diumenge, 28 de setembre del 2025

Esmorzar amb amigues -i amics- sempre és una festa

diumenge, 28 de setembre
No, no m'agraden aquest tipus d'esdeveniments (eventos, diuen, o propostes gastronòmiques) on hi ha moltíssima gent, s'han de fer llargues cues, els preus són desorbitats i la qualitat del menjar... no sé com dir-ho... 
Però ací estic jo, amb una més de les meues contradiccions o incoherències, al Festmorzar, per primera vegada a Almàssera.
Hem hagut de vindre abans de les 9,30 h en què obrin, perquè si no és imposssible.

Diversos bars o restaurants fan una proposta d'entrepà (12,50 €; inclou beguda i gasto -cacau i olives-) + tapa (19,50 €) + cremaet, + pastís de formatge

Al facebook de La Ruta dels Esmorzars hi ha molts vídeos.

Hem triat:
-Cal Carrero (orxateria; Sant Isidre, Patraix, València)
“EL CUBANO DE CAL CARRERO” (el de l'esquerra de la foto): porc marinat i torrat, pernil cuit, mostassa, cogombrets i formatge; pa torrat i untat amb mantega. Boníssim 
/ Tapa: titaina del Cabanyal amb ou. 
-Brasería Ca Juan (Daimús)
“TORRENTE” (el primer de la foto, el que jo he demanat tot i el nom que té): creïlles fregides, rostes de Sória, formatge brie a la planxa, ou fregit, allioli de llima verda 
/ Creïlles Miura (braves amb cua de bou, formatge cheddar i ou curat en soia)
-Bar Marvi (Camins al Grau, València)
 “COCHINILLO” (el de la dreta): porquet guisat, maionesa de llima verda i pico de gallo. Llàstima de pa, no ens agrada gens.
No hem demanat la tapa de bunyols de bacallà amb allioli 
El cremaet, a La Nueva Terraza (la Pobla de Vallbona) -ens ha entrat en el tíquet-; també s'hi pot comprar el licor crema de taronja i ametla Truc (La Ruta dels Esmorzars; Beals)

Les altres opcions, 
A To Trapo 2.0 (Paiporta): “CONTRAMUSLO” / creïlles braves
Mesón Canela (Campanar, València): “KANELA FRIED CHICKEN” / ou amb llagostins
Reyton (Sueca): “BRASCA CABRA POLLO” / boles de creïlla farcides de llonganissa
Coquería Pepe Cotaina (Gandia): coca de masa mare de titaina i esgarraet / ensalada russa
Cassalla Cerveró

Ho hem passat bé a pesar de tot i de la música excessivament forta; hi he anat amb un dels esmorzadors més gran de la contornà, que coneix a tot deu.

dissabte, 27 de setembre
No anava a penjar aquest esmorzar en aquesta entrada, però com que té a veure amb el festivalet, ací el deixe. Hem anat passades les 10,30 h al Festmorzar, les cues són llarguíssimes i el sol ben potent, així que en desistim i ens n'anem al corralet de casa, que hi ha alternativa:
sardina amb ceba de la mamma, coca amb tomaca, coca amb sal, cacau, tramussos, envinagrats (variants), olives de Kalamata, banderilles Toreras Kimbo, llonganisseta de pasqua, papes, galetes amb llavoretes...

Cervesetes i vi

Matsu El Pícaro 2024 DO Toro
100% Tinta Toro - 13,5% vol.
2 mesos amb mare en ciment
Bodega Matsu / Vintae. Toro, Zamora
9,50 €
Fruita, punt dolç.

Per a les postres, gínjols, mandarines, coca cristina i pastís de poma.

Ah, i també hem preparat cremaet, perquè no ens falte de res.

A partir d'ací, ja, molta aigua.

Que bé que s'està ací amb aquesta gent!

