dimarts, 26 d’agost del 2025

De visita a cals Banu Isa*

dissabte, 23 d'agost
Un regalàs d'amigues (gràcies a l'Àngel d'una d'elles) ens porta a sopar al xiringuito olalá (carrer de la Manta, 7. Cala Baladrar, Benissa). És guiri? Sí, però s'hi està molt bé; el lloc és boniquet i, encara que ja no es veu massa, es nota la presència de la mar.

Aigua (3,50 €) i cervesa (3 € x 3)
Compartim al centre:

pa amb tomaca i allioli (5 €)

Peixet fregit (24 €)

Tartar de tonyina (24 €)

Calamar a la planxa (25 €)

Tot està molt bo (molt més del que podríem esperar en un baret guiri de platja).

Total: 30,17 € x 3
Parlen valencià

Hi ha música en directe i la gent s'anima a ballar.

Un lloc recomanable, i més encara per desdejunar, perquè la vista és preciosa, amb el penyal al fons i l'aigua cristal·lina.
Hi ha altres cales que val la pena conéixer, com la Fustera, la Llobella, l'Advocat i, sobretot, la dels Pinets; totes es poden anar disfrutant seguint el Sender Ecològic de Benissa, al llarg del qual hi ha tauletes a l'ombra per gaudir de la vista i d'un bon pícnic, com el que hem fet nosaltres.
A cala Fustera hi ha el bar restaurant Mandala (que pensem que no té res a veure amb el d'Oliva), un lloc bonic per fer-se un café si no tens pressa

També ens hem fet un bon aperitiu a la piscina i, com no, un café amb llet per desdejunar amb la mar de fons.
G R À C I E S !!
-------------------
* Benissa < Banu Isa (llegendarivalencià)

Rentem-nos un poquet

divendres, 22 d'agost
Un altre pensat i fet (tot i que ara que ja no soc centre em costa un poquet més) em porta a La Rentaora (plaça Mossén Sorell, 11. El Carme, Ciutat Vella) a hora de forasters, 20,15 h; dins, que fora fa molta calor.
Cervesa (1,90 € x 6) i aigua (1 €)
Compartim al centre:
Pa (1,20 € x 2)

Gilda La Rentaora: papes, olives i aladroc (5,30 €)

Ensalada russa d'albergínia (4,80 €)

Llonganissa de pagès (4,50 €)

Llom de gerra amb escalivada (7 € x 2)

Total: 11,80 € x 4
No parlen valencià.

Abans el lloc tenia un poc més d'encant; ara és massa guiri, i tens temps limitat a taula, però està bé, amb plats senzills però bons.



dijous, 21 d’agost del 2025

Teniu solt?

 No és que pense anar-hi, però mirar no costa res. Ací hi ha la llista dels preus dels 50 millors restaurants del món, treta de El País (21-8-25)

