)
Postres:
Baba (5 € x 2)
Un bava de rom és un pastisset de llevat saturat en almívar fet amb licor fort, generalment rom, i a vegades farcit de crema batuda o crema pastissera.
Tiramisú (5 € x 2)
Café (2 € x 6)
Total: 49,43 € x 7
Lloc molt recomanable
L'últim diumenge trobem, enmig d'un paisatge preciós i poc habitat, prop de Castel del Monte, un lloc que sembla eixir del no-res (bé, de la gran buscadora i copilota MJ): la masseria Piano del Monaco (Àndria). No ho podíem ni imaginar, i tenim taula.
Sabem que hi ha un menú únic (40 €). Ens pregunten si tenim pressa. No especialment. I comença el servei.
Selvato 2020 Puglia IGP
50% primitivo, 50% Aglianico
12 mesos en inox - 13,5% vol.
Colli della Murgia. Gravina in Puglia
18 € (14 € celler)
Pa, mortadel·la, bruschetta, bunyolets, quiche, formatge, pernil, carxofa...
A partir d'ací la cosa comença a anar malament, cada vegada tarden més a traure els plats, suposem que tenim el mateix menú que els del bateig que s'hi celebra i que hem d'acoplar-nos al seu ritme (han començat molt més tard)
fave e cicorie;
parmigiana di melanzane;
cigrons amb xampinyons i pa (no saben a res);
carn (controfiletto di manzo) amb creïlles.
Per a les postres, fruita (taronja, pinya, kiwi), colomba i pastís de crema.
Café
Total: 45,72 € x 7
Massa menjar, de poca qualitat i tres hores que s'han fet interminables.
Algun dia hem sopat a la "casa" de Bitonto (hotel Dimora Bellavista) en la terrassa o protegits en les escales perquè plou)
Tenim olives del mercat de Molfetta; formatges, pa i taralli de Panificio del Porto de Trani; taralli del Fiore de Bari; pernils de la salumeria Giordano Nicola de Bitonto (on també comprem els entrepans per al dinar de dilluns de Sant Vicent a l'aeroport, el dia de "l'apagada espanyola");
vi detall de l'hotel de Lecce (només jo he agafat la botelleta de 37,50 cl)
Negroamaro Puglia IGP, Paolo Leo, San Donaci, Brindisi
Ghiandara "Vigna San Domenico" Castel del Monte DOC
100% Aglianico - 13,5% vol.
Conte Spagnoletti Zeuli. Àndria (Comprat a l'Azienda Agricola de Giovinazzo)
Una placeta de Lecce molt agradable per a una cervesa o un vinet és al·tró·ve (Via F. d'Aragona, 29)
7 €
L'hotel inclou el desdejuni, encara que la terrassa no està ben adequada per disfrutar-lo tranquil·lament (sobretot per l'aigua). Ens el deixen mig preparat a la cuineta: café, llet sense lactosa, croissants, dònuts o pastissos, iogurts, panets, suc de mentidetes...
Una placeta de Lecce molt agradable per a una cervesa o un vinet és al·tró·ve (Via F. d'Aragona, 29)
Per a un Margarita, un Negroni, un Aperol (tot a 13 €), una cervesa o un café Shakerato (5 €), a la terrassa de l'hotel Patria Palace (p. Gabriele Ricardi, Lecce) s'està molt bé, de cara al rosetó de la basílica de la Santa Croce.
La primera vegada, amb el detall d'unes ametles, unes taralli i unes olives.
La segona, hem de demanar les ametles.
Una altra terrasseta que ha triomfat a Lecce per a cerveses i margarites ha estat la del bar dels bessons, el Gemelli (piazzetta Santa Chiara / Piazza Vittorio Emanuele II; cervesa entre 4 i 6 €; Margarita 8 €)
A Bitonto, el nostre lloc favorit per a la cervesa és l'Artù X Tu (pl. Catedral; no lluny de l'hotelet)
Cerveses entre 3 i 4,50 €. Olivetes, taralli i xips d'arròs a 2 €
Llàstima que la pluja impedira la festa del "Caciocavallo Impiccato" amb l'Album d'Autore i música en directe.Alberobello és una bogeria d'instagramers. Devia ser bonic en un passat remot. Ens fem un refresquet a 100metricubi (Largo Martellota, 50-51). Jo taste el Crodino, un aperitiu sense alcohol de botànics infusionats que va nàixer, també, en 1965.
Specchia és un poblet encantador, i tenen mestres pastissers i gelaters internacionals. Ens mengem un gelat en la terrassa de Martinucci Laboratory (Umberto I, 14). Al costat hi ha Mille Voglie - Giuseppe Zippo, que té molt premis del seu panettone i una altra terrassa espectacular.
Un altra sensacional terrassa per a un gelat és la d'Il Canaruto, a Giovinazzo (Via Marina, 21), un poblet bonic i, sobretot, tranquil. Diversos gelats (4 € x 5; jo, de llima) i crema de café (3 € x 2); aigua (1,50 € x 2). Servei de taula (3 €) [Crec que el nom no és cap paraula en italià]
A Locorotondo, en mengem a Cuor di panna (Via Porta Nuova, 9)
I a Bitonto, a Salierno Borgo Antico (p. Cavour, 31). Terrassa bonica, gelats normalíssims (tot i que n'hi ha un original amb figa palera)
Aquesta entrada anava a titular-se "A lo tonto a lo tonto, Bitonto", però a última hora...
Ha estat un viatge ben divertit, però fa somiar a viatjar quan i on no hi haja milions de personetes per metre quadrat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada