100% Primitivo - 14,5% vol.
8 mesos en inox.
Santa Maria de Leuca és el punt més meridional d'Itàlia. Dissabte, després d'un passeget a peu i en barqueta dinem en un
xiringuito bastant guiri, però amb vista a la mar esplèndida.
Aigua (2,50 € x 3), cervesa Peroni (2,50 € x 5; 0.0 3 € x 2), vi blanc frizzante 0,50 l (7 €)
Cobert: 2,50 € x 7
Tataki di tonno (16 €), calamari fritti (15 € x 3), zuppetta cozze (clòtxines 13 € x 2); jo, peix del dia: spigola (llobarro, 0 € x 4)
Café: 1,30 € x 4 + 1,60 € + 1,40 €
Total: 23,10 € x 7
La qualitat d'algun producte com el calamar és dubtosa; tornem el plat i al final ens conviden al peix.
De camí de l'aparcament a l'hotel trobem un lloc que ens sembla bé per a sopar:
Profumo Divino (Giusti, 6.
Lecce).
Cobert: 2,50 € x 7 (inclou pa casolà)
Aigua (2,50 € x 2)
Sire Rosso 2023 Salento IGP
100% Negroamaro - 13% vol
20 €
Caponata (verdures: albergínia, api, tomaca, ceba, tàperes, olives; 8 €),
tagliere salumi e formaggi (18 €),
tagliatelle con salsiccia di norcia (14 € x 2),
tartare di salmone (16 € x 2),
Jo, tonno scottato (a la brasa; 12 € x 2)
Total: 21,80 € x 7
Lloc agradable
Cobert: 2,50 € x 7
Aigua (2,50 € x 3), cervesa (3 € x 6; 3,50 € x 2)
Chardonay Puglia IGP 37,50 cl
8 €
Formaggi misti locali (10 € x 2)
Linguine frutti di mare (15€ x 4)
Orecchiette cime di rapa (10 €)
Jo, Polpo fave (polp i puré de faves seques; 17 €)
Orata arrosto (18 €)
Tiramisú (6 € x 2), cheese cake (6 €)
Café (1,50 € x 7)
Total: 30,22 € x 7
Lloc turístic, però acceptable
Cobert: 3 € x 6
Aigua (3 € x 2), cervesa Ichnusa (4 € x 2)
Jo, Involtini di melanzane (13 € x 2)
Baccala scottato (17 €)
Polpo crocante (20 € x 2)
Crostino pane pomodori e pecorino (8 €)
Total: 20,50 € x 6
Més normalet del que esperàvem; potser també perquè no tenim fam.
Després de les multituds de Polignano, trobem
Monopoli molt tranquil·let; dilluns dinem a
Metae (Dell'Erba, 63).
Cobert: no ens el cobren!
Aigua (3 € x 5), cervesa (4 € x 3)
Compartim al centre:
Crudo di orata marinata comn kimchi di ravanello, panna acida (16 € x 2)
Calzone aperto di sgombro, sponsali e lamponi (cavalla, cebeta i gerds; 16 € x 2)
Zazinto 2023 Negroamaro Salento IGT
100% Negroamaro - 13,5% vol. - 3 mesos en inox
28 €
Cadascú es demana un plat:
Spaghettone, pomodorini, pesto di faglioni, scaglie di cacioricota (15 €)
Ravioli di ricotta e mandorle, bisque di crostacei, tartare di gamberi viola (18 € x 3)
Fileto di ombrina, spinaci all'uvetta, emulsione de aglio nero (22 €)
Stracotto di diaframma di bovino dello chef (20 €)
Jo, Torcinelli (corder), fondo al latte di mandorla (ametla), scalogno (escalunya) (18 €). Ben curiós.
Tiramisù a modo nostro (7 € x 2)
Total: 38,29 € x 7
Lloc menudet i agradable.
Locorotondo (Vall d'Itria) és un oasi al costat d'Alberobello. El segon dia de Pasqua -
Lu Riu- trobem un raconet molt agradable per dinar a
L'arco dei Tipici (Vittorio Veneto, 126), que alhora és botiga.