 1. Maido (Lima, Perú). Menú: 288,29 euros 

 2. Etxebarri (Axpe, Espanya). Menú: 280 euros 

 3. Quintonil (Ciutat de Mèxic, Mèxic). Menú: 227 euros 

 4. DiverXO (Madrid, Espanya). Menú: 450 euros 

 5. Alchemist (Copenhague, Dinamarca). Menú: 724 euros  - EL MÉS CAR

 6. Gaggan (Bangkok, Tailàndia). Menú: 424 euros 

 7. Sézanne, Tokio (Japó). Menú: 303 euros 

 8. Table by Bruno Verjus (París, França). Menú: 480 euros 

 9. Kjolle (Lima, Perú). Menú: 185 i 240 euros 

 10. Don Julio (Buenos Aires, Argentina). 

 11. Wing (Hong Kong). Menú: 217 euros 

 12. Atomix (Nova York, Estats Units) Menú: 331 euros 

 13. Potong (Bangkok, Tailàndia). Menú: 168 euros 

 14. Plénitude (París, França). Menú: 480 euros 

 15. Ikoyi (Londres). Menú: 402 euros 

 16. Lido 84 (Gardone Riviera, Itàlia). Menús: 140 i 160 euros 

 17. Sorn (Bangkok, Tailàndia). Menú: 192 euros 

 18. Reale (Castel di Sangro, Itàlia). Menú: 230 euros 

 19. The Chairman (Hong Kong). 

20. Atelier Moessner Norbert Niederkofler (Brunico, Itàlia). Menú: 320 euros 

 21. Narisawa (Tokio, Japón). Menú: 397 euros 

 22. Sühring (Bangkok, Tailàndia). Menú: dinar, 128 euros; sopar, 207 i 260 euros 

 23. Boragó (Santiago de Xile, Xile). Menú: 164 euros 

 24. Elkano (Getària, Espanya). Menú: 195 euros 

 25. Odette (Singapur). Menús: 246 i 333 euros 

 26. Mérito (Lima, Perú). Menú: 167 euros 

 27. Trésind Studio (Dubái). Menú: 315 euros 

 28. Lasai (Río de Janeiro, Brasil). Menú: 217 euros 

 29. Mingles (Seúl, Corea del Sud). Menú: almuerzo, 186 euros; cena, 249 euros 

 30. Le Du (Bangkok, Tailàndia). Menús: 120 i 147 euros 

 31. Le Calandre (Rubano, Itàllia). Menú: 280 euros 

 32. Piazza Duomo (Alba, Itàlia). Menús: 290, 350 y 500 euros 

 33. Steireck (Viena, Àustria). Menú: 245-265 euros 

 34. Enigma (Barcelona). Menú: 240 euros 

 35. Nusara (Bangkok). Menú: 159 euros 

 36. Florilège (Tokio, Japó). Menú: dinar, 70 euros; sopar, 134 euros 

 37. Orfali Bros (Dubái). 

 38. Frantzén (Estocolm, Suècia). Menú: 493 euros 

 39. Mayta (Lima, Perú). Menú: 241 euros 

 40. Septime (París, França). Menú: dinar, 85 euros; sopar; 135 euros 

 41. Kadeau (Copenhague, Dinamarca). Menú: 496 euros 

 42. Belcanto (Lisboa, Portugal). Menú: 250 euros 

 43. Uliassi (Senigallia, Itàlia). Menús: 250 y 270 euros 

 44. La Cime (Osaka, Japón). Menú: 206 euros 

 45. Arpège (París, França). Menús: 260 euros i 420 euros 

 46. Rosetta (Ciutat de Mèxic, Méxic). 

 47. Vyn (Skyllinge, Suècia). Menú: 359 euros 

 48. Celele (Cartagena, Colòmbia).

 49. Kol (Londres). Menú: dinar, 110 euros; sopar, 214 euros 

 50. Jan (Munich, Alemania). Menú: dinar, 305 euros; sopar, 355 euros

diumenge, 17 d’agost del 2025

Los Gómez i las Rodríguez

dissabte, 16 d'agost
La calor és afixiant, i em conviden a un banyet a la piscina, així que no em faig pregar.
Abans, dinem a Los Gómez (passeig Colom, 34. Platja de la Pobla de Farnals - 647 869 378) [anteriorment era Bandera Azul. A València, en Correus i Sant Vicent] No tenim taula a l'ombreta cara a la mar, sinó cara al passeig; fa calor.
Una cervesa fresqueta (doble Amstel 3,40 €; Águila sense filtrar 3,90 €), sense detall de benvinguda.
Compartim al centre:

ensalda russa (8,60 €)

aladroc fregit (12,20 €)

sepionet a la planxa (16,60 €)

Aigua 1 l (3,90 €)
Total: 24,10 € x 2
El servei és atent; el lloc no té res especial, però el menjar és acceptable.
No parlen valencià.

El café, ens el fem a Glassol; dins, que a la terrassa fa molta calor. També cau un gelat de xocolate.
Una piscineta, una xarradeta a l'ombra d'un bon arbre, i

acabem el dia a l'orxateria Vida (partida de Saboia, 6. Alboraia), amb una llima granissada (3 €; orxata 3,50 €)
Llàstima que a la part que fa bon airet no tenim taula per a dos. És un lloc preciós, al costat del barranc, enmig de l'horta.
Parlen valencià.
No accepten targeta de crèdit


dijous, 14 d’agost del 2025

Vallejant again

Benialí està en festes i jo enguany les visc en directe, des de Benitaia.
divendres 8 d'agost
Dinem a casa (a pesar de l'hora horada en què arribe), amb un pollastret en escabetx boníssim i formatges deliciosos; i una copeta de vi.
Sopem al Nou Tarrassó (Carretera, 2. Benialí - 966 406 726), que en aquesta ocasió festiva només ofereix menú:

Cervesa i copeta de vi.

Cacauets, pa amb tomaca i allioli; ensalada de tomaca i alficòs; 

creïlles braves, finetes, amb pell; bones, però llàstima de salses;

xampinyó;

ensalada russa amb polp;

croquetes de bolets;

costelletes.

Per a les postres, alguna es menja un gelat, i ja comencem amb el burret amb llima. Diuen que el nom de burret fa referència a una marca de café licor, Sancho, que té com a logotip l'animal (una de les marques més coneguda és Cerol)

No sé quant val perquè em conviden.
Un lloc molt i molt recomanable, sobretot si vas amb les valleres d'adopció. 