Al·legoritzant l'amor

Diu l'Ajuntament de València: “En el tradicional Dia dels Enamorats que suposa el 9 d’Octubre per a tots els valencians i les valencianes, és precisament la mirada d'una dona, adornada amb la piuleta i el tronador, la que simbolitza l'al·legoria de l'amor”.
El cartell municipal és obra del dibuixant i escultor José Santaeulalia Serrán (Josete Santaeulalia.  València, 1975)

divendres, 26 de setembre del 2025

Al pa, pa...


El dia de la Mercé, el Gremi de Forners i Pastissers de València torna a votar el millor pa en el 54é Concurs de Pa tradicional i de Format LLiure, amb pocs canvis respecte a anys anteriors

Pa tradicional 
1r. Premi: La Tahona del Abuelo (Els Àngels, 84 -el Cabanyal-, Gorgos, 6; Comte d'Alaquàs, Av. França, 22, Mercat Central i Mercat de Russafa.
2n: Inma Moliner (Tomàs Sanz, 28, Mislata)  
3r: Moreno Ponce (Gil i Morte, 10; Escultor José Capuz, 29)  

Format LLiure
1r. Premi: La Tahona del Abuelo
2n: Moreno Ponce
3r: Masanet (Cardenal Benlloch, 71)

dijous, 25 de setembre del 2025

Rerevera 25

L’equinocci de tardor és, enguany, el 22 de setembre; l'estació comença oficialment a les 20.19 h.
L'any passat aprenguí la paraula rerevera per referir-se a la tardor, i no em repetiré perquè ja ho explicava a "Rerevera 24".
En aquesta entrada aniran apareixent els tasts sense entrada pròpia al llarg de la primavera d'hivern.

"La tardor que jo conec 
porta figues i fruits secs, 
mandarines i magranes 
i el primer dia de fred. "
Sí, aquesta cançó de Dàmaris Gilabert és ben tòpica. Com és la tardor que jo conec? No sabria dir-ho, però enguany és ben distinta a totes les anteriors: no portaré gínjols ni arboços al meu alumnat!
Ma mare ha decidit celebrar-ho amb el primer putxero de la temporada. Boníssim!




Amb una oliveta no n'hi ha prou

dissabte, 20 de setembre


Doncs no, amb una oliveta no n'hi ha prou, i ací estem, a la Safor una altra vegada, aquesta amb motiu del IV Cine d'avantguarda al jardí - 2025, «Parle d’un jardí, somnie»*, al Bartolí (Palmera), seu de la Todolí Citrus Fundació

*[Del poema de Paul Éluard "Je ne suis pas seul": (...) Je parle d'un jardin / Je rêve.  /Mais j'aime justement]


I després sopem a la Tasca Olivense (Beatriu de Centelles**, 5. Oliva - 962 855 633), on diuen que sempre hi ha taula i que té molt bona relació qualitat preu.

Cervesa (2,80 € x 2 + 2,20 € + 2 €) i aigua (3,10 €)

Ensalada russa (5,50 €)

Sépia a la planxa (10,50 €)

Mandonguilles d'abadejo (1,45 € x 3)

Calamar de platja a la planxa (14,50 €)

Total: 16,85 € x 3

Probablement avui no és el millor dia, el local està de gom a gom (a la terrassa no ha pogut ser) i tarden bastant a atendre i servir, encara que són molt atents.
Parlen valencià (tot i el gentilici)



Abans havíem dinat a la platja: aladroc en vinagre casolà, vichyssoise, coca amb tomaca, espaguetis amb calamar...

Raïm
Café i coca cristina

El Sátiro 2017
  Sierra de Salamanca
Rufete serrano blanco - 13% vol.
10 mesos en roure francés
Perahigos. Miranda del Castañar, Sierra de Francia, Salamanca
Aprox. 16-21 €

Color daurat preciós; fruta blanca i de pinyol, mineral, torrats... bo.
diumenge, 21

L'endemà, per a dinar, a la vichyssoise afegim una escalivada de pebrera (pimentó), amb rovell d'ou, i albergínia; formatge, papes amb clòtxines...
 


