
dimarts, 26 d’agost del 2025
De visita a cals Banu Isa*
Rentem-nos un poquet
Cervesa (1,90 € x 6) i aigua (1 €)
Pa (1,20 € x 2)
Gilda La Rentaora: papes, olives i aladroc (5,30 €)
Llom de gerra amb escalivada (7 € x 2)
dijous, 21 d’agost del 2025
Teniu solt?
No és que pense anar-hi, però mirar no costa res. Ací hi ha la llista dels preus dels 50 millors restaurants del món, treta de El País (21-8-25)
1. Maido (Lima, Perú). Menú: 288,29 euros
2. Etxebarri (Axpe, Espanya). Menú: 280 euros
3. Quintonil (Ciutat de Mèxic, Mèxic). Menú: 227 euros
4. DiverXO (Madrid, Espanya). Menú: 450 euros
5. Alchemist (Copenhague, Dinamarca). Menú: 724 euros - EL MÉS CAR
6. Gaggan (Bangkok, Tailàndia). Menú: 424 euros
7. Sézanne, Tokio (Japó). Menú: 303 euros
8. Table by Bruno Verjus (París, França). Menú: 480 euros
9. Kjolle (Lima, Perú). Menú: 185 i 240 euros
10. Don Julio (Buenos Aires, Argentina).
11. Wing (Hong Kong). Menú: 217 euros
12. Atomix (Nova York, Estats Units) Menú: 331 euros
13. Potong (Bangkok, Tailàndia). Menú: 168 euros
14. Plénitude (París, França). Menú: 480 euros
15. Ikoyi (Londres). Menú: 402 euros
16. Lido 84 (Gardone Riviera, Itàlia). Menús: 140 i 160 euros
17. Sorn (Bangkok, Tailàndia). Menú: 192 euros
18. Reale (Castel di Sangro, Itàlia). Menú: 230 euros
19. The Chairman (Hong Kong).
20. Atelier Moessner Norbert Niederkofler (Brunico, Itàlia). Menú: 320 euros
21. Narisawa (Tokio, Japón). Menú: 397 euros
22. Sühring (Bangkok, Tailàndia). Menú: dinar, 128 euros; sopar, 207 i 260 euros
23. Boragó (Santiago de Xile, Xile). Menú: 164 euros
24. Elkano (Getària, Espanya). Menú: 195 euros
25. Odette (Singapur). Menús: 246 i 333 euros
26. Mérito (Lima, Perú). Menú: 167 euros
27. Trésind Studio (Dubái). Menú: 315 euros
28. Lasai (Río de Janeiro, Brasil). Menú: 217 euros
29. Mingles (Seúl, Corea del Sud). Menú: almuerzo, 186 euros; cena, 249 euros
30. Le Du (Bangkok, Tailàndia). Menús: 120 i 147 euros
31. Le Calandre (Rubano, Itàllia). Menú: 280 euros
32. Piazza Duomo (Alba, Itàlia). Menús: 290, 350 y 500 euros
33. Steireck (Viena, Àustria). Menú: 245-265 euros
34. Enigma (Barcelona). Menú: 240 euros
35. Nusara (Bangkok). Menú: 159 euros
36. Florilège (Tokio, Japó). Menú: dinar, 70 euros; sopar, 134 euros
37. Orfali Bros (Dubái).
38. Frantzén (Estocolm, Suècia). Menú: 493 euros
39. Mayta (Lima, Perú). Menú: 241 euros
40. Septime (París, França). Menú: dinar, 85 euros; sopar; 135 euros
41. Kadeau (Copenhague, Dinamarca). Menú: 496 euros
42. Belcanto (Lisboa, Portugal). Menú: 250 euros
43. Uliassi (Senigallia, Itàlia). Menús: 250 y 270 euros
44. La Cime (Osaka, Japón). Menú: 206 euros
45. Arpège (París, França). Menús: 260 euros i 420 euros
46. Rosetta (Ciutat de Mèxic, Méxic).
47. Vyn (Skyllinge, Suècia). Menú: 359 euros
48. Celele (Cartagena, Colòmbia).
49. Kol (Londres). Menú: dinar, 110 euros; sopar, 214 euros
50. Jan (Munich, Alemania). Menú: dinar, 305 euros; sopar, 355 euros
diumenge, 17 d’agost del 2025
Los Gómez i las Rodríguez
Abans, dinem a Los Gómez (passeig Colom, 34. Platja de la Pobla de Farnals - 647 869 378) [anteriorment era Bandera Azul. A València, en Correus i Sant Vicent] No tenim taula a l'ombreta cara a la mar, sinó cara al passeig; fa calor.