És tot un espectacle veure com la More ix esperitada de la cuina, amb davantal i tot, per posar-se al cap de la seua filada mora (Ben-Templaes) brandant l'espasa.
La festa continua amb l'orquestra Matrix Band (Canals) i més burret.

dissabte, 9 
Poc temps per descansar, que a les 10 h. hem quedat a esmorzar al bar Isa un grupet de dones (Carretera, 5. Benialí - 966 406 573).
Que bé, ací no ha arribat la moda de l'esmorzaret!
Entrepà, olives, cacaues i una beguda: 7,50 €. 
La majoria, vi amb gasosa (llimonà); alguna cervesa i aigua.
El meu entrepà, l'especial Isa: pit de pollastre, ceba caramel·litzada, cansalada viada, formatge, lletuga. Llàstima de pa!
És divertida l'anècdota del café: quan estan prenent la comanda, van per cinc i no n'hi ha cap igual; el xic diu que qui repetisca, paga, i Fina demana un cremaet (2 €), tot i que volia un tallat (1,70 €)

Ja només dinem fruita.


El sopar d'avui és el motiu d'aquesta escapada. Carme m'havia parlat moltes vegades de la trobada anual a l'ermita del Sant Crist de Planes, on veurem una posta de sol magnífica per una banda i l'eixida de la lluna plena per l'altra. Cadascú porta el que vol i es comparteix tot a taula: cervesa, vi; cacau; ensalada de llentilles, salmó, mango i curri; polp en salsa -espectacular-; pebreres amb sangatxo*; tabulé; mandonguilles de carn amb tomaca; ensalada russa... (lamente no tindre fotos dels plats)
Muriel Reserva 2014 Magnum DOCa Rioja
Tempranillo - 13% vol.
9 mesos en roure francés i 24 en botella
MurielWines. Elciego, Àlaba
Aprox. 30 €
Prunes negres, espècies, tabac, torrats... Rioja.

*És un plat típic de la Marina (entra en la categoria de mulladors), amb pimentons, tomaca, tonyina...
El sangatxo és "la saladura que s'elabora amb la part de menys qualitat de la tonyina, rogenca i fibrosa, i que després d'adobada té un color marró fosc".

Per a les postres hi ha flam d'ametla i coques, tot casolà.
diumenge, 10

No, encara no havia penjat la foto del desdejuni cara a la Foradà: café amb llet, fruita fresca, pa casolà d'Inés torrat, tomaqueta de casa, oli, melmelada, iogurt...
Sabeu que no vull saber res de les festes amb bous, però a Benialí celebren una festa ben divertida, a les 12 h., amb un Sant Fermí de carn i ossos, amb Entzun arren San Fermin i correbou (encierro) i tot -el bou és de mentidetes-; una festa ben multicultural, amb quatribarrades, banderes basques, palestines, camisetes blanques, mocadors rojos, moros, cristians, txapela, barret de palla, dolçaina i tabal, tambors, pasdobles, cervesa, cassalla, café...

Per a dinar, Inés ens prepara un plat ben especial: quinoa roja amb brou de peix i gambetes. Espectacular.

Abans, un Negroni Jarabe de Palo, amb clòtxines en escabetx, papes, formatges -amb pera o no-...










A boqueta nit encara ens queda la desfilada cristiana i mora (Mallorquins, Absentins; Ben-Templaes, Ben-Beguts) i Aurora ens trau cadira a la porta de l'Isa i ens convida a un vinet blanc, amb cacaus, quicos i olives. 
Gràcies, boniques.
--------------
vallejar és "fer un vall, una excavació"; avallar és "davallar, baixar";  però podrien ser "gaudir de la Vall, no?

dijous, 7 d’agost del 2025

L'encís de l'oliveta

dimarts, 5 d'agost


No, no celebrem res especial i ho celebrem tot. Mai donarem prou les gràcies per aquests momentets i les personetes que la vida posa en el nostre camí. 

Anna ens convida a la seua caseta de la platja d'Oliva, i abans d'anar-hi ja ens ha enviat el menú que ens prepararà per dinar.
Parem taula de dia de festa grossa.
Aperitius

Cerveseta Estrella Galicia

Papes Escrivà (Oliva), servides amb unes clòtxines en escabetx La Curiosa (9,95 € 8-12 peces), extraordinàries, que porta Imma. 
[En alguns llocs en diuen patallones, nom format amb el principi d'un ingredient i el final de l'altre, en espanyol. A Novelda en diuen "xanxullo", però amb més ingredients com aladroc, olives, berberetxos...]

Alícia porta olivetes del mercat de Russafa 
i panets diversos.