Ja sabeu que el desdejuni cara a la mar per a mi és fascinant; després d'un passeget preciós fins a la séquia (en realitat, el riu Bullent / del Vedat) té lloc el moment màgic: café amb llet; iogurt grec amb compota de poma; torrada amb mantega, paté de miso i mel, raïm...




Gràcies per tot, bonica!






----------------------------
**Beatriz Jiménez de Urrea Centelles, filla de Lope Jiménez de Urrea, senyor d'Aranda, ric home d'Aragó i virrei de Sicília, i de la seua segona dona Catalina Centelles.  Es casà amb Francesc Gilabert Centelles Riusech de Queralt. Fou senyora consort de Nules (baronia), d'Oliva (comtat, des de 1449) i Rebollet (1433-1480).

dimecres, 17 de setembre del 2025

Un cap de setmana entre setmana

dimecres, 10 de setembre
Tot és nou aquesta temporada i, com que tot s'ha de celebrar, em regale uns dies de balneari, mentre els col·legues, pobrets meus, lliuren batalla a la fàbrica.
Comencem fent la Via Verda de Benicàssim a Orpesa caminant; ens banyem a la Renegà i dinem al bar La Renegà Carpe Diem.
No podia faltar la llegenda, clar: diuen que una veïna d'Oropesa va ser jutjada i proscrita del poble pel tipus de vida "alegre" que portava. En algun lloc llig que la portaren a aquest racó de la costa de difícil accés i prou allunyat (ElPaís); en altres que fou ella la que el trià.
Cervesa (2,50 € x 2) i aigua ( (0,5 l 1,50 €)
Pa amb allioli i tomaca (83,50 €)

Anxoves del cantàbric (12 €)

Llangardaix (fardatxo, lagarto) de porc ibèric (peça de l'especejament del porc ibèric situada entre les costelles i el llom, al costat de l'espinada, de forma allargada, magra i sucosa). Saborós, però massa greixós.

Llonganissa (en la foto n'hi ha dues, però només és una) i botifarra (5 €)

Gelat (de gel) de meló i de mango (3,50 € x 2)
Café (1,30 € x 2)

Total: 27,55 € x 2

Parlen valencià (encara que els costa).
És un lloc amb cert encant, però amb dos destorbs importants: l'olor de fum de les brases i les vespes 🐝

On sopem? Havent llegit "taverna", i que tenen "braves diferents", potser m'he precipitat en reservar a Ciento 2 (Bayer, 102 -no podia ser d'una altra manera-, Benicàssim  - 667 500 940), que és un restaurant boniquet en una antiga casa de poble, però no barat. No tenen web on pugues veure què ofereixen. 
Hi ha carta de paper i alguns plats fora de carta, amb molt de peix fresc (en una pica de marbre a l'entrada espectacular).
Detall d'olivetes boníssimes. Aigua filtrada (2,75 € x 2) 
Vi Les foes
Garnatxa - 10 mesos en roure francés? -14,5% vol. 
Roger Díaz. Celler Les Foes. Les Coves de Vinromà
29,50 €
Fruita i caràcter
[potser les foes es refereix a "les foies"]

Compartim:
Pa casolà (5 €) amb oli de Jaén

Carpaccio
de gambetes (quisquilla; 24 €)
Deliciós, amb un punt cítric molt encertat; aromes que inunden el paladar i et deixen gaudir-ne una estoneta.

Aladroc farcit de pimentó (5,50 € x 2)



Rovell líquid (4 € x 2)
Curiós


Brioix de calamars (8,25 € x 2)




Per a les postres, pastís de llima (8 €)

Total: 53,75 € x 2

Ens agrada molt; les racions no són abundants i potser ix un poc car, però és un lloc recomanable
Parlen valencià

sitedicenquecomí

dijous, 11 de setembre
Tenim el desdejuni inclòs a l'hotel. Hi ofereixen cinc propostes diferents: Mediterrani (amb pernil), Palasiet (amb truita i pit de tito), Vegetarià, Despertar Vital (el millor, amb tomaca, alvocat, salmó, ous...) i Saludable. Tots inclouen café, fruita fresca, suc, torrades (o coquetes o porridge)...
Més tard ens assabentem que és un bufet i que, encara que no lliure, pots repetir o demanar alguna altra cosa (jo afegisc un croissant)

Amb aquests desdejunis et pots estalviar el dinar, però amb el primer, que fou més frugal, fem un mosset, al costat de la piscina infinity i de cara a la mar.