Una cervesa fresqueta (doble Amstel 3,40 €; Águila sense filtrar 3,90 €), sense detall de benvinguda.
acabem el dia a l'orxateria Vida (partida de Saboia, 6. Alboraia), amb una llima granissada (3 €; orxata 3,50 €)
dijous, 14 d’agost del 2025
Vallejant again
Cacauets, pa amb tomaca i allioli; ensalada de tomaca i alficòs;
No, encara no havia penjat la foto del desdejuni cara a la Foradà: café amb llet, fruita fresca, pa casolà d'Inés torrat, tomaqueta de casa, oli, melmelada, iogurt...
Per a dinar, Inés ens prepara un plat ben especial: quinoa roja amb brou de peix i gambetes. Espectacular.
dijous, 7 d’agost del 2025
L'encís de l'oliveta
Papes Escrivà (Oliva), servides amb unes clòtxines en escabetx La Curiosa (9,95 € 8-12 peces), extraordinàries, que porta Imma.
[No sé què significa "argolí", potser és una partida de Moixent. Al DCVB trobe que és "Pica on depositen la pasta per fer paper"; en la història de la llengua es produeixen molts balls de consonants. L'argorí seria "Sitja per estojar ordi" i alforí, "Departament que hi ha en l'almàssera i serveix per depositar-hi les olives" o "Cadascun dels casells, en els graners".]
Aladroc casolà. Extraordinari, de grandària, de preparació, de sabor...
Petxines (les tellines de l'Horta)
Postres: trifle de compota de poma, xia, nabius, figues i iogurt grec.
El trifle són unes postres, distribuïdes en capes, elaborades a partir d'una crema pastissera (o nata), fruites, bescuit o massa de pa de pessic, suc de fruites...
Aperitiu
Sembla que baixem de divisió si passem a parlar del desdejuni, però ja sabeu que jo, per un desdejuni cara a la mar, M A T E!
No farem del negre groc*
Aigua (2 €)
Una copeta de vi. No ens aclarim amb el xic que ens atén, al final fa el que vol (Rioja Selva Nevada -Vino Villota, Laserna, Àlaba- 4,50 € x 2; aprox. 10,22 € 75 cl; Viña Zorzal Garnatxa Zorzal Wines. Corella, Navarra - 4 €; aprox. 7,80 € 75cl).
Gilda de piparra i anxova (2,50 € x 2)
diumenge, 3 d’agost del 2025
Si teniu gana...
Empastraminant-nos
Vos xiulen les orelles?
Reseu o treballeu?
La primera experiència francesa (exceptuant les àrees de servei i la fruita i empanadetes que portem de casa) és de camí, a la platja de Cotlliure, en un taulell fantàstic cara a la mar: La Voile (9 route de Port Vendres). Comencem amb un rosat, Le rosé de mon père (Domaine Piétri Géraud AOP Collioure; 50% Grenache noir 40% Syrah - 10% Mourvèdre; 13% vol. 4,5 € x 2; aromàtic, fresquet, ens agrada molt). Com que s'hi està tan bé, continuem amb un negre (La Tramontane, Domaine Comelade, Estagell, Rosselló; 3,5 € x 2), que no ens agrada tant, i unes anchois amb pimentó (12 €), que per a nosaltres són aladroc.
Parlant de desdejunis, entrem en una altra qüestió controvertida: pain au chocolat o chocolatine? (geo.fr; mapa a france3) No t'equivoques en demanar-ho a la boulangerie!!! La més estesa és la primera denominació; la segona resisteix a la zona sud-oest. Per a nosaltres és una napolitana de xocolate (allà en diuen viennoiserie als productes de massa fermentada dolça). A Lió en demanem a Black Lotus (pain au chocolat, clar); jo, café amb llet i croissant.
Continuant amb els dolços, no ens hem resistit al suisse ("pantin"), una galeta de mantega amb flor de taronger en forma de soldat, especialitat de la ciutat de Valença (Drôme) des de fa més de 200 anys (el menut, 4,90 €)
Compartim un plat amb cosetes típiques:
A Arles, tot i que no podem entrar a les exposicions del Festival de Fotografia, hi ha molt d'ambient als carrers. Després d'un passeget, ens abelleix una picadeta; en una pissarra d'un bar (Le Pitchounet. 2 Rue 4 Septembre) llegim que tenen tellines, però no tenen quasi de res; ens conformem amb unes cerveses Grimbergen (4 € x 3), un miserable fish and chips (16 €) i un filet de tonyina (18 €).
Total: 15,34 € x 3
No caldria ni ressenyar-lo