dissabte, 31 de maig del 2025

Si tens set... "pixa y bebe al gallet"*

dissabte, 31 de maig
Avui eixim del SVF per anar als gorgs i cascades d'Anna. Hem passat calor, sí, però l'excursió ha sigut bonica i ens hem fet uns bons banyets.
Hem esmorzat al gorg Català, que encara estava bastant tranquil.
[Havia anat diverses vegades a la llacuna, però no a aquestes cascades. Hi he de tornar. A més a més ens hem deixat el gorg de l'Escala, i tampoc conec els llavadors del poble ni el palau dels comtes de Cervelló]

Per a dinar, ens havien recomanat el Mesón Lar Galego (Major,181. Anna), però ho tenen ple i reservem al Mesón Casa Florencio (Constitució, 97. Xella, la Canal de Navarrés - 962 220 067).

Hi ha un menú de 18 € que inclou dos plats, pa, postres i beguda.
Aigua, cervesa (gerra 1 l. 7,50 €), refrescs.

Jo trie dos primers:
ensalada murciana amb ventresca
i fideuà ambànec, foie i bolets.
(hi ha esgarradet amb salmó, canelons, arròs a banda...; secret, pollastre, galta de vedella i de porc, calamar, emperador...)

Per a les postres, flam de café
(també hi ha pastissos de galeta, de Lotus, de Santiago; maduixes amb nata...)

Café (1,30 €); tallat (1,50 € x 2); infusió (1,30 € x 3)

Total: 19,97 € x 8
No està malament, sense ser gens especial. Jo crec que abans devia haver-hi una cuina més elaborada.

*La convergència de castellans, aragonesos i valencians determinen la parla pròpia de la Canal de Navarrés.

dissabte, 24 de maig del 2025

On hi ha el perill?

divendres, 23 de maig
Tenim entrada per al teatre, Las amistades peligrosas, una adaptació de Maribel Bayona i Jerónimo Cornelles (també director) de la novel·la epistolar de Pièrre Choderlos de Laclos (1782). Amb Rebeca Valls -Marquesa de Merteuil-, Maribel Bayona -Madame de Tourvel-, Rafa Alarcón -Vescomte de Valmont-, i Cristina Esteve -Cécile de Volanges-.
Han començat l'obra explicant-nos que anaven a basar-se en cartes. Fa falta això? El públic s'ha portat fatal: cridant "no se oye" al principi, deixant que sonaren mòbils i molestant amb la llumeneta mentre escrivien, tossint... En fi, entre unes coses i altres, no hi he gaudit.

Havíem reservat taula a la terrassa del Barecito (del grup Gastroadictos: Mistela, La Sastrería, Cremaet, Cassalla, Bajoqueta), però fa l'aire fresquet i com que no hi ha lloc dins busquem una altra alternativa: Alenar (Martínez Cubells, 6. Sant Francesc, Ciutat Vella)
Detall: olives i tramussos
Cervesa Águila sense filtrar (2,80 € x 6)

Post de saladures: moixama, ous (fresa) de capellà (maruca) i de tonyina (18,50 €). Amb ametles, panses, tomaca ratllada i pa.
Caram, més finetes no les podien haver tallat...!

Coca de polp sec i albergínia rostida (9,90 €)

i coca Cruet (tomaca i pimentons al forn, no crus) i anxova (8 €)

Detall final: colpet de mistela
Total: 17,73 € x 3
No parlen valencià
No està malament, però és una llàstima perquè al principi el lloc tenia molt d'encant i l'ha anat perdent.
--------------------
Com he oblidat a qui es fa homenatge en aquest carrer, ho torne a buscar: Salvador Martínez Cubells (València, 1845 - Madrid, 1914) va ser un pintor i restaurador (Museu del Prado, Madrid) que es va especialitzar en el gènere històric i el costumista.
Ací hi havia el convent de Santa Clara i duu aquest nom des de 1915.

La meua flaca*

dimecres, 21 de maig
On podríem dinar? Em fan dues propostes prop de l'escola de la menuda: Delgadito GastrobarLa Mar de Flaca (Av. Joan Peset Aleixandre, 18. Godella - 685 918 290). Aisss, estes xiquetes, mira que si no em deixen entrar-hi... Hehe. Resulta que els dos restaurants són del grup El Gordo y el Flaco (germans Salva i Pablo Martínez; també tenen LamburguesaEl Gordo y el FlacoPaffuto i Taberna Gordinflón; entre València, Godella, Montcada, La Canyada, Bètera i L’Eliana).
Aigua Solan de Cabras (1 l 2,70 €) i Heineken 0.0 (2,75 €)
Hi ha menú del dia (16,50 €), que inclou la degustació de tres entrants, un plat principal, postres i café.
Entrants:
-Salmorejo amb AOVE i ou dur,
-Marinera d'aladroc,
-Taco de carn estofada amb ceba morada i maiokimtxi

Plat del dia:
Jo, fideus ramen (noodles) saltats estil thai, amb verdures, entrecuix de pollastre i cacauet. (x2)
També xurrasco amb creïlles torrades gratinades i allioli
[hi ha l'opció de filet de daurada i mitjana (chuletón) de vaca cazurra madurada 20 dies (amb increment de 7 €)]

Per a les postres,
Jo, sorbet de llima (hi ha també de mandarina)
Les xiquetes, mousse de galeta Lotus.
La fruita fresca, s'hi queda.
Café

Total: 18,32 € x 3
Tots els plats estan bons. Bona relació qualitat-preu.
Parlen valencià
------------------
*flaca: Debilitat, inclinació, afició dominant

dissabte, 17 de maig del 2025

Nyas, coca!

Del 12 al 26 de maig, I Ruta de coques valencianes a València
ValenciaSecreta (12/5/25)
PARTICIPANTS
Russafa
Culture: Coca taronja amb salsa de ricotta, pebre i cebollí, porchetta, chimichurri i ruca.
La Chata Ultramarins: La Coqueta -sobrassada fosa, ceba rosa adobada, crispetes de rosta i parmesà a l'almívar de mistela.
Zalamero: Coca vegetariana amb albergínia ratllada, brull, mel-mistela i sriracha.
Bambar: Coca de sardina fumada amb verdures a la flama, ceba adobada i mousse de titaina.
Beirut Russafa: Coca de shawarma amb pollastre marinat, hummus, tomaca, ceba tendra adobada, formatge feta, melassa de magrana, salsa kebab casolana i zaatar.
Cytrus: Coca de bacallà confitat amb ceba caramel·litzada, katsuobushi, oliva meridional i allioli cremat.