Aigua (2 € x 2 + 2,50 € x 2), cervesa Nastro Azzurro (2,50 € x 2)
Primaio 2023 Puglia IGP
Primitivo - 13,5% vol.
18 €
Taralli (6 €),
Friselline amb paté d'olives negres i verdes, i de rapa (5 € x 2)
Piatto misto lat (8 €)
Burratina (4 € x 4)
Tagliere salumi (16 € x 2)
Tagliere formaggi (18€)
Fave e Cicorie (9 € x 4; en principi ens sembla una barbaritat, però ens l'acabem tot!)
Café (1,20 € x 7)
Grappa di Aleati (8 € x 3)
Total: 29,28 € x 7
Lloc molt recomanable.
Aigua (3 € x 3)
Flaminio Negroamaro DOP Salice Salentino Rosato
100% Negroamaro
Stracciatela di burrata (12 €)
Sformatino di melanzane (12 €)
Insalata Omega (13 € x 2) i All'ombra del Barocco (12 €)
Tartare di salmone (16 €)
Jo, sagne ritorte integral (14 €)
Sagne 'ncannulate (o torte, o ritorte) és un tipus de pasta fresca que es fa en la zona de Salento, amb farina de gra dur i un poc de sal, que es pasta, s'estira, es talla i s'enrotlla; abans es preparava dissabte perquè era el plat per excel·lència dels diumenges; s'acompanyen amb sugo di pomodoro i alfàbega, i amb ricotta de la zona.
Total: 20,15 € x 7
Lloc bonic, sí, però restaurant...
Un company m'havia recomanat
Il Rifugio della Buona Stella (Leonardo Prato) i l'hem guardat per a l'últim dia a Lecce, dimecres. Ens sorprén que estiga buit.
Cobert: 2 € x 7
Aigua (2,50 € x 3), cervesa (4 € x 3, 43 €), vi negre (4,50 €)
Compartim:
Fritini misti (8 €)
Polpette polpo (8,50 €)
Pure fave (9,50)
Plats:
Maritati (dues pastes "casades": orecchiettte i macarrons) sugu e purpette (10 € x 2)
Maccheroncini con tocchetti di pesce spada, cime di rape e pomodori (13,50 € x 2)
Orecchiette rape (10 € x 2)
Jo, m'atrevisc amb el Ciceri e tria (explicat abans; 9,50 €)
Total: 20,58 € x 7
Potser el lloc tingué un passat millor.
El café, al Patria Palace (veure més avant; jo, shakerato -café amb gel agitat- )
Aigua (2,50 € x 4), cervesa Ichnusa i Peroni 0.0 (3,50 € x 3)
Compartim Melanzana (13 € x 3)
Conill (18 € x 5)
Jo, Peix del dia (20 €), amb bolets. Boníssim
Tonyina (20 €)
Vico dei Soterranei Primitivo 2022 Salento IGP
18 €
Total: 31,72 € x 7
Lloc molt recomanable
Atenció fantàstica
El primer dia a
Bitonto, dijous, dinem a
Vinicio (p. Cavour, 13-14)
Aigua (2 € x 3), cervesa Ichnusa (3 €) i Noam (5 € x 2), calice rosso (5 € x 2 €)
Salumi e formaggi (20 € x 2),
Sapori d'oriente: spaghettoni di frumento piastrati con verdurine di stagione, uovo strapazzato, salsa teriyaki, sesamo e soffio di zenzero (14 €),
Caccio Pepe e tartufo: spaghettone con fonduta di caciocavallo podolico e pepe nero ((15 €),
Jo, Millefoglie di carciofi (10 €), verdure di stagione (6 €),
Polletto Stracciatella e tartufo (16 € x 4)
Total: 27,15 € x 7
Lloc de pas
El café ens l'hem hagut de fer al bar del costat, Castello (0,90 € x 7)
A la nit anàvem a sopar a l'Artù X Tu, en una "festa" amb formatge Caciocavallo
(youtube) i música en directe, però ha plogut i ho han cancel·lat; no ens han pogut avisar, clar, i sense saber on fer cap acabem en un
horrilloc:
Cartoleria. Food creativity (Giandonato Rogadeo, 7-9. Bitonto)
Cobert: 2 € x 6
Aigua (1 € x 2), cervesa (6 € x 2, 3,50 €), calice rosso (3,50 €)
Focaccine (4 € x 2), Arancini (horroroses; 5 €), sàndwitx Club Quadrato (11,50 € x 2), Burger Nota di Classe (10,50 €)
Total: 18,20 € x 5
Eviteu-lo!