Dora porta oli de Moixent
AOVE Sant Pere ArgolíGrossal, Arbequina-Blanqueta, Picual i Manzanilla  (9,30 € 50 cl)
AOVE Sant Pere Nº 1. Grossal (15,80 € 50 cl). Al web podeu consultar la quantitat de premis que ha obtingut

[No sé què significa "argolí", potser és una partida de Moixent. Al DCVB trobe que és "Pica on depositen la pasta per fer paper"; en la història de la llengua es produeixen molts balls de consonants. L'argorí seria "Sitja per estojar ordi" i alforí, "Departament que hi ha en l'almàssera i serveix per depositar-hi les olives" o "Cadascun dels casells, en els graners".]

Aladroc casolà. Extraordinari, de grandària, de preparació, de sabor...

Petxines (les tellines de l'Horta)

Amanida de meló d'Alger, nabius, formatge feta, ruca, pipes de carabassa... Tan fresqueta, tan bona i tan especial...! (amb condiments encisadors, quasi màgics)



Tataki de tonyina amb sèsam

Mestres Rosat
DO Cava
Trepat, Monastrell, Garnatxa
36 mesos de criança - 12% vol.
Mestres. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 20 €
Mira, sí, ens ha pegat pel rosat! Suau i amb caràcter alhora.




Directament des d'Arle, i de la mà d'Imma,
La Prometteuse 2022 Côtes du Rhône
Grenache blanc, Viognier, Roussanne, Clairette.
Domaine de l'Odylée. Viaulés, la Valclusa, Provença-Alps-Costa Blava
14 €
Fruita de pinyol, herbes. Molt agradable.

Plat principal: lasanya de marisc. Tot comprat en la pescateria de confiança de la saforenca. Espectacular. No hauríem de poder més, amb tot el que hem menjat, però el desig ens pot, i repetim fins que no en sobra ni una engruna.

Château Hourtin-Ducasse 2019
Bordeaux, Haut-Médoc
Cabernet-sauvignon 50%, merlot 43%, cabernet franc 5%, petit verdot 2% 
12.5% vol.
Château Hourtin-Ducasse. Sent Sauvador, la Gironda
22.464 botelles 
Aprox. 21 €
Fruites negres, sotabosc, espècies; franceset.

Postres: trifle de compota de poma, xia, nabius, figues i iogurt grec.
Sí, també ens l'acabem, estem en trànsit (en trance s'entén millor).

El trifle són unes postres, distribuïdes en capes, elaborades a partir d'una crema pastissera (o nata), fruites, bescuit o massa de pa de pessic, suc de fruites...

Que hem acabat? Hehe, encara queda el pastís de poma i la coca de carabassa que porta Ali.




dimecres, 6 d'agost

No estava previst, però ens hi quedem i toca tornar a dinar. 
Vos pensàveu que la xica no tindria avio? I tant, agafa la seua llibreteta, elabora el menú i continua sorprenent-nos.

Aperitiu
Papes, olives i fuet


Comencem amb una vetorineta* de puntilles (calamaronets). M'hi suque tot el pa que queda; que bo!!!
*Gràcies a Anna i al blog La parla d'Oliva, sé que vetorino és la pebrera, o el vitet.

Continuem amb una de les triomfadores d'ahir, l'amanida de meló d'Alger amb formatge feta




Blanco Nieva Martúe Verdejo 2024
DO Rueda
100% Verdejo - 13% vol.
Martúe. La Guardia, Toledo
8,50 €





I acabem amb uns Spaghetti aglio et olio e pomodorini. Mmmmmm
Encara hi ha postres, gelat de xocolate


Sembla que baixem de divisió si passem a parlar del desdejuni, però ja sabeu que jo, per un desdejuni cara a la mar, M A T E!

Café amb llet, pa torrat amb oli de Moixent, fruita fresca, iogurt grec, coca de carabassa, pastís de poma... Buf!


 





Un lloc que no coneixia és el Nàutic d'Oliva, i hi anem a fer un café o un refresc, que acaba sent una aigua amb gas Pellegrino. S'hi està tan bé, cara a la mar i al Montgó!

Passejos, xarrades, exquisideses... Quin luxe! G R À C I E S, Anna!

No farem del negre groc*

dilluns, 4 d'agost
Pensat i fet, quedem a sopar per Benimaclet, a La Negri (Albocàsser, 27 - 644 073 209 / 960 152 819); tenim taula al carrer; fa bona temperatura.
Aigua (2 €)
Una copeta de vi. No ens aclarim amb el xic que ens atén, al final fa el que vol (Rioja Selva Nevada -Vino Villota, Laserna, Àlaba- 4,50 € x 2; aprox. 10,22 € 75 cl;  Viña Zorzal Garnatxa Zorzal Wines. Corella, Navarra - 4 €; aprox. 7,80 € 75cl).
Compartim al centre:
Gilda de piparra i anxova (2,50 € x 2)
(Hi ha una Gilda Reial, amb carabassa, tomaca seca... però que no porta anxova ni aladroc i no la volem)