Cánovas
A Huevo: Coca amb botifarra de Lleó, ous de guatla, poma, ceba adobada i piparres (opció amb i sense gluten). Massa elaborada per la Tahona de l'Abuelo.

Ciutat Vella
Borgia: Coca amb bearnesa, ceba calfada i anxova López.
Alenar: Coca de corder a baixa temperatura amb mel de pi, piparra, taronja gebrada, anís i puré de moniato.

Cabanyal / Zona del port
Namúa: Coca de tonyina marinada amb soja i cítrics, guacamole, cansalada viada ibèrica, ou escalfat de guatla i algues.
Clementina: Coca de mole poblano amb pollastre, sèsam i ceba morada.
Fets: Coca a la flama amb figatell guisat en olla, codony, allioli i tomaca ratllada.
Barbaritats: Coca de Norcilla amb pasta de botifarra, ceba saltada amb panses, anous fregides i anelles de piparra dolça.

Cada coca costarà 10 euros i inclou una mitjana d'Ambar o copa de vi


El restaurant Namúa (Av. del Port, 271) de Poblats Marítims a València ha obtingut el primer premi de la primera ruta de coques valencianes de València amb una coca amb tonyina marinada amb soja i cítrics, guacamole, cansalada viada ibèrica de bellota, ou escalfat de guatla i algues.




-----------------
nyas, coca: S'usa per a manifestar estranyesa o indignació / per a manifestar la satisfacció perquè algú haja patit una contrarietat.

-------------------

El restaurant LeFou de Sagunt (Castell, 49) ha sigut proclamat guanyador del Concurs Nacional de Coca Creativa celebrat dilluns 26 de maig (2025) a Oliva. La recepta guanyadora, elaborada amb tomaca, taronja i bonítol en escabetx, ha sigut considerada «la millor coca del món» entre un total de 24 propostes.
ValenciaSecreta (27/5/25)

Dijous passat, setmana a terra

dijous, 15 de maig
Improvisem dinaret de dijous aprofitant que no tinc classe de 14 a 15 h, en un lloc propet i conegut: La Tasqueta del Mercat (Mestre Aguilar, 2. Russafa - 633 285 155) 
Triem el MENÚ EXPRESS  (entrant, plat principal, postres i una beguda; també hi ha menú de 19,90€ i de 23,50€)
Ja ho he dit en una altra ocasió ("Tres dones sense pato, mercat"), però és que em fa molta gràcia el que diu eltipoquenuncacenaencasa (6/6/24): "és el Jordi Hurtado de les cartes", amb ben poca variació; "l'ensalada Guixtan, les croquetes, l'ensalada de pollastre, la coca d'anxova i el brownie hi porten més temps que Love of Lesbian anant a Les Arts", hahaha.

Cervesa

ENTRANTS 
Ensalada russa Guitxan
i Ensalada de tomaca, pesto i aladroc en vinagre
[També hi ha: Ensalada fresca de pollastre amb vinagreta de curri, Croqueta de pernil, bolets i tòfona, Creïlles braves amb barbacoa asiàtica i allioli]

PRINCIPALS 
Poké de salmó flamejat
Cachopo amb salsa tàrtara i creïlles

[Altres opcions: Arròs melós, Pollastre torrat amb salsa del seu suc i creïlles, Lasanya d'espinacas i xampinyons o de vaca, Hamburguesa Tasqueta de vedella o vegetal]

POSTRES
Brownie amb anous caramel·litzades 
Llesca de brioix amb ou caramel·litzada

Café (1,50 € x 2)
Aigua Solán de Cabras 0,5 l (2 €)

Total: 17,40 € x 2

No parlen valencià.
Com ja hem dit altres vegades, un lloc que no ix car, on no es menja malament, però que no té res especial.
Espai molt sorollós.

dimecres, 14 de maig del 2025

Tota una vida de Pepicos

dilluns, 12 de maig
Com trobe a faltar el Pepico! Ací he disfutat de dinars o sopars íntims i tranquils i d'altres multitudinaris i antològics. Ací celebrí els 50 i no puc pensar en un lloc millor per fer-ho amb els 60 (Mediterrani, 1, Barri Roca, Meliana - 961 491 346)  
La casa té quasi totes les taules ocupades per dinar (ara només obri al migdia, de dilluns a dissabte), però s'hi respira pau.

Detall de benvinguda: ensalada russa

Pa i oli multivarietal (sobretot arbequina) Finca Varona la Vella, de Sant Mateu (2,10 € x 2)

Aigua (2,65 €)

Copeta de Gaïa (com que ens agrada molt, serà el que ens ofereix després)

Les tradicionals mandonguilles d'abadejo (hui estan un poc molletes, però molt bones; 3 € x 2)

Aladroc fregit (9,50 €)

I com no, les ineludibles potes de sépia amb ceba (10,50 €). Plat gloriós.


Gaïa 2022 
Muscadet DOP, Loira
100% Melon de Bourgogne
28 mesos sobre mare - 12,5% vol.
Jérôme Bretaudeau (IG). Gétigné, Loira, Bretanya
48,50 € (més car en qualsevol lloc)
Brutal. Menta, cítric, fumat, mineral...
[Gaïa és Gea-Gaia, la deessa mare, la Terra]



Gall (gallo de San Pedro, Zeus faver)
amb verduretes,
 (69 €)

Copeta de vi negre detall de la casa
Domaine Charvin Côtes du Rhone 2022
75% Garnatxa Tinta, 10% Monastrell, 10% Syrah, 5% Carinyena
Fruita, especies, pedra... una delícia.