Ensalada detox (pollastre, alvocat, tomaques, canonges... 15 €)

Sépia a la planxa amb fideus negres (15 €)

Aigua (1,5 l - 2,50 €)
Bola de gelat (3,50 €)
Café (1,50 €) i tallat (1,80 €), amb detall de xocolatina


Per posar un però, un dia ens abelleix fer-nos un Margarita i ens quedem molt despagades: no ofereixen còctels, tenen molt de compte amb les begudes alcohòliques (només cervesa, vi i cava); així que un dia a boqueta nit ho intentem al Voramar, però no tenim taula, i al Villasofia, on encara que sí que fan còctels no tenen el que volem. Ho canviem per una cervesa (3 € x 4) i una picadeta.

Olives (3,10 €

Creïlles amb foie (14 €)

Calamars (16 €)

Total: 22,55 € x 2
No parlen valencià

Gens recomanable (no és que el menjar estiga roín, però hi ha molt poc de gust)

[Després ens acabem el vi de la nit anterior en la terrassa de l'habitació, amb vistes al jardí, la piscina i la mar; ah, amb uns pistatxets i una llarga xarradeta]

Han estat uns dies farcits de sensacions estranyes, contradictòries però plaenteres. Com  hi he gaudit amb una bona amiga!

dissabte, 13 de setembre del 2025

Te'n vens a esmorzar a Almàssera?



No done crèdit, a Almàssera se celebrarà, del 26 al 28 de setembre, a l'antiga fàbrica de Nalda, la primera edició del Festmorzar, organitzat per La Ruta dels Esmorzars (fb, IG)
Mira, han tingut el detall de no parlar d'esmorzaret, i ho han escrit bé, sí, amb "z". No sé si hi trobarem alguna cosa més en valencià 🤔

divendres 26 de 17:00 a 03:00
dissabte 27 de 09:30 a 03:00
diumenge 28 de 09:30 a 00:00







-Cal Carrero (València): entrepà “EL CUBANO DE CAL CARRERO” (porc marinat i torrat, pernil cuit, mostassa, cogombrets i formatge; tapa Titaina del Cabanyal amb ou
-Bar Marvi (València): entrepà “COCHINILLO”; tapa, bunyols de bacallà
-A To Trapo 2.0 (Paiporta):entrepà “CONTRAMUSLO”; tapa, creïlles cruixents
-Mesón Canela (València): entrepà “KANELA FRIED CHICKEN” (entrecuix KFC); tapa, ou amb llagostins i gula
-Reyton (Sueca): entrepà “BRASCA CABRA POLLO”; tapa, boles de creïlla farcides de llonganissa
-Coquería Pepe Cotaina (Gandia): entrepà, coca de titaina i esgarradet; tapa, ensalada russa
-Brasería Ca Juan (Daimús): entrepà “TORRENTE”(creïlles fregides, rostes...)
-La Nueva Terraza (la Pobla de Vallbona)
-Como un Queso



I del 2 al 5 d'octubre, L'Horta Burger Fest. Que què?