Stracciatella, sardina fumada i pistatxos. Fresqueta i agradable (15,50 €)

Ou 65º, parmentier de tòfona i cecina cruixent, servit en una closca d'ou molt graciosa (9,50 €) 

Albergínia torrada, amb miso, formatge feta, tomaca seca i olives negres picants. Plat deliciós, saborós, imprescindible (11 €)

Pastís de formatge (tarta Alfredo; 6,50 €); està bo, encara que jo, com sempre, eliminaria tots els extres, en aquest cas, neula desfeta.
Total: 31,25 € x 2

No parlen valencià
Lloc recomanable, tot i que han multiplicat la capacitat x10 i el lloc ja no té l'encant inicial
------------------
*fer del negre groc: Fer veure una cosa per una altra.

diumenge, 3 d’agost del 2025

Si teniu gana...

diumenge, 3 d'agost
M'havien promés un banyet a la piscina abans, però els fa peresa i anem directament a dinar a Apetito (Pl La Font,5. Nàquera - 623 295 683)
Hi ha la possibilitat de reservar algun arròs, però decidim picar. 
Aigua gran fesca (3 €) i menuda natural (1,50 €)

Compartim al centre:

Pa amb tomaca i allioli (3,90 €)

Creïlles braves Apetito (8,90 €). Ben fregidetes, amb una bona tomaqueta dolça, però poc braves.

No tenen tellines, tot i que no avisen abans. Les canviem per calamaronets amb allets i faves -que no calen- (16,90 €)



Rostes (torrezno; 11,90 €)

Fartó templat amb sobrassada i formatge (9,90 €). No sé què esperavem, però és molt normalet.

Total: 18,67 € x 3
No parlen valencià


Empastraminant-nos

divendres, 1 d'agost
Au, a celebrar que comença l'agost, per exemple. Havia llegit a la Guía Hedonista l'article "Pope Deli: el ultramarinos “a la neoyorquina” al que culparás de tu adicción a las burguers de pastrami", i com que ho passàrem tan bé al Katz's Deli de Nova York i ens agradà tant el sàndwitx de pastrami, tenia ganes de vindre al Pope Deli (Gran Via Marqués del Túria, 12. La Gran Via, l'Eixample - 687 029 576). No reserven taula, però a les 21 h en tenim per sopar.
Com que hi arribe la primera, demane la companyia d'un vermut (PicoFino; 4,50 €), servit sense cap detall.
Compartim uns plats al centre:
Xips de moniato amb salsa de iogurt (4,90 €). M'agraden.
Coleslaw: ensalada americana de col amb salsa de maionesa i iogurt (6,90 €); correnteta.
Sàndwitx de pastrami (16,90 €); em decep un poc; hi falta contundència, sabor.
Pope Trastévere: mortadel·la italiana amb pistatxo, ricotta, pesto verd, ruca (9,95). Excel·lent, no vos el perdeu.

No caldria, però compartim dues postres:
Pope Sweet Ball Mantecado: brioix amb gelat de crema, base de crema de cacau, almívar de llet i guarnició (7,90 €)

Pope Cheesecake: pastís de formatge amb caramel salat i guarnició (toppings) de Filipinos (que, per a mi, sobren) (5,90 €)

Total: 22,45 € x 3

No ho esperèvem però sí, parlen valencià.


Vos xiulen les orelles?

diumenge, 27 de juliol
Dia no oficial de l'aniversari de la mare (al DNI figura l'endemà) i ens convida, a les xiquetes i a mi, a dinar. Hem triat Casa El Pito (Lledoner, 10. Meliana; el primer Pito, sí  fb), encara que hem tingut algun problemeta per reservar: la dona no volia perquè diu que la gent cancel·la a última hora o senzillament no hi va; al final ho fa, però quan hi arribem no hi ha reserva, encara que tenim taula, en un salonet on estem soles.
Sense detall de benvinguda.
No hi ha carta, ens diuen que perquè estan a punt d'anar-se'n de vacances, i canten l'oferta.
Porten pa amb tomaca sense haver-lo demanat (5,90 €)
Refrescs (2,90 € x 3), cervesa amb i sense alcohol (2,90 € x 3), aigua

Calamars a la romana (13,90 € x 2)

Calamaronets amb allets tendres (14,90 € x 2)

Sépia a la planxa (13 € x 2)

Massa cefalòpode, no? 

Tellines (11,90 € x 2)



Pa valencià (amb pernil; 9,90 €)

Flauta (amb sobrassada i cansalada; 8,90 €) Molt bo

Mereixen la pena.

Per a les postres, compartim un pastís de formatge i un de tres xocolates (5,90 € x 2; per a mi, prescindibles; no sé si són de Quatre Cantons)
Se m'ha oblidat el ciri per bufar!!!