Per a les postres, 
Flam de cassalla (4,35 €)

Maduixes, sense xantillí ni suc de taronja (cosa que causa estranyesa; 5 €)

Café (invitació x 2)

Total: 79,80 € x 2

Parlen valencià.
Tracte immillorable. Lloc recomanable (no cal demanar el peix, però "un dia és un dia", que deia ma iaia quasi cada dia).


dimarts, 13 de maig del 2025

Quin goig de viure!

dissabte, 10 de maig
Ha costat, ja ho crec, però per fi ací el tenim, el dia que hem pogut quedar per a dinar a l'Ausiàs de Pedreguer (Cova Santa, 2). El restaurant obrí a finals del 2023, i l'Ausiàs Signes no deu tindre encara els 30. Prové de família restauradora (el Romeral, Barx) i es formà a l'IES Guillem d'Alcalà de la Pobla de Farnals; prompte va guanyar el concurs Jove Promesa de Le Cordon Bleu i va obtindre una beca per a estudiar-hi pastisseria; treballà com a mestre pastisser al restaurant Saddle de Madrid i al Tatau  d'Osca (estrela Michelin). El Basque Culinary Center el va incloure en la llista dels Cent Joves Talents de la Gastronomia. El 2022 va rebre el premi Pastisser Revelació atorgat per Madrid Fusión.
Ens l'han recomanat, fervorosament, la xiqueta de la Vall i el xiquet de Roca. I està a la Michelin Guide.
Al web tenen un poema de Josep Piera (que nasqué a Beniopa-Gandia en 1947, encara que viu a la Drova-Barx; la Safor)
De dia tot és blanc
Gavines i coloms 
De dia tot és verd 
Figueres i llorers 
De dia tot és blau 
La mar i el cel, dos ulls 
De dia tot és llum 
Finestres i parets 
Quin goig, deu meu, quin goig! Quina vida, Quina pau! 
Però, en entrar-hi, què sona? El "Veles e vents" d'Ausiàs March! Aborronador. Després també escoltem Llach, Serrat, Manel... però xarrant xarrant desconnectem un poc.
Amb què comencem? Amb aigua (Cabreiroà 1 l 4,25 € x 3) i un cava, bé, serà un escumós (D. perd la partida del vermut, I. ha sigut més convincent).
Raventós i Blanc Blanc de Blancs 2022
35% Macabeu, 40% Xarel·lo, 20% Parellada i 5% Malvasia de Sitges
Inox. 15 mesos en botella, sense degollament. 12% vol
Raventós i Blanc. Sant Sadurní d'Anoia
33 € (Aprox. 15,80 €)
Fruita blanca madura, herba, poc de forn. Agradable.


Havíem demanat el menú Valentina (62€; begudes no incloses) [El menú Ausiàs March val 88 € i té dos o tres plats més] Valentina és la filla d'Ausiàs i de Felicia Guerra, cap de sala i gerent. També ens hi atén Betlem Signes (crec).


Quatre Snacks 
- Fetge de conill i agredolç d'aranja
- Pepito farcit de sofregit d'olivada negra i embotit de bufa
- Peix en saladura, rovell curat

- Brou interpretació de l'allipebre, amb pell d'anguila fumada. Extraordinari (i escàs, hehe)


Pa casolà, 
amb oli de Jaén (piqual; La quinta esencia. Jódar). No els para bé, xe!






Quatre Plats
- Polp de roca al vapor amb pebre negre

- Escabetx amb llengua i carxofa rostida. Joc de sabors i textures increïble.

Quina ràbia em fa que tries un vi i precisament siga eixe el que no tenen (Maboi, giró; Aida i Luis Vinyaters, Xaló). Ens proposen el Sensal 2023 DOP València
 70% Garnatxa, 30% Monastrell (2022 Monastrell, Bonicaire, Garnatxa)
10 mesos en roure francés usat. 13% vol.
Javi Revert. La Font de la Figuera
39 € (Aprox. 22,40 €)
Per a mi, molt particular i elegant, encara que tot és subjectiu -no ha triomfat-.

- Sépia de Gandia, brou emulsionat, ratlladura de llima. Novament, ens l'acabem en un sospir. Que bo!


Per canviar del peix a la carn, sorbet de pimentó verd en salmorra. Fresc, potent




- Guatla rostideta
Bona? Boníssima, però jo no hauria posat la poteta al plat (ens han preguntat al principi si teníem alguna intolerància o hi havia algun aliment que no ens agradara, encara que no m'imaginava açò: un poc arriscat; allò de la codorniu no els ho tindrem en compte)








Dues Postres

- Maduixes, vi negre i forment sarraí
Senzill? Extraordinari!



- Xàmbit de pa cremat (fet amb el pa de la casa), mel i vainilla








Ens ofereixen diverses opcions abellidores de vi dolcet. 
Triem:
Gran Fondillón Reserva 1978
Monastrell - 18% vol
Brotons. El Culebron, el Pinós
12 € x 2 (Aprox. 40 € 75 cl.)
Caramel, flors, oxidació. Molt bo
Origen 2019 Alacant
Moscatell d'Alexandria - 14,5% vol.
9 € (Aprox. 32,90 € 50 cl)
Molt original
Sitta Pereiras Dulce 2023
Albariño
Attis. Dena, Meaño, Pontevedra
9 € x 2 (Aprox. 26 € 75 cl)

Petit fours
Pa cremat (o mona, segons per a qui), fet amb mantega de porc; 
crema de xocolate per a sucar-hi.
Café (3 € x 4) i tallat (3,25 €)
Ens ho hem passat molt bé, ens ha agradat molt tot el que hem menjat i com ens ho han servit, i ens han atés beníssim.
Parlen valencià.
El preu del menú em sembla molt raonable. Ara bé, crec que el de l'aigua, el del vi dolcet (ens l'han oferit sense que sabérem el preu de la copa) i el del café encareixen molt l'experiència. Hem passat de 62 € a 92,20 € (95 €). Tot i això, em sembla un lloc recomanable, almenys per a una bona ocasió com aquesta. Ei que sí, germanes?


gastroactitud (11/7/24)
encuinarte (25/1/24)

M'encisa

divendres, 9 de maig

La Poefesta, que ja va per la XX edició, ens torna a convocar a Oliva: Eva Baltasar, Antònia Vicens, Lebogang Mashile, Patxi Zubizarreta, Josep Piera, Benjamín Prado...
Presenta Mario Obrero. 
Actua José Mercé.
Més de 700 persones al voltant de la poesia! I en valencià (també en altres llengües com el basc, l'anglés, l'espanyol...).
L'espai Polivalent no té l'encant del teatre Olímpia, però... Llarga vida!