diumenge, 7 de setembre del 2025

Ultrabonvivants

divendres, 5 de setembre
Els cicles del curs escolar ens continuen marcant i, abans que comence aquest, encara que alguna se n'ha anat a resoldre l'enigma del Càucas, quedem a dinar a Ultramarinos Huerta (Mestre Gozalbo, 13. La Gran Via, l'Eixample - 963 929 274).
Sempre m'ha fet gràcia la paraula «ultramarins» (al meu poble, "ultramarinos"), però de menuda la relacionava amb "botiga d'aliments", i no amb els productes que originalment solien procedir de territoris d'«Ultramar», com ara café, espècies i altres productes d'importació; normalment eren comerços amb una atenció molt "pròxima".
Un altre terme usat és «colonial» (Coloniales Huerta), perquè els productes eren importats de les antigues colònies espanyoles. 
En català s'utilitza "botiga de queviures, o d'ultramarins"; en espanyol també hi ha els mots abacería, abarrote, colmado...
On hi havia la botiga d'alimentació Tomás Huerta obriren Coloniales Huerta, restaurant i botiga, un projecte de Javier Andrés Salvador (La Sucursal, Vertical) [katablok 2011]. En 2021, Arturo Salvetti (La Gallineta) i Óscar Casasnovas (bar Congo) el convertiren en Huerta Ultramarinos [katablok 2023 "Dinaret a l'horta urbana"]. 
En 2024 obrin també a Mercader Cabanyal.

Sense detall de benvinguda, aigua (0,5 l 2,75 € x 3), cervesa i vi
Casa Agrícola Tinto 2023
   Alacant
70% Monastrell, 27% Giró, 3% Alicante Bouschét (Garnatxa Tintera)
12 mesos en inox. (2 mesos en roure francés??) - 13,5% vol. 
Pepe Mendoza Casa Agrícola. Llíber
24 € x 2 (12 € celler)
Fruita roja, sotabosc; fosc però agradable.

Compartim al centre:

Espàrrecs blancs "caviaroli", amb salsa holandesa i caviar de tòfona blanca Caviaroli [Albert Adrià] (13,50 € x 2)

Tartar de salsitxó ibèric Arturo Sánchez (12 € x 2)

Flor de carxofa confitada amb cecina (5,25 € x 6)

Com sol passar quan estic xarrant, se m'ha oblidat fer algunes fotos, així que aquestes són de les xarxes

Figatell mariner de sépia, homenatge al Baret de Miquel de Dénia (5,25 € x 3)

Bomba Barceloneta: croqueta de blanquet de Requena amb creïlla, allioli i salsa brava (4,75 € x 3)

Coca "Tomás Huerta" de papada ibèrica (9 € x 2)

Albergínia torrada, amb sobrassada, mel amb pipes i parmesà (12,75 € x 2)

Ens ho remena tot la xica que ens atén -que, per cert, és de Foios, toca el clarinet i parla valencià- i ho acompanyem amb el pa fullat. 

No vos perdeu aquest plat.







Per a les postres, compartim:

Pastís de formatge al forn, homenatge La Viña, amb streussel de galeta Lotus (6 €)
Boníssima (com sempre, a mi em sobren els extres)

Cabramiel: pasta fullada farcida de gelat de iogurt de formatge de cabra amb figues en almívar “Mel de Romer” (8 €)

Café (1,75 € x 3), tallat (2 € x 2); gel (0,20 € x 3)

Total: 39,35 € x 6

Lloc molt recomanable tot i estar sempre de gom a gom i tindre torns horaris limitats.

Només parla valencià la xica de Foios.

I la festa continua i continua...

dimarts, 26 d’agost del 2025

De visita a cals Banu Isa*

dissabte, 23 d'agost
Un regalàs d'amigues (gràcies a l'Àngel d'una d'elles) ens porta a sopar al xiringuito olalá (carrer de la Manta, 7. Cala Baladrar, Benissa). És guiri? Sí, però s'hi està molt bé; el lloc és boniquet i, encara que ja no es veu massa, es nota la presència de la mar.

Aigua (3,50 €) i cervesa (3 € x 3)
Compartim al centre:

pa amb tomaca i allioli (5 €)

Peixet fregit (24 €)

Tartar de tonyina (24 €)

Calamar a la planxa (25 €)

Tot està molt bo (molt més del que podríem esperar en un baret guiri de platja).

Total: 30,17 € x 3
Parlen valencià

Hi ha música en directe i la gent s'anima a ballar.