Café (1,40 €), del temps (1,50 €), tallat (1,70 €)

Total: 27,65 € x 6
Parlen valencià

Ho hem passat bé, clar, però no hem estat ben orientades a l'hora de triar; sobra menjar i ix un poc car.

PER MOLTS ANYS, mare! 🎉🎂

Reseu o treballeu?

Ja se sap, el món està ple de dilemes o disjuntives: dos peixets o tres, Newman o Redford, Jeckyll o Hyde, clòtxina o mejillón, truita de creïlla amb o sense ceba, estudias o trabajas?... i a Lió, reses o treballes. Fourvière és el turó situat a l'oest de la ciutat, i és la colline qui prie (que resa), o la montagne mystique segons Jules Michelet; és el lloc més antic, i hi ha el Vieux Lyon. L'altre turó és el de la Croix-Rousse, la colline qui travaille, on vivien els canuts, els treballadors de la seda. El cas és que hi hem passat uns dies i hem gaudit del dos turons, dels dos rius, del bouchons, de l'amistat... amb una cicerone excepcional.
Què hem menjat i begut?

La primera experiència francesa (exceptuant les àrees de servei i la fruita i empanadetes que portem de casa) és de camí, a la platja de Cotlliure, en un taulell fantàstic cara a la mar: La Voile (9 route de Port Vendres). Comencem amb un rosat, Le rosé de mon père (Domaine Piétri Géraud AOP Collioure; 50% Grenache noir 40% Syrah - 10% Mourvèdre; 13% vol. 4,5 € x 2; aromàtic, fresquet, ens agrada molt). Com que s'hi està tan bé, continuem amb un negre (La Tramontane, Domaine Comelade, Estagell, Rosselló; 3,5 € x 2), que no ens agrada tant, i unes anchois amb pimentó (12 €), que per a nosaltres són aladroc.
Per a sopar busquem un lloc de cuina local, però no tenim massa sort: 
Le Tremail (tremall, xarxa. 16 Rue Mailly)

Cervesa (3,80 € x 2)
Anchoiade  (15 €). L'únic plat acceptable.

Moules aiolie (14,90 €). No les demaneu!!!

Duo Calamars (26,50 €)

Total: 32 € x2
Gens recomanable


A Cotlliure veiem moltes botiguetes on venen anxoves (no he trobat que tinguen cap denominació); les empreses més reconegudes són Roque (la de la quatribarrada) i Desclaux.

Declinem l'oferta del desdejuni Continental de l'hotel (Les Templiers, amb una bonica història i una excepcional pinacoteca -ressenya-) i desdejunem a La Cafetière Catalane, amb una terrassa molt boniqueta, encara que tarden molt a servir-nos: café amb llet i pastís amb bresquilla (7,20 € x 2).

Parlant de desdejunis, entrem en una altra qüestió controvertida: pain au chocolat o chocolatine? (geo.fr; mapa a france3) No t'equivoques en demanar-ho a la boulangerie!!! La més estesa és la primera denominació; la segona resisteix a la zona sud-oest. Per a nosaltres és una napolitana de xocolate (allà en diuen viennoiserie als productes de massa fermentada dolça). A Lió en demanem a Black Lotus (pain au chocolat, clar); jo, café amb llet i croissant.

A casa hem desdejunat pa torrat, sí, però també el famós éclair (el palo català per a nosaltres); el de café, extraordinari.

No, no hem trobat lioneses. Com sempre, hi ha moltes historietes, però sembla que el profiterol era una boleta que es feia aprofitant les sobres de menjar; després anaren elaborant-se i farcint-se de crema o nata, i els més famosos serien els de Lió i per allò "lionesa"; en francés, profiterole o chou -choux plural-.

Hem tastat la praluline, comprada a Pralus, clar (la menuda, 7,40 €)! És un brioix amb flocs de praliné rosa, ametles València i avellanes Piémont, creat per Auguste Pralus, Meilleur Ouvrier de France, el 1955; una especialitat de Roanne (el Loira) que s'ha convertit en un dels emblemes de la gastronomia regional.