Després sopem a la coqueria M'encanta (Fonteta de Sòria, 4, Oliva - 960 037 972  fb)

Cervessa (3,30 € x 10)

Compartim al centre:

Tartar de tonyina roja amb cogombre (22 € x 2)

Rosta (torrezno) de Sória (8,50 €)



Coca de pésols, ceba, llonganissa blanca i picada de cacauet (10,50 € x 2). Senzilla, però la trobe extraordinària.

Coca de sobrassada, formatge brie, mel i pebrella (10,50 €)

Pastisset  de cama-roges (un tipus d'escarola, la xicòria) i capellà (5 € x 5)



Com que hi ha qui necessita un puntet dolç, 
pastís de carabassa (9,50 €)

Café: 2,25 €

Total: 30,75 € x 5

Parlen valencià.
Lloc recomanable

dijous, 8 de maig del 2025

Dolços santificats

El Gremi de Forners i Pastissers de València celebra el dia de la Mare de Deu dels Desemparats amb «les Geperudetes», un dolç fet amb amb massa de carabassa i ametla (algunes també cacauet), de forma redona, i sucre setinat per damunt per a recrear la imatge. 
Enguany els beneficis es destinaran als forns artesans afectats per la DANA.
Jo les vaig comprar a Miralles fa molts anys, però no sé des de quan es fan.
Es poden comprar a
  • Forn Llàtzer - Aparici Albiñana, 5, Campanar
  • Forn San Pablo – Av. de l’Oest, 25, Ciutat Vella
  • La Tahona del abuelo – Comte d’Alaquàs, 1, Poblats Marítims / Mercat Central,180/181
  • Forn Masanet – Av. del Cardenal Benlloch, 71, El Pla del Real
  • Pastisseria Monplà  – Pissarro, 32, l'Eixample
  • Forn pastisseria Honduras – Pl. d’Hondures, 6. Algirós
  • Forn València – Sueca, 55. Russafa
  • Forn Velarte – Vicent Puchol, 47, el Castellar-l'Oliverar
Enguany n'he comprat dues xicotetes al forn Vicente Garcia (Regne de València, 6. Russafa), a 2,50 €.
I després una gran al forn València (10 €; al de Garcia valia 9,50 €).
Al dinar del dia de la Mare de Deu, en l'horta, n'han portat del forn Vell de Meliana (no han sabut dir-me el preu, però uns 6 €; amb més carabassa i més sucoseta)
----------------
La imatge de la 'Mare de Déu dels Ignoscents i Màrtirs' va ser esculpida en 1416 amb el beneplàcit d'Alfons el Magnànim, amb una forma molt particular a l'esquena, semblant a un gep -d'ací el nom-; molts diuen que és una mostra de la humilitat de la mare de Déu amb els seus devots, però la veritat és que la imatge es va tallar per a anar tombada durant les processons mortuòries sobre el fèretre, amb el cap reposat sobre un coixí.
---------------------------

Dissabte 3 de maig de 2025 s'ha fet a Piles la presentació oficial de la Coca del Camí del Sant Graal, un dolç artesanal ideat pel mestre pastisser Pepe Cotaina (Gandia): ametla, farina, ratlladura taronja i llima, suc de taronja, carabassa, ous, oli d'oliva i sucre, decorada amb sucre glas antihumitat.



dimecres, 7 de maig del 2025

Quedada de xiques

dijous, 1 de maig

𝗩𝗘𝗥𝗦𝗢𝗡𝗔𝗨𝗧𝗔𝗦 (Ana Sanahuja i Roqui Albero) presenta a la sala Carme Teatre 𝗥𝗲𝗰𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗥𝗲𝗹𝗶𝗴𝗮𝗿𝗲, "una missa escènica contemporània que ens convida a ressonar més enllà del llenguatge. Poesia, música i cos escènic per abandonar-nos al que no es pot dir." Una proposta especial i original.


I després sopem quasi al costat, a La Chica (Av. Burjassot, 58. Marxalenes, la Saïdia - 637 018 605 ), on hi havia el mític Bar Alfredo.
Cervesa per a totes, algunes 0.0.
Compartim:
Creilles fregides
Chica NACHOS: totopos de dacsa, amb formatge cheddar fos, pico de gallo fresc, guacamole, crema agra, jalapeños i cebollí (12?)

Individualment o per parelles, 
Burrito lo Ranchero: arròs, frijoles, formatge derretit, vedella esgarrada, pico de gallo fresc, salsa d'all amb herbes. Molt pesat.
El Patrón: Pa de brioix, formatge cheddar derretit, pulled pork a la planxa amb barbacoa, ceba morada, cogombrets i salsa picant.

Altres hamburgueses, tacos...
[No puc concretar més, no he agafat el compte]
Total: 15,36 € x 5

Si passes per allà... Ara, "Kitchen Gourmet" em sembla un poc atrevit.

diumenge, 4 de maig del 2025

Més de tres dies de Pasqua

Enguany les vacances pasqüeres ens porten a la Pulla, el taconet de la bota italiana, antic Regne de les Dues Sicílies. El nom italià d'aquesta regió deriva del grec Ἰαπυγία (Iapigia), que vol dir 'territori dels iapigis', la tribu que hi habitava en l'antiguitat (en italià Puglia, en tarentí Pugghie, en llatí i espanyol Apulia). 
Com ja és habitual, desdejunem a l'aeroport amb la coca d'anous i panses del forn de la Coca d'Alcúdia que porta Ester (jo no he pogut ni encomanar la del forn de Vicente Garcia ja que, com sempre que guanya, té cues interminables i ja ni m'han agafat la comanda dos dies abans); aquesta vegada ens la mengem a l'aeroport de Bari, perquè a València, amb l'horari que de Ryan, hauria sigut ressopó).

Diuen que els pasticciotti són el desdejuni típic de Salento, sobretot a Lecce; és un dolç de pasta brisa o trencada farcit de crema pastissera; també amb xocolate, ricotta, pistatxo… 



Nosaltres n'hem menjat (1,80 €), però no per desdejunar. Caffè Alvino (Piazza Sant'Oronzo, 30) és el nostre lloc favorit. També recomanen Natale i Martinucci.

Normalment hem desdejunat brioix (2,30 €) o croissant (cornetto; 2-2,30 €)
(cappuccino 2,30 €; latte macchiato 2,50 €)

Giuri'ss i a Cottognata Leccese només els hem donat una oportunitat.