Un lloc recomanable, i més encara per desdejunar, perquè la vista és preciosa, amb el penyal al fons i l'aigua cristal·lina.
Hi ha altres cales que val la pena conéixer, com la Fustera, la Llobella, l'Advocat i, sobretot, la dels Pinets; totes es poden anar disfrutant seguint el Sender Ecològic de Benissa, al llarg del qual hi ha tauletes a l'ombra per gaudir de la vista i d'un bon pícnic, com el que hem fet nosaltres.
A cala Fustera hi ha el bar restaurant Mandala (que pensem que no té res a veure amb el d'Oliva), un lloc bonic per fer-se un café si no tens pressa

També ens hem fet un bon aperitiu a la piscina i, com no, un café amb llet per desdejunar amb la mar de fons.
G R À C I E S !!
-------------------
* Benissa < Banu Isa (llegendarivalencià)

Rentem-nos un poquet

divendres, 22 d'agost
Un altre pensat i fet (tot i que ara que ja no soc centre em costa un poquet més) em porta a La Rentaora (plaça Mossén Sorell, 11. El Carme, Ciutat Vella) a hora de forasters, 20,15 h; dins, que fora fa molta calor.
Cervesa (1,90 € x 6) i aigua (1 €)
Compartim al centre:
Pa (1,20 € x 2)

Gilda La Rentaora: papes, olives i aladroc (5,30 €)

Ensalada russa d'albergínia (4,80 €)

Llonganissa de pagès (4,50 €)

Llom de gerra amb escalivada (7 € x 2)

Total: 11,80 € x 4
No parlen valencià.

Abans el lloc tenia un poc més d'encant; ara és massa guiri, i tens temps limitat a taula, però està bé, amb plats senzills però bons.



dijous, 21 d’agost del 2025

Teniu solt?

 No és que pense anar-hi, però mirar no costa res. Ací hi ha la llista dels preus dels 50 millors restaurants del món, treta de El País (21-8-25)