Sabeu què és una
norcineria? El diccionari diu que és una carnisseria de porc, però avui ens la presenten com un lloc de tapes. Divendres, a
Matera, dinem en
Conzato, diuen que és un "unrestaurant" (Via Fiorentini, 241)
Cobert: 2 € x 7
Aigua (3 € x 4), cervesa (5 € x 6 + 4 €)
Peperoni Cruschi (25 gr. 8 € x 4). Ens tornen bojos; primer en demanem dos i després repetim. Quina textura, quin sabor!
Els peperoni cruschi són un tipus de pimentó no picant originari de la regió de Basilicata, d'un xicotet poble anomenat Senise, i compten amb denominació IGP; localment se'ls coneix com Zafaran. Es cultiven els mesos de febrer i març, es recol·lecten al juliol o agost, es col·loquen sobre una tela i s'exposen al sol 3 dies perquè perden humitat. Després amb fil de niló i agulla es van creant els collarets anomenats “ser-te o nserte” d'aproximadament 1.5 m de llarg que es pengen als balcons o en hivernacles ventilats allunyats de la llum directa (perquè es fan grocs) i exposats a la calor, amb baixa humitat per a evitar el desenrotllament de fongs. Es cuinen en una paella o al forn.
Jo, Ciambotto materano. Salsiccia pezzente, funghi cardoncelli, uovo strapazzato, olive fritte, finocchietto selvatico , peperone crusco , prezzemolo (llonganissa, bolets, ou, olives, fenoll, pimentó, julivert; 12 € x 2)
Tagliere misto piccolo salumi e formaggi (25 €)
Lucana. Zuppa (sopa) di fagioli, funghi cardoncelli e salsiccia pezzente (15 €)
Capocollo (salume), stracciatella, melanzane (13 €)
Materana: Pomodorino, basilico, cetriolo, sedano, cipolla rossa, olive, limone, rucola, olio e sale (13 €)
Tartufo: Pomodorino, sedano, ravanello, funghi, stracciatella, tartufo (16 €)
Café (2 € x 7), amb detall de taralli dolces
Total: 30,29 € x 7
Lloc guiri però recomanable. Atenció amable.
El pa de Matera, amb certificació IGP europea des de 2008, és un pa de massa mare, de varietats de blat locals, com la Cappelli, de procés artesanal (evita l'ús exclusiu de sémola de blat dur).
Un dia dels que millor hem menjat ha sigut el dinar a Trani, dissabte, a l'osteria
Svolta L'Angolo (Elena Comneno, 16), a la terrassa. En un principi, anàvem a
La Banchina, al port (via Banchina al Porto, 16), però està tancat i ens han reenviat a aquest lloc, que deu ser el mateix.
40% Bombino bianco, 60% Chardonnay 12,5% vol.
Massa menjar, de poca qualitat i tres hores que s'han fet interminables.
100% Aglianico - 13,5% vol.
La primera vegada, amb el detall d'unes ametles, unes taralli i unes olives.
La segona, hem de demanar les ametles.
Cerveses entre 3 i 4,50 €. Olivetes, taralli i xips d'arròs a 2 €
i música en directe.
és un poblet encantador, i tenen mestres pastissers i gelaters internacionals. Ens mengem un gelat en la terrassa de
(Umberto I, 14). Al costat hi ha
, que té molt premis del seu panettone i una altra terrassa espectacular.