Continuant amb els dolços, no ens hem resistit al suisse ("pantin"), una galeta de mantega amb flor de taronger en forma de soldat, especialitat de la ciutat de Valença (Drôme) des de fa més de 200 anys (el menut, 4,90 €)


Tornant a la cuina tradicional, l'andouillette (diminutiu d'andouille) és un embutit francès, de diferents longituds, amb forma cilíndrica, i que ara es fa principalment amb parts del tub digestiu del porc (fins al segle XX, es feia de vedella). 
Un dia, fugint de l'autoroute, ens endinsem en la "França profunda" i fem cap a Pierrelatte; un desastre, entre llocs sense cuiners o plats que ja no hi ha; finalment tastem aquest embotit (14 €) a Le Petit Taillade; no ens queda una altra opció que l'ensalada Cèsar (14,50 €). Que bé fan les frites (creïlles fregides) els francesos!
I café (4 € x 2). 
L'aigua és debades (encara no sé res de la polèmica dels noms; jo només conec carafe)
Total: 16,25 € x 2. No, no cal que vos n'isqueu de l'autopista a posta.
Quan estem pel Vieux Lyon dinem a Le Petit Glouton (56 Rue Saint Jean. Lió).

Aigua i vi de la casa (11,90 €), Les Quartiers des Gones
Sense voler, entrem de nou en la controvèrsia: carafe? pot? Ens porten el vi en una botella que porta enganxada la "Historique du Pot Lyonnais", i explica que a l'Edat Mitjana, le Pot (Asnée) eren 93 litres; al segle XVI 1,04 l; des del XIX 46 cl, 1/2 pinte.

Compartim un plat amb cosetes típiques: 
Ensalada lionesa, amb fulles verdes, cansalada viada fumada fregida,  crostons cuits en mantega, ou escalfat, julivert, vinagreta...

Cervelle de Canut (cervell de teixidor): formatge fresc batut amb all, herbes (cebollí), vinagre i oli

Salsitxó, pâté...
La charcuterie és omnipresent a Lió. El salsitxó apareix en múltiples variants: Rosette, Jésus... 

Després, cadascuna tria un plat (que no ens podrem acabar)

Jo, Saucisson Chaud (salsitxa cuita)






Tablier de sapeur ("davantal de sapador") és un filet de tripa de vaca marinat en vi blanc, empanat i fregit. 
Tots els plats se serveixen amb les típiques creïlles gratin dauphinois.



Quenelle de Brochet
La quenelle és una especialitat gastronòmica típica de la regió de Lió. Té una forma ovalada o cilíndrica, feta amb una pasta de sèmola de blat o farina barrejada amb mantega, ous i llet o aigua a la qual s'afegeix bé algun tipus de carn esmicolada de peix, bou, aus... 

Òbviament, no podem amb les postres.
Total: 26,10 € x 3 (no especifiquen al compte quant val cada plat)
Lloc guiri però acceptable.

Com no anàvem a anar a les Halles de Lyon Paul Bocuse en la ciutat que diuen que és el bressol de la cuina francesa? Fem una volteta i abans de comprar algunes cosetes per dinar,
al taulell d'Écailler (comerciant d'ostres) Cellerier, demanem unes ostres (amb problemeta perquè per seure a taula fa falta un mínim de comanda) 
Formule Fine Claire (sis ostres i copa de vi 15 €)

Crevettes Roses (6 llagostins, 12,50 €)

Copa de blanc Chablis i copa de rosat (8,50 € x 2)

Total: 14,84 € x 3
No ens han fet sentir còmodes, però ens ho hem disfrutat igualment.


A Sibilia comprem unes llonganissetes variades (10,50 €)


També pa.



Rosette de Lyon dins un brioix, 

Pâté en Croute, en som fans, d'aquest paté envoltat de massa de pa.

Formatge Saint-Marcellin La Mère Richard, de llet de vaca, cremós.

Ens torna a aparéixer el vi dels dibuixets, aquesta vegada Le Pot des Gones (crec que gones és "xiquets" en el dialecte de Lió; també és el club de futbol Olympique Lyonnais)
Côtes-du-Rhône 
Syrah, Grenache, Mourvedre - 12.5%
Guyot
I un café (2 € x 3) a Le fer a cheval, on ens han deixat la taula per dinar.

A Valença dinem a Le Bistrot des Clercs (48 Grand Rue), a l'interior, un lloc clàssic i agradable. 
(Dalt hi ha una placa on posa que Napoleó visqué en aquesta casa entre 1785 i 86).
Detall de benvinguda: olives negres
Per què no? Comencem amb un Kir (5,50 € € x 3)

Cuisse de canard confite, pommes sarladaises (13 €)

Plat du jour: poularde

Jo, Épaule d’agneau (corder) confite aux épices, jeunes légumes façon navarin -guisat de moltó, naps i creïlles- (23 €)

La festa es mereix unes copetes de St Joseph Rouge 2024. Sirà. Domaine Courbin. Châteaubourg (9 € x 3)

I postres: crema caramel (7 €; ups! no en tinc foto)

Café (3 € x 3)