 1. Maido (Lima, Perú). Menú: 288,29 euros 

 2. Etxebarri (Axpe, Espanya). Menú: 280 euros 

 3. Quintonil (Ciutat de Mèxic, Mèxic). Menú: 227 euros 

 4. DiverXO (Madrid, Espanya). Menú: 450 euros 

 5. Alchemist (Copenhague, Dinamarca). Menú: 724 euros  - EL MÉS CAR

 6. Gaggan (Bangkok, Tailàndia). Menú: 424 euros 

 7. Sézanne, Tokio (Japó). Menú: 303 euros 

 8. Table by Bruno Verjus (París, França). Menú: 480 euros 

 9. Kjolle (Lima, Perú). Menú: 185 i 240 euros 

 10. Don Julio (Buenos Aires, Argentina). 

 11. Wing (Hong Kong). Menú: 217 euros 

 12. Atomix (Nova York, Estats Units) Menú: 331 euros 

 13. Potong (Bangkok, Tailàndia). Menú: 168 euros 

 14. Plénitude (París, França). Menú: 480 euros 

 15. Ikoyi (Londres). Menú: 402 euros 

 16. Lido 84 (Gardone Riviera, Itàlia). Menús: 140 i 160 euros 

 17. Sorn (Bangkok, Tailàndia). Menú: 192 euros 

 18. Reale (Castel di Sangro, Itàlia). Menú: 230 euros 

 19. The Chairman (Hong Kong). 

20. Atelier Moessner Norbert Niederkofler (Brunico, Itàlia). Menú: 320 euros 

 21. Narisawa (Tokio, Japón). Menú: 397 euros 

 22. Sühring (Bangkok, Tailàndia). Menú: dinar, 128 euros; sopar, 207 i 260 euros 

 23. Boragó (Santiago de Xile, Xile). Menú: 164 euros 

 24. Elkano (Getària, Espanya). Menú: 195 euros 

 25. Odette (Singapur). Menús: 246 i 333 euros 

 26. Mérito (Lima, Perú). Menú: 167 euros 

 27. Trésind Studio (Dubái). Menú: 315 euros 

 28. Lasai (Río de Janeiro, Brasil). Menú: 217 euros 

 29. Mingles (Seúl, Corea del Sud). Menú: almuerzo, 186 euros; cena, 249 euros 

 30. Le Du (Bangkok, Tailàndia). Menús: 120 i 147 euros 

 31. Le Calandre (Rubano, Itàllia). Menú: 280 euros 

 32. Piazza Duomo (Alba, Itàlia). Menús: 290, 350 y 500 euros 

 33. Steireck (Viena, Àustria). Menú: 245-265 euros 

 34. Enigma (Barcelona). Menú: 240 euros 

 35. Nusara (Bangkok). Menú: 159 euros 

 36. Florilège (Tokio, Japó). Menú: dinar, 70 euros; sopar, 134 euros 

 37. Orfali Bros (Dubái). 

 38. Frantzén (Estocolm, Suècia). Menú: 493 euros 

 39. Mayta (Lima, Perú). Menú: 241 euros 

 40. Septime (París, França). Menú: dinar, 85 euros; sopar; 135 euros 

 41. Kadeau (Copenhague, Dinamarca). Menú: 496 euros 

 42. Belcanto (Lisboa, Portugal). Menú: 250 euros 

 43. Uliassi (Senigallia, Itàlia). Menús: 250 y 270 euros 

 44. La Cime (Osaka, Japón). Menú: 206 euros 

 45. Arpège (París, França). Menús: 260 euros i 420 euros 

 46. Rosetta (Ciutat de Mèxic, Méxic). 

 47. Vyn (Skyllinge, Suècia). Menú: 359 euros 

 48. Celele (Cartagena, Colòmbia).

 49. Kol (Londres). Menú: dinar, 110 euros; sopar, 214 euros 

 50. Jan (Munich, Alemania). Menú: dinar, 305 euros; sopar, 355 euros

diumenge, 17 d’agost del 2025

Los Gómez i las Rodríguez

dissabte, 16 d'agost
La calor és afixiant, i em conviden a un banyet a la piscina, així que no em faig pregar.
Abans, dinem a Los Gómez (passeig Colom, 34. Platja de la Pobla de Farnals - 647 869 378) [anteriorment era Bandera Azul. A València, en Correus i Sant Vicent] No tenim taula a l'ombreta cara a la mar, sinó cara al passeig; fa calor.
Una cervesa fresqueta (doble Amstel 3,40 €; Águila sense filtrar 3,90 €), sense detall de benvinguda.
Compartim al centre:

ensalda russa (8,60 €)

aladroc fregit (12,20 €)

sepionet a la planxa (16,60 €)

Aigua 1 l (3,90 €)
Total: 24,10 € x 2
El servei és atent; el lloc no té res especial, però el menjar és acceptable.
No parlen valencià.

El café, ens el fem a Glassol; dins, que a la terrassa fa molta calor. També cau un gelat de xocolate.
Una piscineta, una xarradeta a l'ombra d'un bon arbre, i

acabem el dia a l'orxateria Vida (partida de Saboia, 6. Alboraia), amb una llima granissada (3 €; orxata 3,50 €)
Llàstima que a la part que fa bon airet no tenim taula per a dos. És un lloc preciós, al costat del barranc, enmig de l'horta.
Parlen valencià.
No accepten targeta de crèdit


dijous, 14 d’agost del 2025

Vallejant again

Benialí està en festes i jo enguany les visc en directe, des de Benitaia.
divendres 8 d'agost
Dinem a casa (a pesar de l'hora horada en què arribe), amb un pollastret en escabetx boníssim i formatges deliciosos; i una copeta de vi.
Sopem al Nou Tarrassó (Carretera, 2. Benialí - 966 406 726), que en aquesta ocasió festiva només ofereix menú:

Cervesa i copeta de vi.

Cacauets, pa amb tomaca i allioli; ensalada de tomaca i alficòs; 

creïlles braves, finetes, amb pell; bones, però llàstima de salses;

xampinyó;

ensalada russa amb polp;

croquetes de bolets;

costelletes.