Una proposta diferent és Il caffè con ghiaccio e latte di mandorla, café amb gel i llet d'ametla (també el taste a Alvino)


En aquesta pastisseria on hem anat tantes vegades també hem trobat unes fruitetes semblants a les nostres de Sant Dionís, però no les hem tastades. Són la frutta di Matorana típica de Sicília, massapà d'ametla i sucre.
Durant la Setmana Santa es preparava tradicionalment la puddriche (puddrica, puddicastro, cuddhrure, palummeddre, lu pupu cu l'ovo, scarcelle...), que és la nostra mona (o cocodrilo, com diuen les de la Ribera); decorava les taules el Diumenge de Pasqua, però sobretot es gaudia els dies següents, el Dilluns de Pasqua (lunedi dell'Angelo o Pasqueta) i per a la gent de Lecce també el dimarts, Lu Riu (Qina gràcia que ací també tinguen tres dies de Pasqua, no?). És com un brioix o dònut amb un ou dur al centre, subjectat per dues trenes. "El simbolisme explica una història: Crist, representat per l'ou, s'allibera de les cadenes de la tomba, fent que el significat d'aquest gest siga universal, el renaixement de Crist allibera tots els homes del pecat. Amb el temps s'hi van afegir altres formes: el colom, el conill, el niu..." (la de dalt de la foto, d'Alvino)
Hi ha diverses teories, com sol ser habitual, sobre l'origen de la colomba pasquale (segle VI o VII a Pavia, la Llombardia), però també es diu que és un invent de l'empresa milanesa Motta (Dino Villani), famosa pel panettone (anys 30 del XX). És un dolç en forma de colom, símbol de resurrescció, fet amb farina, mantega, ou, sucre, taronja confitada i ametla). Nosaltres l'hem comprada a Stella (Ernesto Alvino, 20, per Sant'Oronzo; 36 €) i ens l'hem menjada el segon dia de Pasqua en un camp d'oliveres milenàries de formes impossibles, prop d'Ostuni; cada arbre té una plaqueta amb el número i un localitzador GPS. I les xiques ens han portat des de València llonganisseta de Pasqua. Moments únics!
Òbviament, podeu menjar de tot a la Pulla, però la gastronomia és mediterrània, amb forment per a la pasta, oliveres i una gran horta; hi ha formatges emblemàtics com la mozzarella fiordilatte –la de llet de vaca–, la burrata o el caciocavallo. 
Les orecchiette, “orelletes”, són la forma de pasta més típica, i a la via dell’Arco Basso, al nucli antic de Bari, encara podem veure com les fan algunes dones. 

Otranto

Ens les han recomanades “con cime di rapa” (fulles tendres de nap, grelos).

També hi ha “ragù di brasciole”( rotllets de carn amb salsa de tomaca), amb tomaca i stracciatella (el farcit de la burrata, una mescla de massa de mozzarella i nata)...


Fae e fogghie (en dialecte local; fave e foglie en italià) són faves i fulles, fulles de xicoira que es repassen en la paella amb oli, all i vitet i se servixen amb un puré de faves seques. És un dels nostres plats favorits.
L'Arco dei Tipici, Locorotondo
Els cìciri e trya (ciceri e tria en italià), són un plat típic de Salento (extrem sud-est, el vertader taló de la bota), una mescla de pasta amb llegums, en aquest cas, cigrons; aproximadament un terç de la pasta no està cuita sinó fregida, i cruix. 
Il Refugio della buona Stella, Lecce
El pane pugliese, en particular el que es fa en les localitats d'Altamura i Laterza, és famós en tot Itàlia. Es fa amb gra dur, de forma gran,  amb la crosta dura i molt espessa i la molla groguenca i amb grans “forats”. Normalment en serveixen unes llesquetes a taula en un paquetet de paper; va inclòs en el preu del cobert; a nosaltres, no ens agrada massa.
Els taralli són com unes rosquetes; la massa, no fermentada i cuita en el forn, està feta de farina, aigua o vi, oli d'oliva i sal. A vegades s'afigen altres ingredients com a llavors de fenoll, ceba, olives, pebre roig... Aquestes sí que ens agraden, i quan ens les posen amb el pa s'acaben de seguida.

M'han recomanat que taste el rustico leccesse; supose que cadascú el fa a la seua manera; en Alvino, amb mozzarella i tomaca
La focaccia barese s'assembla a la pizza, és una massa de pa molt alta i esponjosa, amb tomaca i olives encara que també pot dur altres verdures, embotits o formatgess. És molt típica de Bari, es pot trobar al lloc més famós: Panificio Fiore, i al carrer.
Parmigiana di melanzane (sembla que és d'origen sicilià), una espècie de lasanya al forn que, en lloc de la pasta, té albergínies fregides i empanades; també porta tomaca, Parmigiano Reggiano i mozzarella.
La Piscialetta es fa amb les restes de massa del procés d'elaboració del pa i a la qual s'afegeix el que hi haja: olives, tàperes, tomaca seca... 
Els panzerotti són com unes panadetes fregides, normalment farcits de tomaca i mozzarella. 
Brasciole pugliesi, rotllets de carn farcits de cansalada viada i formatge d'ovella –pecorino– amb salsa de tomaca. La recepta tradicional és amb carn de cavall, encara que ara s'usa també la de vedella.
Pezzetti di cavallo: trossos de carn de cavall cuinats en salsa de tomaca. 
Polpette al sugo, mandonguilles de carn amb salsa de tomaca
Tiella di riso, patate e cozze: arròs al forn fet amb un sofregit de ceba, tomaca, julivert, all, oli i pa ratllat, al qual s'afigen creïlles i clòtxines.