Total: 36,17 € x 3
Lloc recomanable
Fins i tot, al final, veiem el cuiner, Michel Chabran, tot i que té diversos restaurants.
Hi ha dies que no cal cuina tradicional; al costat de "casa" tenim l'Accanto (12 Rue Pre Gaudry. Lió), un italià amb una bona terrassa, però que està tancada perquè plou.
Cervesa Grihète (7 €, 4 €) i Tabarouette (7,50 €).
Compartim unes salses amb pa: Sardella (pimentí i anxova) i Caponata (albergínia i altres verdures) (9 €)
Jo, ensalada de quinoa, verdures i anous (17,80 €). Les altres, ensalada verda (bròquil, cogombre, pésols, pistatxo, menta;16,80 €) 
i calzone (14,80 €)

Total: 25,64 € x 3
Lloc agradable

Un lloc que ens ha decebut un poquet és L'Autre Monde (231 Rue Marcel Merieux. Lió), perquè ens l'havien recomanat i pensàvem que hi havia una cuina més elaborada. Això sí, al pati s'està molt bé; la plus belle terrasse de Lyon, diuen, hehe.
Cervesa (3,50 € x 3 + IPA 4 €)
Al centre, Pâté Croute (12,90 €)
Ensalada Bistrot (pernil, tomaca confitada, carxofes, parmesà; 15,90 €)
Carpaccio de bou amb creïlles, ruca i parmesà (21,90 €)
Jo, tiramisu alla Genova (stracciatella, tomaca confitada, bescuit de parmesà i pesto (14,90 €); escàs però original i molt bo.
Total: 26,70 € x 3


A Arles, tot i que no podem entrar a les exposicions del Festival de Fotografia, hi ha molt d'ambient als carrers. Després d'un passeget, ens abelleix una picadeta; en una pissarra d'un bar (Le Pitchounet. 2 Rue 4 Septembre) llegim que tenen tellines, però no tenen quasi de res; ens conformem amb unes cerveses Grimbergen (4 € x 3), un miserable fish and chips (16 €) i un filet de tonyina (18 €).

Total: 15,34 € x 3
No caldria ni ressenyar-lo


Com en tot bon viatge, hi ha "moments terrassa" gloriosos.

El més memorable és el de Les Muses de l'Òpera, ben protegides, almenys del sol, per la musa de la música.

Comencem amb una kombutxa de mangrana (x2) i una llimonada. 


I continuem amb uns còctels. 
Jo, un Purple Rain (cassis, prosecco, llima verda... 9,50 €); 
elles, un Kir de cassis 6,50 € x 2); 
aquesta vegada amb unes olivetes Bella du Cerignola (5 €).

Ens convida Dora, per celebrar el seu aniversari, encara que ja estem fins i tot fora de la huitava, però per poc. 
PER MOLTS ANYS, amiga! 🎉



L'altre, el del centre comercial de Confluence (confluència dels rius Roine i Saona -afluent-, el Rhône i la Saône), amb una llimonada boníssima (de llima, sí) de Polara (Mòdica, Sicília) al Bar et Cantina de Quartier Fuxia


Encara que no en una terrassa, també ha sigut especial el concert en directe a L'improbable (60 av Debourg), amb un públic ben entregat, encara que reduït. 
Dos Margarita i una cervesa (28 €)





L'altra vegada que vinguí a Lió, les visites enològiques foren per la Vall del Roine (inoblidable la del château de René Rostaign, Côte-Rôtie). Aquesta vegada anem a Beaujolais i, per no haver de conduir, comprem una excursió a Turisme (89 €), que inclou dos tasts; de 9 a 13 h. El primer, en una ermiteta, amb unes vistes precioses; l'explicació ens la fan les dos xiques que són alhora xoferes, guies, traductores (tenim la visita en anglés, però ens parlen en francés si els preguntem), sommeliers...

Instant bon'œur Chardonnay
2024 Beaujolais Blanc AOP
100% Chardonnay -13% vol.
œdoria. Porte des Pierres Dorées
Poc complex, però agradable
Aprox. 7,10 €

Cru de Beaujolais Morgon Grand Réserve 2023
Gamay
Aprox. 9,60 €

Ens ofereixen uns croissanets i uns pains au chocolat.

Fem una visita al poblet d'Oingt i continuem al caveau Domaine Rivière (Bagnols), aquesta vegada atesos pel propietari (quarta generació, crec).

Chardonnay Pierres Dorées
100% Chardonnay -12,5% vol.

Beaujolais Rosé
Gamay Noir à jus blanc - 12,5% vol.

Chiroubles
Gamay Noir à jus blanc -13% vol.

Beaujolais Côte Bichet Pierres Dorées
Gamay Noir à jus blanc

Amb una picadeta mini de formatges, embotit i pâté

No sé els preus i, encara que hi ha botiga, no comprem res.

Sense dubtar-ho i sense controvèrsies ni polèmiques: un bon viatge, amigues!