Per a les postres, alguna es menja un gelat, i ja comencem amb el burret amb llima. Diuen que el nom de burret fa referència a una marca de café licor, Sancho, que té com a logotip l'animal (una de les marques més coneguda és Cerol)

No sé quant val perquè em conviden.
Un lloc molt i molt recomanable, sobretot si vas amb les valleres d'adopció. 

És tot un espectacle veure com la More ix esperitada de la cuina, amb davantal i tot, per posar-se al cap de la seua filada mora (Ben-Templaes) brandant l'espasa.
La festa continua amb l'orquestra Matrix Band (Canals) i més burret.

dissabte, 9 
Poc temps per descansar, que a les 10 h. hem quedat a esmorzar al bar Isa un grupet de dones (Carretera, 5. Benialí - 966 406 573).
Que bé, ací no ha arribat la moda de l'esmorzaret!
Entrepà, olives, cacaues i una beguda: 7,50 €. 
La majoria, vi amb gasosa (llimonà); alguna cervesa i aigua.
El meu entrepà, l'especial Isa: pit de pollastre, ceba caramel·litzada, cansalada viada, formatge, lletuga. Llàstima de pa!
És divertida l'anècdota del café: quan estan prenent la comanda, van per cinc i no n'hi ha cap igual; el xic diu que qui repetisca, paga, i Fina demana un cremaet (2 €), tot i que volia un tallat (1,70 €)

Ja només dinem fruita.


El sopar d'avui és el motiu d'aquesta escapada. Carme m'havia parlat moltes vegades de la trobada anual a l'ermita del Sant Crist de Planes, on veurem una posta de sol magnífica per una banda i l'eixida de la lluna plena per l'altra. Cadascú porta el que vol i es comparteix tot a taula: cervesa, vi; cacau; ensalada de llentilles, salmó, mango i curri; polp en salsa -espectacular-; pebreres amb sangatxo*; tabulé; mandonguilles de carn amb tomaca; ensalada russa... (lamente no tindre fotos dels plats)
Muriel Reserva 2014 Magnum DOCa Rioja
Tempranillo - 13% vol.
9 mesos en roure francés i 24 en botella
MurielWines. Elciego, Àlaba
Aprox. 30 €
Prunes negres, espècies, tabac, torrats... Rioja.

*És un plat típic de la Marina (entra en la categoria de mulladors), amb pimentons, tomaca, tonyina...
El sangatxo és "la saladura que s'elabora amb la part de menys qualitat de la tonyina, rogenca i fibrosa, i que després d'adobada té un color marró fosc".

Per a les postres hi ha flam d'ametla i coques, tot casolà.
diumenge, 10

No, encara no havia penjat la foto del desdejuni cara a la Foradà: café amb llet, fruita fresca, pa casolà d'Inés torrat, tomaqueta de casa, oli, melmelada, iogurt...
Sabeu que no vull saber res de les festes amb bous, però a Benialí celebren una festa ben divertida, a les 12 h., amb un Sant Fermí de carn i ossos, amb Entzun arren San Fermin i correbou (encierro) i tot -el bou és de mentidetes-; una festa ben multicultural, amb quatribarrades, banderes basques, palestines, camisetes blanques, mocadors rojos, moros, cristians, txapela, barret de palla, dolçaina i tabal, tambors, pasdobles, cervesa, cassalla, café...

Per a dinar, Inés ens prepara un plat ben especial: quinoa roja amb brou de peix i gambetes. Espectacular.

Abans, un Negroni Jarabe de Palo, amb clòtxines en escabetx, papes, formatges -amb pera o no-...










A boqueta nit encara ens queda la desfilada cristiana i mora (Mallorquins, Absentins; Ben-Templaes, Ben-Beguts) i Aurora ens trau cadira a la porta de l'Isa i ens convida a un vinet blanc, amb cacaus, quicos i olives. 
Gràcies, boniques.
--------------
vallejar és "fer un vall, una excavació"; avallar és "davallar, baixar";  però podrien ser "gaudir de la Vall, no?