El nostre primer contacte amb la gastronomia pullesa és divendres en un dinar prop de l'hotel, a
l'Osteria 203 (Viale Francesco Lo Re, 39. Lecce)
Cobert: 3 € x 7
Nèprica Primitivo2024 Puglia IGT
100% Primitivo - 14,5% vol.
8 mesos en inox.
Tomaresca. San Pietro Vernotico, Brindisi
18 € (9 € celler)
Muersi (cigrons amb fulles de nap; 12 € x 2), Ravioli (12 € x 2), Carbonera (14 € x 2), Tortelli della zita (15 €)
Jo, Spada doppia cottura (18 € x 2)
Aigua (1 € + 2 € x 3), cervesa (4 €)
Café: 1 € x 6
Total: 27 € x 7
Santa Maria de Leuca
és el punt més meridional d'Itàlia. Dissabte, després d'un passeget a peu i en barqueta dinem en un xiringuito bastant guiri, però amb vista a la mar esplèndida.
Aigua (2,50 € x 3), cervesa Peroni (2,50 € x 5; 0.0 3 € x 2), vi blanc frizzante 0,50 l (7 €)
Cobert: 2,50 € x 7
Tataki di tonno (16 €), calamari fritti (15 € x 3), zuppetta cozze (clòtxines 13 € x 2); jo, peix del dia: spigola (llobarro, 0 € x 4)
Café: 1,30 € x 4 + 1,60 € + 1,40 €
Total: 23,10 € x 7

La qualitat d'algun producte com el calamar és dubtosa; tornem el plat i al final ens conviden al peix.

De camí de l'aparcament a l'hotel trobem un lloc que ens sembla bé per a sopar: Profumo Divino (Giusti, 6. Lecce).
Cobert: 2,50 € x 7 (inclou pa casolà)
Aigua (2,50 € x 2)
Sire Rosso 2023  Salento IGP
100% Negroamaro  - 13% vol
Mocavero. Arnesano, Lecce
20 €
Caponata (verdures: albergínia, api, tomaca, ceba, tàperes, olives; 8 €), 
tagliere salumi e formaggi (18 €), 
tagliatelle con salsiccia di norcia (14 € x 2), 
tartare di salmone (16 € x 2), 
Jo, tonno scottato (a la brasa; 12 € x 2)

Total: 21,80 € x 7
Lloc agradable

A Otranto, diumenge de Pasqua, dinem al carrer en Agli Angeli Ribelli (Via Immacolata, 20)
Cobert: 2,50 € x 7
Aigua (2,50 € x 3), cervesa (3 € x 6; 3,50 € x 2)
Chardonay Puglia IGP 37,50 cl 
Paololeo. San Donaci, Brindisi
8 €
Formaggi misti locali (10 € x 2)
Linguine frutti di mare (15€ x 4)
Orecchiette cime di rapa (10 €)
Jo, Polpo fave (polp i puré de faves seques; 17 €)
Orata arrosto (18 €)
Tiramisú (6 € x 2), cheese cake (6 €)
Café (1,50 € x 7)
Total: 30,22 € x 7

Lloc turístic, però acceptable

Al costat de l'hotel (Palazzo dei Tolomei) hi ha el restaurant La Cucina di Mamma Elvira (Maremonti, 33), que sempre està ple, i hem hagut de reservar taula per a sopar.
Cobert: 3 € x 6
Aigua (3 € x 2), cervesa Ichnusa (4 € x 2)
Jo, Involtini di melanzane (13 € x 2)
Baccala scottato (17 €)
Polpo crocante (20 € x 2)
Crostino pane pomodori e pecorino (8 €)
Total: 20,50 € x 6

Més normalet del que esperàvem; potser també perquè no tenim fam.

Després de les multituds de Polignano, trobem Monopoli molt tranquil·let; dilluns dinem a Metae (Dell'Erba, 63).
Cobert: no ens el cobren!
Aigua (3 € x 5), cervesa (4 € x 3)
Compartim al centre: 
Crudo di orata marinata comn kimchi di ravanello, panna acida (16 € x 2)

Calzone aperto di sgombro, sponsali e lamponi (cavalla, cebeta i gerds; 16 € x 2)

Zazinto 2023 Negroamaro Salento IGT
100% Negroamaro - 13,5% vol. - 3 mesos en inox
Maseria Cuturi 1881. Manduria, Tàrent
28 €
Cadascú es demana un plat:
Spaghettone, pomodorini, pesto di faglioni, scaglie di cacioricota (15 €)
Ravioli di ricotta e mandorle, bisque di crostacei, tartare di gamberi viola (18 € x 3)
Fileto di ombrina, spinaci all'uvetta, emulsione de aglio nero (22 €)
Stracotto di diaframma di bovino dello chef (20 €)

Jo, Torcinelli (corder), fondo al latte di mandorla (ametla), scalogno (escalunya) (18 €). Ben curiós.


Café (1 € x 6)
Tiramisù a modo nostro (7 € x 2)

Total: 38,29 € x 7

Lloc menudet i agradable.





Locorotondo (Vall d'Itria) és un oasi al costat d'Alberobello. El segon dia de Pasqua -Lu Riu- trobem un raconet molt agradable per dinar a L'arco dei Tipici (Vittorio Veneto, 126), que alhora és botiga.

Cobert: 2,50 € x 7
Aigua (2 € x 2 + 2,50 € x 2), cervesa Nastro Azzurro (2,50 € x 2)
Primaio 2023 Puglia IGP
Primitivo - 13,5% vol.
Cardone Vini. Locorotondo, Bari
18 €

Taralli (6 €), 
Friselline amb paté d'olives negres i verdes, i de rapa (5 € x 2)
Piatto misto lat (8 €)
Burratina (4 € x 4)


Tagliere salumi
(16 € x 2)

Tagliere formaggi (18€)

Fave e Cicorie (9 € x 4; en principi ens sembla una barbaritat, però ens l'acabem tot!)

Café (1,20 € x 7)
Grappa di Aleati (8 € x 3)
Total: 29,28 € x 7

Lloc molt recomanable.





Sopem a Gusto Liberrima all’Ombra del Barocco è il ristorante bar enoteca di Liberrima (centre cultural)

Cobert: 3 € x 7
Aigua (3 € x 3)

Flaminio Negroamaro DOP Salice Salentino Rosato
100% Negroamaro
Vallone. Lecce


Stracciatela di burrata
(12 €)
Sformatino di melanzane (12 €)
Insalata Omega (13 € x 2) i All'ombra del Barocco (12 €)
Tartare di salmone (16 €)

Jo, sagne ritorte integral (14 €)

Sagne 'ncannulate (o torte, o ritorte) és un tipus de pasta fresca que es fa en la zona de Salento, amb farina de gra dur i un poc de sal, que es pasta, s'estira, es talla i s'enrotlla; abans es preparava dissabte perquè era el plat per excel·lència dels diumenges; s'acompanyen amb sugo di pomodoro i alfàbega, i amb ricotta de la zona. 

Total: 20,15 € x 7

Lloc bonic, sí, però restaurant...
Un company m'havia recomanat Il Rifugio della Buona Stella (Leonardo Prato) i l'hem guardat per a l'últim dia a Lecce, dimecres. Ens sorprén que estiga buit.
Cobert: 2 € x 7
Aigua (2,50 € x 3), cervesa (4 € x 3, 43 €), vi negre (4,50 €)
Compartim:
Fritini misti (8 €)
Polpette polpo (8,50 €)
Pure fave (9,50)
Plats:
Maritati (dues pastes "casades": orecchiettte i macarrons) sugu e purpette (10 € x 2) 
Maccheroncini con tocchetti di pesce spada, cime di rape e pomodori (13,50 € x 2) 
Orecchiette rape (10 € x 2)
Jo, m'atrevisc amb el Ciceri e tria (explicat abans; 9,50 €)
Total: 20,58 € x 7
Potser el lloc tingué un passat millor.

El café, al Patria Palace (veure més avant; jo, shakerato -café amb gel agitat- )

Sopem a Vico del Soterranei (Vico del Soterranei, 3)

Cobert: 2,50 € x 7
Aigua (2,50 € x 4), cervesa Ichnusa i Peroni 0.0 (3,50 € x 3)
Compartim Melanzana (13 € x 3)
Conill (18 € x 5)
Jo, Peix del dia (20 €), amb bolets. Boníssim
Tonyina (20 €)

Vico dei Soterranei Primitivo 2022  Salento IGP
18 €

Total: 31,72 € x 7
Lloc molt recomanable
Atenció fantàstica


El primer dia a Bitonto, dijous, dinem a Vinicio (p. Cavour, 13-14)

Cobert: 2 € x 7
Aigua (2 € x 3), cervesa Ichnusa (3 €) i Noam (5 € x 2), calice rosso (5 € x 2 €)
Salumi e formaggi (20 € x 2), 
Sapori d'oriente: spaghettoni di frumento piastrati con verdurine di stagione, uovo strapazzato, salsa teriyaki, sesamo e soffio di zenzero  (14 €), 
Caccio Pepe e tartufo: spaghettone con fonduta di caciocavallo podolico e pepe nero ((15 €), 
Jo, Millefoglie di carciofi (10 €), verdure di stagione (6 €), 
Polletto Stracciatella e tartufo (16 € x 4)
Total: 27,15 € x 7
Lloc de pas

El café ens l'hem hagut de fer al bar del costat, Castello (0,90 € x 7)
 
A la nit anàvem a sopar a l'Artù X Tu, en una "festa" amb formatge Caciocavallo (youtube) i música en directe, però ha plogut i ho han cancel·lat; no ens han pogut avisar, clar, i sense saber on fer cap acabem en un horrilloc: Cartoleria. Food creativity (Giandonato Rogadeo, 7-9. Bitonto)
Cobert: 2 € x 6
Aigua (1 € x 2), cervesa (6 € x 2, 3,50 €), calice rosso (3,50 €) 
Focaccine (4 € x 2), Arancini (horroroses; 5 €), sàndwitx Club Quadrato (11,50 € x 2), Burger Nota di Classe (10,50 €)
Total: 18,20 € x 5
Eviteu-lo!

Sabeu què és una norcineria? El diccionari diu que és una carnisseria de porc, però avui ens la presenten com un lloc de tapes. Divendres, a Matera, dinem en Conzato, diuen que és un "unrestaurant" (Via Fiorentini, 241)
Cobert: 2 € x 7
Aigua (3 € x 4), cervesa (5 € x 6 + 4 €)
Peperoni Cruschi (25 gr. 8 € x 4). Ens tornen bojos; primer en demanem dos i després repetim. Quina textura, quin sabor!
Els peperoni cruschi són un tipus de pimentó no picant originari de la regió de Basilicata, d'un xicotet poble anomenat Senise, i compten amb denominació IGP; localment se'ls coneix com Zafaran. Es cultiven els mesos de febrer i març, es recol·lecten al juliol o agost, es col·loquen sobre una tela i s'exposen al sol 3 dies perquè perden humitat. Després amb fil de niló i agulla es van creant els collarets anomenats “ser-te o nserte” d'aproximadament 1.5 m de llarg que es pengen als balcons o en hivernacles ventilats allunyats de la llum directa (perquè es fan grocs) i exposats a la calor, amb baixa humitat per a evitar el desenrotllament de fongs. Es cuinen en una paella o al forn. 
Jo, Ciambotto materano. Salsiccia pezzente, funghi cardoncelli, uovo strapazzato, olive fritte, finocchietto selvatico , peperone crusco , prezzemolo (llonganissa, bolets, ou, olives, fenoll, pimentó, julivert; 12 € x 2) 

Tagliere misto piccolo salumi e formaggi
(25 €) 
Lucana. Zuppa (sopa) di fagioli, funghi cardoncelli e salsiccia pezzente (15 €) 
Capocollo (salume), stracciatella, melanzane (13 €)
Materana: Pomodorino, basilico, cetriolo, sedano, cipolla rossa, olive, limone, rucola, olio e sale (13 €) 
Tartufo: Pomodorino, sedano, ravanello, funghi, stracciatella, tartufo (16 €)

Café (2 € x 7), amb detall de taralli dolces
Total: 30,29 € x 7

Lloc guiri però recomanable. Atenció amable.

El pa de Matera, amb certificació IGP europea des de 2008, és un pa de massa mare, de varietats de blat locals, com la Cappelli, de procés artesanal (evita l'ús exclusiu de sémola de blat dur). 
Un dia dels que millor hem menjat ha sigut el dinar a Trani, dissabte, a l'osteria Svolta L'Angolo (Elena Comneno, 16), a la terrassa. En un principi, anàvem a La Banchina, al port (via Banchina al Porto, 16), però està tancat i ens han reenviat a aquest lloc, que deu ser el mateix.
Jo no tinc gens clara la diferència, però diuen que un ristorante és un lloc una mica més complet i elegant. La trattoria ofereix un menú de plats variat i casolà. L'Osteria és un lloc tradicional però més dedicat al vi que al menjar; originalment eren llocs on se servia vi, encara que solien tindre també un servei de trattoria senzill, l'equivalent de la nostra "taverna".

Cobert: 3 € x 7
Cistelleta amb bon pa i taralli diversos
Aigua (2,50 € x 4), cervesa Nastro Azzurro (3 € x 5)
Pezza del Vado 2024 Puglia IGP
40% Bombino bianco, 60% Chardonnay  12,5% vol.
Villa Schinosa /Azienda Agricola. Trani
18 € x 2

Compartim:
Fritto Banchina (12 € x 2)

Noci (eriçons; 2 € x 14)

Ostriche (4 € x 7)


Tots demanen Linguine alla Banchina, amb eriçons de mar i gambes (22 € x 6)

Jo, Linguine di kamut con calamaretti, triglie e bottarga (ous de peix; 20 €)

Postres: 
Baba (5 € x 2)
Un bava de rom és un pastisset de llevat saturat en almívar fet amb licor fort, generalment rom, i a vegades farcit de crema batuda o crema pastissera.
Tiramisú (5 € x 2)

Café (2 € x 6)

Total: 49,43 € x 7
Lloc molt recomanable

L'últim diumenge trobem, enmig d'un paisatge preciós i poc habitat, prop de Castel del Monte, un lloc que sembla eixir del no-res (bé, de la gran buscadora i copilota MJ): la masseria Piano del Monaco (Àndria). No ho podíem ni imaginar, i tenim taula. 
Sabem que hi ha un menú únic (40 €). Ens pregunten si tenim pressa. No especialment. I comença el servei.

Aigua (2 € x 2), cervesa (4 € x 5)
Selvato 2020 Puglia IGP
50% primitivo, 50% Aglianico
12 mesos en inox - 13,5% vol.
Colli della Murgia. Gravina in Puglia
18 € (14 € celler)

Pa, mortadel·la, bruschetta, bunyolets, quiche, formatge, pernil, carxofa...



A partir d'ací la cosa comença a anar malament, cada vegada tarden més a traure els plats, suposem que tenim el mateix menú que els del bateig que s'hi celebra i que hem d'acoplar-nos al seu ritme (han començat molt més tard)

fave e cicorie

parmigiana di melanzane

cigrons amb xampinyons i pa (no saben a res); 


dos plats de pasta;

carn (controfiletto di manzo) amb creïlles.

Per a les postres, fruita (taronja, pinya, kiwi), colomba i pastís de crema.

Café

Total: 45,72 € x 7

Massa menjar, de poca qualitat i tres hores que s'han fet interminables.


Algun dia hem sopat a la "casa" de Bitonto (hotel Dimora Bellavista) en la terrassa o protegits en les escales perquè plou)
Tenim olives del mercat de Molfetta; formatges, pa i taralli de Panificio del Porto de Trani; taralli del Fiore de Bari; pernils de la salumeria Giordano Nicola de Bitonto (on també comprem els entrepans per al dinar de dilluns de Sant Vicent a l'aeroport, el dia de "l'apagada espanyola");
vi detall de l'hotel de Lecce (només jo he agafat la botelleta de 37,50 cl)
Negroamaro Puglia IGP, Paolo Leo, San Donaci, Brindisi
Ghiandara "Vigna San Domenico" Castel del Monte DOC
100% Aglianico  - 13,5% vol.
Conte Spagnoletti Zeuli. Àndria (Comprat a l'Azienda Agricola de Giovinazzo)
7 €
L'hotel inclou el desdejuni, encara que la terrassa no està ben adequada per disfrutar-lo tranquil·lament (sobretot  per l'aigua). Ens el deixen mig preparat a la cuineta: café, llet sense lactosa, croissants, dònuts o pastissos, iogurts, panets, suc de mentidetes... 


Una placeta de Lecce molt agradable per a una cervesa o un vinet és al·tró·ve (Via F. d'Aragona, 29)






Per a un Margarita, un Negroni, un Aperol (tot a 13 €), una cervesa o un café Shakerato (5 €), a la terrassa de l'hotel Patria Palace (p. Gabriele Ricardi, Lecce) s'està molt bé, de cara al rosetó de la basílica de la Santa Croce.
La primera vegada, amb el detall d'unes ametles, unes taralli i unes olives.
La segona, hem de demanar les ametles.
Una altra terrasseta que ha triomfat a Lecce per a cerveses i margarites ha estat la del bar dels bessons, el Gemelli (piazzetta Santa Chiara / Piazza Vittorio Emanuele II; cervesa entre 4 i 6 €; Margarita 8 €)












A Bitonto, el nostre lloc favorit per a la cervesa és l'Artù X Tu (pl. Catedral; no lluny de l'hotelet)
Cerveses entre 3 i 4,50 €. Olivetes, taralli i xips d'arròs a 2 €
Llàstima que la pluja impedira la festa del "Caciocavallo Impiccato" amb l'Album d'Autore i música en directe.


Alberobello
és una bogeria d'instagramers. Devia ser bonic en un passat remot. Ens fem un refresquet a 100metricubi (Largo Martellota, 50-51). Jo taste el Crodino, un aperitiu sense alcohol de botànics infusionats que va nàixer, també, en 1965.


Specchia és un poblet encantador, i tenen mestres pastissers i gelaters internacionals. Ens mengem un gelat en la terrassa de Martinucci Laboratory (Umberto I, 14). Al costat hi ha Mille Voglie - Giuseppe Zippo, que té molt premis del seu panettone i una altra terrassa espectacular.
Un altra sensacional terrassa per a un gelat és la d'Il Canaruto, a Giovinazzo (Via Marina, 21), un poblet bonic i, sobretot, tranquil. Diversos gelats (4 € x 5; jo, de llima) i crema de café (3 € x 2); aigua (1,50 € x 2). Servei de taula (3 €) [Crec que el nom no és cap paraula en italià]


A Locorotondo, en mengem a Cuor di panna (Via Porta Nuova, 9) 

I a Bitonto, a Salierno Borgo Antico (p. Cavour, 31). Terrassa bonica, gelats normalíssims (tot i que n'hi ha un original amb figa palera)

Aquesta entrada anava a titular-se "A lo tonto a lo tonto, Bitonto", però a última hora...
Ha estat un viatge ben divertit, però fa somiar a viatjar quan i on no hi haja milions de personetes per metre quadrat.